Je dnešná mládež iná ako v minulosti?

Redakcia | 11. február 2018
školáci, puberta, voľný čas, tínedžer

Povzdychnú si mnohí dospelí a zakončia to ešte výrokom: „To my, keď sme boli mladí...“

Je súčasná generácia skutočne „iná“, menej samostatnejšia ako tá naša? To zaujímalo aj vedcov na Novom Zélande.

Kombinovaná štúdia v Aucklande, Otagu a Harvardskej univerzite sledovala skupinu detí vo veku 11 – 13 rokov a zistila, že viac ako 50 % svojho mimoškolského času strávili títo tínedžeri iba v okruhu 500 metrov od svojich domovov.

Ich pohyb bol výrazne obmedzený, navštevovali len školu, domovy svojich kamarátov, predajne potravín a fast foody. Štúdia zistila, že tínedžeri trávili čoraz viac času doma a stávali sa menej aktívnymi a nezávislými.

Výskumníci pri tejto štúdii použili prenosné kamery a GPS technológiu na meranie viac ako 100 voľnočasových aktivít detí počas štyroch dní, od štvrtka do nedele.

Počas nich navštívili deti predajne potravín a fastfoody tak často ako športové a iné vonkajšie rekreačné priestory dohromady.

Tim Chambers, vedúci výskumník štúdie Deti vo vesmíre, uverejnenej v časopise Social Science & Medicine, uviedol, že zistenia potvrdili súčasný trend menej aktívnych a nezávislých detí než boli predchádzajúce generácie. Dôvody, prečo je to tak, sú obavy rodičov z bezpečnosti okolia a zníženie počtu fyzických aktivít u detí.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: