Vianočná pošta už čaká (aj vaše) listy pre Ježiška

Jarmila Hýroššová | 1. december 2017
Vianočná pošta už čaká (aj vaše) listy pre Ježiška

Píšete už list Ježiškovi? Je na čase. Urobte si doma atmosféru, počúvajte koledy a nechajte dieťa, nech svoje túžby dá na papier.

K predvianočným chvíľam v rodinách s malými deťmi nevyhnutne patrí aj písanie najdôležitejšieho listu roka tomu najpovolanejšiemu – Ježiškovi. Nachádza sa na zozname vašich detí pre Ježiška autíčko na ovládanie, najnovší mobil alebo dokonca kôň? Priania malých detí k Ježiškovi sú často veľké a neprimerané. Poradíme vám preto, ako s týmto dôležitým dokumentom pre Ježiška naložiť.

„Mamíííí, toto by som chcel na Vianoce! Všetci moji kamaráti to už majú,“ znie najčastejšia prosba k rodičom v predvianočnom období. Ako majú dospelí naložiť so zoznamom vianočných želaní, od ktorého má závisieť šťastie či sklamanie dieťaťa? Psychológovia radia, aby rodičia premýšľali, ktoré z prianí sú realizovateľné. Príliš drahé alebo nevhodné priania, ako napr. mobil pre päťročné dieťa, odporúčajú nekupovať a deťom šikovne „poradiť“, aby ich do zoznamu ani nepísali.  

darceky

Prečo písať list Ježiškovi?

Najmä u menších detí je to výborná príležitosť na to, aby sme s nimi hovorili a nastolili problematiku darčekov, vlastných hodnôt a prianí dieťaťa. Písanie listu Ježiškovi môžeme zároveň pomôcť predísť sklamaniu z darčekov. Vďaka rozhovoru sa tak niektoré nevhodné, predražené, nekvalitné či takmer nič nerozvíjajúce hračky na zoznam ani nedostanú, teda je jasné, že ich Ježiško neprinesie.

Tip

V prípade, že dieťa trvá na jednom drahom a skutočne postrádateľnom darčeku, je možné mu „podsunúť“ dva užitočnejšie, ktoré by mu Ježiško miesto toho jedného mohol priniesť. Fígľov, ako čeliť marketingovému pôsobeniu výrobcov a predajcov, je veľa. Pokiaľ je rodič v každodennom kontakte s dieťaťom, pozná ho, premýšľa o ňom, vykorčuľuje z väčšiny situácií so cťou a s úspechom.

A čo ak Ježiško núdzou netrpí?

Čo ale urobiť vtedy, ak si rodičia, naopak, môžu dovoliť kúpiť všetky darčeky nachádzajúce sa na zozname pre Ježiška? Zoznam jednoducho akceptovať a zavaliť dieťa na Štedrý deň množstvom darčekov? Nie, lebo list pre Ježiška nie je žiaden objednávkový formulár. Záplava materiálnymi vecami by mohla viesť k tomu, že sa bude dieťa orientovať smerom navonok a bude sa len málo koncentrovať na seba.

Tip

Spravte si chvíľu a porozprávajte sa s deťmi nielen o tom, aké darčeky by si želali. Je dôležité, aby list Ježiškovi, Santovi alebo komukoľvek, kto u vás nosí darčeky, nebol len suchým zoznamom vecných darov. V ideálnom prípade odveďte pozornosť detí od materiálnych vecí a skúste spolu porozmýšľať, čo by ste si priali, ak by ste to mohli dostať. Napríklad aj zdravie, veľa snehu v zime alebo viac času stráveného s oteckom. I toto všetko sa môže nachádzať v liste...

Dôležité je brať do úvahy vek dieťaťa a podľa toho darčeky vyberať. Venovať dieťaťu naraz dve bábiky alebo niekoľko plyšových hračiek je neúčelné, dieťa to nijako neobohatí.

Obmedzený rozpočet vyriešia zážitkové poukazy

Ak je váš finančný rozpočet obmedzený, môžete dieťaťu darovať poukážku na spoločné stavanie bunkra na strome, výlet na bicykloch alebo niekoľko večerov plných hrania sa. Tak sa naučí, že darovať možno nielen materiálne veci, ale aj čas.

Treba ale zároveň podotknúť, že zmysel poukážok vedia pochopiť až deti od cca 8 rokov. Problém s financiami tiež môžu riešiť vlastnoručne vyrobené darčeky. Jedno dievčatko z materskej školy, kam chodil môj syn, si veľmi prialo koňa. Kúpiť živého im však podmienky neumožňovali, preto mu jeho otecko vytvoril koníka z tvrdého kartónu. Dievčatko sa nesmierne tešilo z koňa v životnej veľkosti a vzalo ho i do škôlky, kde sa s ním hrali všetky deti, kŕmili ho a „jazdili“ na ňom. Dievčatko na tento darček i zážitok určite nikdy v živote nezabudne.

Ako docieliť, aby dieťa nebolo pod vianočným stromčekom sklamané?

Vždy je lepšie takejto situácii predísť, priebežne s deťmi hovoriť o tom, čo by si priali, či sú ich priania splniteľné a pod. Pokiaľ rodičia s deťmi hovoria a počúvajú ich, dobre vedia, čo si želajú. Potom nie je problém do listu Ježiškovi vpísať i niektoré trochu praktickejšie veci alebo, naopak, nenapísať to, čo nie je reálne dieťaťu splniť. Tak je dieťa už dopredu pripravené na to, čo môže a čo nemôže očakávať. Každé dieťa by si potom malo pod stromčekom nájsť aspoň jeden-dva darčeky, ktoré si skutočne prialo.

Ale ako deťom najlepšie vysvetliť, prečo niečo nedostali? Na Štedrý deň môžu rodičia pod vianočným stromčekom drobcovi napríklad povedať: Ježiško ti, žiaľ, nemohol splniť všetky tvoje želania.

Tip

Porozprávajte sa s dieťaťom, aby pochopilo, že pre Ježiška je zoznam síce záväzný, ale ale berie ho ako námet, čo by drobec chcel. Takže vyberie, čo sa mu hodí, čo potrebuje...
Niekam prilepiť

Napísali ste už Ježiškovi? Využite Vianočnú poštu!

Doprajte vašim deťom neopakovateľnú atmosféru vianočných zázrakov a umožnite im, aby prostredníctvom Vianočnej pošty napísali Ježiškovi list. Pýtate sa, kam mu napísať? Predsa na jeho adresu: 99 999 JEŽIŠKO. Ježiško odpovie na každý list so spiatočnou adresou. Domovom Vianočnej pošty je Pošta v Rajeckej Lesnej.

Viac informácií o projekte nájdete na www.vianocnaposta.sk.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: