Chráňte deti pred mrazom: Ako dlho byť vonku a na čo si dať pozor

Redakcia | 11. január 2024
Chráňte deti pred mrazom: Ako dlho byť vonku a na čo si dať pozor

Pobyt vonku v prípade detí do 3 rokov nie je vhodný, ak je teplota vzduchu nižšia ako -10 °C.

Ochrana detí pred chladným až mrazivým počasím

Vo všeobecnosti platí, že počas celého roka by zdravé dieťa malo byť vonku aspoň dve hodiny denne. V zimných mesiacoch je najvhodnejší čas okolo poludnia, kedy teploty dosahujú vyššie hodnoty.

Majte na pamäti, že malé deti ešte nemajú plne vyvinutú termoreguláciu, ich pokožka je veľmi citlivá na nízke teploty a mráz. Ak chceme stráviť s dieťaťom určitý čas vonku pri mrazivom počasí, je potrebné vykonať  dodržiavať pár zásad:

  • Detskú pokožku je potrebné chrániť pred omrznutím pomocou krémov, ktoré nie sú na báze vody, a nanášať ich aspoň pol hodiny pred odchodom z domu, aby sa krém stihol vstrebať.
  • Hrúbka oblečenia závisí od pohybovej aktivity dieťaťa a vonkajšej teploty. Platí jednoduchá zásada – vrstvenie oblečenia. Vhodné je priamo na telo obliecť jemnú bavlnenú bielizeň, ako druhá vrstva je vhodný hrejivý flís a najvrchnejšia vrstva by mala byť vlnená, na ktorú dieťaťu oblečieme bundu.
  • Nezabudnúť na čiapku primeranej hrúbky a teplé nepremokavé rukavice.
  • V prípade premočenia čo najskôr vymeňte mokré oblečenie za suché.
  • Chráňte pokožku dieťaťa pred omrzlinami či inými poškodeniami, najmä ak teplota klesne pod -10 °C. 
  • Plánujte svoje aktivity v závislosti od počasia a prispôsobte ich aktuálnym podmienkam.
  • Udržiavajte telesnú teplotu fyzickou aktivitou a dostatočným prísunom jedla a pitia.

Mráz a pobyt vonku s deťmi

Pobyt vonku v prípade detí do 3 rokov nie je vhodný, ak je teplota vzduchu nižšia ako -10 °C.

Teplotná hranica pre pobyt vonku je v prípade dojčiat (detí do 1 roku života) -3 °C pri holomraze (mráz bez snehu) a -5 °C, ak je nasnežené. Nie je vhodné zostávať s nimi vonku dlhšie ako hodinu.

Dávajte pozor na nehody a úrazy

Ulice pokryté snehom a ľadom sú klzké, s vyšším nebezpečenstvom pádu a rizikom vzniku zlomenín. Zvýšte opatrnosť na prechádzkach a zvoľte vhodnú obuv s protišmykovou podrážkou.

Nezabúdajte na zníženú viditeľnosť v zimnom období, ako aj na dlhšie tmavé obdobia dňa a noste reflexné prvky, keď sa pohybujete po ulici. Skutočnosť, že vidíte prichádzajúce vozidlá, neznamená, že rovnako dobre ich vodiči vidia vás, najmä v noci, počas hustého sneženia a na slabo osvetlených uliciach.

Sledujte varovné signály tela

  • Nepríjemné pocity: ochladenie tela, studené prsty na rukách a nohách, ochladzujúce sa končatiny.
  • Svalový tras (klepanie): výrazne ochladenie tela, vzniká bolesť v prstoch na rukách a nohách a necitlivosť, čím sa znižuje vaša výkonnosť. Zahrievajte sa cvičením alebo vyhľadajte vhodný úkryt.
  • Svetlé škvrny na tvári a na pokožke v rôznych časti tela sú znakom poškodenia vplyvom mrazu. Zároveň môže dôjsť k podchladeniu organizmu či iným ochoreniam z prechladnutia. Okamžite zahrejte poškodené miesto napr. teplými rukami a chráňte holú pokožku pred ďalším chladom.
  • Ďalšie príznaky: ak sa objavia príznaky arytmie, bolesti na hrudníku, dýchacie ťažkosti, kašeľ alebo dýchavičnosť, vaším cieľom je dostať sa do tepla čo najskôr. Ak príznaky pretrvávajú, kontaktujte lekára.
  • Najviac ohrozenou skupinou obyvateľstva sú deti, starší ľudia, ľudia trpiaci na diabetes, kardiovaskulárne a respiračné ochorenia.

Chráňte deti pred mrazom: Ako dlho byť vonku a na čo si dať pozor

Podchladenie a omrzliny 

Intenzívnym pôsobením chladu dochádza k znižovaniu telesnej teploty, čo vedie k podchladeniu organizmu, keďže ľudské telo nedokáže svojimi vlastnými mechanizmami zabrániť ochladzovaniu.

V chladnom počasí telo zvyšuje prietok krvi do trupu (aby udržalo životne dôležité orgány v teple), sťahuje cievy a znižuje prietok krvi do vašich končatín. Kombinácia silného mrazu a vetra môže spôsobiť lokálne poškodenia kože - omrzliny, napr. na tvári, rukách a nohách, alebo podráždiť či poškodiť sliznice dýchacích ciest a viesť tak k vzniku respiračných ochorení.

Zdroj: UVZSR

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: