Zvedavé otázky detí: Prečo vtáky lietajú, ale my nie a iné záhady, na ktoré hľadáme odpovede

Redakcia | 19. január 2024
Zvedavé otázky detí: Prečo vtáky lietajú, ale my nie a iné záhady, na ktoré hľadáme odpovede

Možno ste sa aj vy dostali do situácie, že ste nemali odpoveď na zvedavé a dôležité otázky o fungovaní sveta.

Deti nám občas položia otázky, na ktoré nie sme pripravení a popravde, ani nepoznáme vždy odpoveď. Tieto otázky sú skvelou príležitosťou aj pre nás, objaviť spôsob, ako niektoré veci, ktoré považujeme za samozrejmosť, fungujú.

Tu je niekoľko príkladov otázok, ktoré deti často kladú, a na ktoré môže byť pre nás výzvou odpovedať:

  • Prečo nevieme lietať tak ako vtáky?
  • Ako funguje televízia?
  • Prečo je nebo modré?
  • Ako sa rodia deti?
  • Ako vzniká zvuk?
  • Ako vzniká blesk a prečo to svieti?
  • Prečo sa slnko stráca a kde spí?
  • Ako fungujú mobilné telefóny a internet?
  • Prečo niektoré zvieratá môžu žiť vo vode a na súši?
  • Ako môžeme cestovať na iné planéty?
  • Prečo musíme spať? A prečo sa nám sníva?
  • Ako vzniká dúha a prečo má toľko farieb?
  • Prečo nemôžeme vidieť vzduch?

Možno ste sa aj vy dostali do situácie, že ste nemali odpoveď na tieto zvedavé a dôležité otázky o fungovaní sveta. Rozoberme si na drobné jednotlivé zvedavé otázky.

Prečo nevieme lietať tak ako vtáky? Ako je možné, že vtáky lietajú? 

Pri vysvetľovaní dbajte na to, aby dieťa rozumelo tomu, čo mu hovoríte, zvoľte jazyk a spôsob, ktorý mu je blízky. Môžete povedať, že sa to týka biológie a fyziky, že za to "môže" štruktúra vtáčích krídel, ich ľahké kosti a schopnosť vytvárať vztlak. Ale porozumie vám dieťa?

Skúste to takto: 

Vtáky dokážu lietať, pretože majú špeciálne krídla, ktoré sú veľmi ľahké a správneho tvaru, aby sa mohli zdvihnúť do vzduchu. Ich krídla sú ploché, majú perie a pomáhajú vtákovi vznášať sa v oblakoch. Keď vtáčiky mávajú krídlami hore a dole, vytvárajú vzduch pod krídlami, a to ich zdvihne do vzduchu. Majú tiež veľmi ľahké kostičky, takže nie sú ťažké. Niektoré vtáky využívajú vzdušné prúdy (vietor), aby im pomohli lietať. Ak sa dostanú do správneho vzdušného prúdu, môžu lietať ďaleko bez toho, aby sa veľa namáhali. A tak môžu letieť dlho a bez väčšej námahy. 

My, ľudia, nemáme krídla a naše telá sú oveľa ťažšie ako telá vtáčikov. Preto nemôžeme lietať tak, ako vtáčiky. Naše telá sú stavané na chodenie a behanie, nie na lietanie.

Zvedavé otázky detí: Prečo vtáky lietajú, ale my nie a iné záhady, na ktoré hľadáme odpovede

Keby som bol ľahký ako vtáčik, mohol by som lietať? 

Aj keby si bol veľmi ľahký, stále by si nemohol lietať ako vtáčik. Vieš prečo? Pretože naše ľudské telá sú inak tvarované než telá vtáčikov. Vtáčiky majú krídla, ktoré sú špeciálne navrhnuté na lietanie. My ľudia nemáme krídla. Máme ruky a nohy, ktoré sú super na hranie, behanie a skákanie, ale nie sú vhodné na lietanie. Vtáčiky sú dobré v lietaní, a my sme dobrí v mnohých iných veciach. A keď chceme zažiť, ako je to lietať, môžeme si sadnúť do lietadla a cítiť sa ako vtáčiky v oblakoch!

Odpovedzte na to, na čo sa dieťa naozaj pýta

Ak sa dieťa zaujíma bližšie o túto tému, pomôžte si encyklopédiou a obrázkami. Využite jeho záujem a hľadajte spolu odpovede. Ale pozor, my rodičia máme niekedy tendenciu ísť príliš do hĺbky a hľadať všetky možné súvislosti. Dieťa pri dlhom vysvetľovaní však stratí záujem a nabudúce sa radšej ani neopýta, keď bude vedieť, že ho čaká dlhá prednáška. Na otázky odpovedajte stručne a ponúknite odpoveď na to, na čo sa dieťa naozaj pýta.

Nabudúce si odpovieme sa ďalšie otázky, ktorými nás môžu deti zaskočiť. Sledujte nás a objavujme spolu záhady sveta. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: