Tínedžer pri PC hrách: 8 pozitív, o ktorých ste možno nevedeli

Mgr. Zuzana Paprskárová | 12. február 2018
puberta, pc hry, tínedžer, online, počítač, deti za počítačom, online hry, playstation

To, že svojho potomka v akúkoľvek dennú či nočnú hodinu nájdete sedieť za počítačom, dokáže nejedného rodiča často vynervovať do nepríčetna! Aj vy máte pocit, že vaše dieťa žije viac vo virtuálnom svete ako v realite? POZOR, nemá to len negatíva. Pozrime sa na to z toho pozitívnejšieho uhla pohľadu!

Sedí váš tínedžer neustále pri počítači a vo vás vrie krv?

Podľa posledných výskumov, hranie počítačových hier nemá len svoje negatíva. Práve naopak.

Vedeli ste, že táto činnosť môže vašim deťom pomôcť v rôznych sférach? Paradoxne dokáže rozvíjať sociálne zručnosti, jazykové zručnosti a iné.

Pozrime sa na tieto benefity bližšie.

Deti sa naučia riešiť problémy a rozvíjať svoju kreativitu

Nepozdáva sa vám to? Deti pri hraní strategických hier riešia množstvo imaginárnych  problémov. Učia sa plánovať, budovať stratégiu, riešiť nečakané problémy a rozhodovať sa v zlomku sekundy. Tieto zručnosti sa im v bežnom živote môžu len a len zísť.

Deti si nájdu nových priateľov

Napriek tomu, že dieťa sedí za počítačom samo, buduje si sociálne kontakty. Vaše deti neberú tieto hry ako „individuálny šport“, komunikujú s inými hráčmi z celého sveta a často sa takto objavia nečakané priateľstvá!

Jazykové zručnosti

Tieto súvisia s predchádzajúcim bodom. Dieťa je nútené komunikovať, podotýkam, že extrémne rýchlo komunikovať, aj v cudzom jazyku. Jazyk sa naučí rýchlosťou blesku. Môj syn, začiatočník v angličtine sa vďaka hraniu týchto hier prepracoval do plynulej a sebavedomej angličtiny!

Deťom sa rozšíri pohľad na svet

Samozrejme! Snáď neexistuje dieťa, ktoré by sa hralo hru z obdobia stredoveku a nemalo záujem dozvedieť sa viac! Tieto hry sú z rôznych častí sveta, rôznych kultúr a z rôznych časových periód. Deti tak prirodzene získavajú obraz o živote v danom čase a priestore.

Súťaživosť!

Deti sa rady pretekajú, súťažia, je to pre nich pohon a motivátor! Cieľom je vyhrať a zažiť pocit dokonalého víťazstva.

deti pri počítači, počítačové hry

Vodcovstvo a rozdelenie úloh

Ak vaše dieťa hrá hru, ktorá si vyžaduje viac hráčov, deti si prirodzene delia úlohy podľa svojich schopností a zručností. Zažiť pocit, že dnes je práve vaše dieťa líder je skvelý! Naučí sa delegovať úlohy, motivovať spoluhráčov, pracovať v tíme! A pritom vôbec nezáleží, kto je starší, kto je mladší.

Rozvíjanie fyzických zručností

Mnohé deti, ktoré hrajú hry s témou šport, svorne tvrdia, že ich to motivovalo aj v reálnom živote. Naučiť sa z videohry nové finty vo futbale, či basketbale je také jednoduché a bláznivé!

Rodičia a deti?

Čo tak zahrať sa spolu s deťmi? Je množstvo rodinných a naozaj zábavných hier, ktoré môžu baviť veľkých, ako aj malých! Ak máte dieťa v období puberty, s ktorým je práve ťažšia komunikácia, hranie spoločných hier môže byť ten správny spôsob, ako robiť niečo spoločne!

Na záver však treba nutne podotknúť, že všetkého veľa škodí. Aj pri hraní hier a sedení za počítačom musia platiť jasné pravidlá.

Dieťa totiž často vo virtuálnom svete stratí pojem o čase. Je práve na rodičoch, aby určili deťom pravidlá a dali pozor aj na ich dodržiavanie.

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: