POZOR! Toto sa môže stať aj vám

Ivana Ondriová | 26. máj 2020
alergia na piškóty?

Ninka mala presne nádherných 6 mesiacov keď sme si prežili to, čo žiadnej mame neželám.

Ninka mala presne nádherných 6 mesiacov a za sebou prekonanú 4-dňovú šesťvírusovú chorobu s nepríjemnou zvýšenou teplotou, keď k nám opäť dorazil nečakaný hosť v podobe zdravotných problémov. Zákeráčka potravinová alergia!

Prvé príkrmy nám nerobili problém, až raz...

Ninku som začala prikrmovať, keď mala 5 a pol mesiaca, a to aj napriek tomu, že je stále dojčená. Je však leto a tak som jej chcela spestriť jedálniček, pretože predsa len neustále dostávať mliečnu výživu bezo zmeny sa mi akosi prestalo páčiť. Mám to šťastie, že moje dieťatko je v papkaní hotový anjelik, zje doslova všetko a nádherne pri tom otvára pusu, takže s prvým zeleninovým príkrmom nebol žiadny problém.

O týždeň sme už veselo papkali aj kuraciu polievku a ovocie od výmyslu sveta: banán, jablko, hrušku, broskyňu, aj slivku. Ranné desiatové kojenie som malej nahradila ovocnou výživou (podotýkam, že Ninka je malá prísavka, ktorá denne pije aj 8-krát, zrejme preto, že mám pomenej mliečka) a poistená informáciou, že ju od ukončeného 6. mesiaca môžem zahustiť detskou piškótou, som tak urobila. Ešte v ten istý deň, podvečer, sa malej vyhodili červené fľaky v oblasti obočia.

Mylne som sa domnievala, že je to súčasť virózy, ktorú ešte prekonávala. Pri kontrole u pani lekárky pred tromi dňami totiž mala bruško vysypané červenou krupičkou, tak som si aj fľaky na tvári spájala s ochorením. Nič som s tým teda nerobila, veď viróza musí prejsť sama, zásadne sa nijako nelieči, len čípkami proti teplote.

Moja dcéra bola celá vysypaná

V noci však malá akosi nepokojne spala, často ochkala a budila sa, to už jej tvárička bola ako paradajka. A ráno jej priam horela, manžel zahlásil, že máme doma mimozemšťana... Srandy bokom, vysypaná bola takmer celá, len nohy a ruky ostali nedotknuté. Na mužovo naliehanie som na poludnie opäť klopala na doktorkine dvere. A jej slová? Vraj dobre, že sme prišli, pretože toto v žiadnom prípade nie je viróza, ale jasná potravinová alergia.

Keď som jej vysypala, čo malá v predošlé dni zjedla, bolo jej to jasné.

Alergia na vajčený bielok prítomný v piškótach. Normálne som sa v ambulancii rozplakala, tak mi prišlo Ninky ľúto, veď som jej to neuvážene spôsobila ja. A ona si potom musela vytrpieť včielku Hydrokortizónu a Ditiadenu do nohy a nepríjemný spánok po Fenistile...

Môže za to obyčajná piškóta

Alergia sa z jej telíčka vyplavovala presne 72 hodín, tak dlho  sa potravina drží v žalúdku, hlavné ale bolo, že fľaky neustále bledli a príznaky alergie postupne ustupovali. Ale v nás už ostal zavŕtaný malý chrobáčik s varovným signálom: čo ak  bude malá na potraviny alergická aj v budúcnosti? Čo ak to bol lepok a nie vaječný bielok, ktorý na nás tak zaútočil?

Aj lekárka nás domov vyslala s varovaním, aby sme pri prikrmovaní boli veľmi opatrní, lebo malá má zrejme alergické predispozície.

Tak sa skončila naša ochutnávka detskej piškótky, takej nevinnej a neuveriteľne chutnej, mama s otcom by v nich spali... No čo už. Najbližšie mesiace ich nechceme ani vidieť, potom sa uvidí. Veď ktovie, ako sa to mohlo skončiť, alergie sú predsa nebezpečné, malej sa mohlo zhoršiť dýchanie a ktovie, ako sa ešte mohla spomínaná alergia prejaviť napríklad aj v tú prvú noc. A ja som nemala po ruke ani len Fenistil. Malá to teda zvládla takmer celkom sama...

Je to bojovníčka a ja verím, že raz zabojuje aj s piškótou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: