Chcete bábätko? Zbavte sa bruška!

Redakcia | 28. august 2017
Chcete bábätko? Zbavte sa bruška!

Nie je bruško ako bruško: problémy s otehotnením?

Čoraz častejšie sa vďaka tzv. „modernému“ spôsobu života, čiže vďaka akútnemu nedostatku pohybu a najmä mimoriadne nezdravému stravovaniu, medzi príčiny problémov s otehotnením radí i nadváha a obezita.

Obezita a tehotenstvo - týka sa aj vás?

Na prvý pohľad sa tých zopár kíl navyše s poruchami plodnosti nespája. Najmä u mužov, hoci tí, ktorí holdujú tučným a mastným jedlám, neohrozujú len svoju líniu, ale aj plodnosť.

Nie je bruško ako bruško

Že nie je bruško ako bruško, na tom sa na konferencii v Barcelone, venovanej reprodukcii a embryológii, zhodli vedci z univerzity v škótskom Aberdeene. Predstavili rozsiahlu štúdiu, podľa ktorej majú obézni muži horšiu kvalitu spermií než tí s normálnou hmotnosťou.

Ľudia s nadváhou sú ohrozovaní veľmi dlhým zoznamom zdravotných rizík, ku ktorým teraz môžeme pridať ďalšie: zlú kvalitu semena," vyhlásil vedúci štúdie Ghiyath Shayeb. „V páre, kde je normálne plodná žena a nijako super plodný muž, plodnosť partnerky situáciu vyrovná," usudzuje gynekológ a pôrodník William Ledger z univerzity v Sheffielde.

Problém ale môže nastať, ak majú obaja partneri nadváhu, pretože obezita u žien preukázateľne znižuje ich plodnosť. Shayeb a jeho kolegovia analyzovali vzorky spermií viac ako 5 000 mužov v Škótsku. Rozdelili mužov do skupín podľa ich takzvaného indexu telesnej hmotnosti (BMI), ktorý vyjadruje podiel tukového tkaniva v tele.

6 praktických návodov pri kontrole hmotnosti

nadváha a tehotenstvo

Muži s normálnym BMI indexom, čiže medzi 20 až 25, mali lepšiu kvalitu spermií než muži s nadváhou alebo už obézni jedinci.

Tuční muži mali o 60 percent vyššiu pravdepodobnosť nízkej koncentrácie spermií a o 40 percent vyššiu pravdepodobnosť, že ich spermie budú vykazovať nejakú abnormalitu.

Vedci však tiež zistili, že aj mužom s podváhou hrozia rovnaké problémy ako tým obéznym. „V Škótsku však veľa mužov s podváhou nie je," poznamenal Shayeb.

Vedci brali do úvahy aj ďalšie faktory, ktoré mohli kvalitu semena skúmaných mužov ovplyvniť – fajčenie, pitie alkoholu, vek alebo skutočnosť, či muž niekedy v živote užíval drogy. „U mužov sú fyzická forma a zdravie priamo spojené s plodnosťou," tvrdí pôrodník a gynekológ Neil McClure z Kráľovskej univerzity v Belfaste.

Nadváha má vplyv na plodnosť mužov aj žien

Existuje niekoľko teórií, prečo sú muži s nadváhou menej plodní. Vzhľadom na to, že tukové tkanivo ovplyvňuje metabolizmus pohlavných hormónov, vedci usudzujú, že môže narušovať aj produkciu semena.

Podľa iných môže ísť o problémy teploty. Najkvalitnejšie spermie produkujú muži pri teplote o dva stupne nižšej, než je normálna telesná teplota. Obézni muži ale majú viac tuku a Shayeb tvrdí, že ich telá môžu byť prehriate.

Nadváha však škodí i budúcim mamičkám. Nielenže znižuje ich šancu na otehotnenie, komplikuje i priebeh tehotenstva či pôrod a je často i príčinou bolestivej menštruácie, ale i iných zdravotných problémov.

Ženám sa tuk obvykle ukladá v oblasti brucha a obaľuje vnútornosti. Komplikuje však i dozrievanie vajíčok. Mozog ich rast stimuluje tak, že vaječníku posiela hormón FSH. Ten odpovedá tvorbou estrogénu. Pri dostatku sú zásielky FSH pozastavené.

Estrogén však produkuje aj tukové tkanivo, a tak sa do mozgu dostáva falošný signál, ktorý blokuje tvorbu FSH i rast folikulov a komplikuje menštruačný cyklus i otehotnenie.

Starostlivosť o bábätko či dojčenie je „zaberačka“, ktorej sa telo stuhnuté sedením a presunmi v aute bráni. Dlhé prechádzky, brušné tance či Mojžíšovej cvičenia už k bábätku pomohli mnohým ženám, ktoré nemali závažnejšie gynekologické komplikácie.

A ako pôsobí nedostatok pohybu? Ľudské telo sa správa veľmi racionálne. Vie, že tehotenstvo je náročné obdobie, a tak sa mu bráni, ak nie ste zdraví, fit a v dobrej fyzickej i psychickej kondícii.

Vplyv telesnej hmotnosti na plodnosť
S nadváhou to aj pri pôrode ide ťažšie
Nadhmotnosť a obezita - rizikový faktor ohrozujúci zdravie

nadváha a tehotenstvo

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: