Starí rodičia: Počúvajte príbehy a ich odkaz uchovajte

Redakcia | 21. február 2024
Starí rodičia: Počúvajte ich príbehy a ich odkaz uchovajte

Rodinná história je je pretkaná spomienkami, tradíciami a spoločnými zážitkami. V srdci týchto zážitkov sú naši starí rodičia.

Ak máte to šťastie, že máte vo svojom živote a v živote dieťaťa milujúcich starých rodičov, viete, aké je to obohacujúce. Či už postrážia deti alebo sú skvelými vzormi svojím príbehom a životom, starí rodičia majú špeciálne miesto v našich životoch. 

Nájdite si čas a ich múdrosť a životný príbeh zaznamenajte minimálne počúvaním, je to kus rodinnej histórie, kus aj vášho života. Doprajte im vašu prítomnosť a záujem. 

Počúvajte príbehy a ich odkaz uchovajte

Pamätajú si veľa. Útržky zo života, keď sme my neboli ešte ani v myšlienkach, keď bol svet iný a mal iné pravidlá. Usaďte sa  a počúvajte príbehy z minulosti, príbehy, ktoré vás môžu aj prekvapiť, najmä tie o vašej rodinnej histórii. Zaznamenávanie týchto príbehov hoci len vašimi ušami zaisťuje, že sa budú niesť generáciami vašej rodiny. Posuniete ich ďalej. Pre vašich starkých to veľa znamená, že sa budete pýtať a zaujímať. Majú čo povedať, zažili toho tak veľa.

TIP: Pozrite si spolu klasické filmy alebo vypočujte staré melódie, ktoré formovali ich generáciu. Urobte si večer návratu do čias, keď bol svet iný a žili v ňom vaši starkí. Možno uvidíte zalesknúť sa slzu, široký úsmev alebo len mávnutie rukou - ale doprajte im tento zážitok. 

Kulinárske objavy 

Oprášte staré rodinné recepty a vydajte sa na kulinárske dobrodružstvo. Varením bok po boku s babičkou či dedkom sa nielen dozviete veľa vecí nielen z kuchyne, ale ochutnáte aj tradíciu v tej najčistejšej podobe. Zistite, prečo slepačia polievka u babky chutí inak a jablkový koláč neprekoná ani tie najdokonalejšie recepty šéfkuchárov. Pozrite sa, ako vyzerá "štipka" soli v babičkiných rukách a aké tajomstvo "výroby" skrýva dedova pálenka.  

Návšteva miest

Obnovte ich spomienky a zoberte ich na prechádzku po uliciach, na ktorých sa kedysi hrávali, návštevu kostola, do ktorého chodili či chodia, alebo dokonca školy. Je to hmatateľné spojenie s ich minulosťou a spôsob, ako môžete kráčať po ich boku v ich spomienkach. Majú túžby, ktoré si nestihli splniť? Ak sú zrealizovateľné, zoberte ich na miesta, ktoré túžili vždy vidieť. Možno je to pútnické miesto, divadlo alebo návšteva niekoho z príbuzných. Kráčajte s nimi, kým sú ešte tu.  

Rodokmeň - dobrodružstvo predkov

Ponorte sa hlboko do koreňov svojho rodokmeňa. Spoločná práca na tomto projekte je ako skladanie živej skladačky, pričom každý člen je jedinečným dielom spájajúcim generácie. Prelistujte si staré albumy, znovu prežívajte momenty a odhaľujte príbehy za každým obrázkom. Je to ako pozerať sa na film ich života s nimi ako rozprávačom. Uchovajte všetky staré fotografie a uložte si ich do škatule, ktorú budete opatrovať ako rodinný poklad. 

S našimi starými rodičmi je každá sekunda príležitosťou, šancou na vytvorenie spomienok, ktoré zostanú dlho potom, čo odídu. Kým je ešte čas, vytvárajte aj nové zážitky a spomienky, ktoré budú pre nich aj pre vás vzácnymi chvíľami.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: