Smrť nie je TABU ani pre dieťa

redakcia | 4. február 2018
Smrť nie je TABU ani pre dieťa

Deti dokážu smrť pochopiť. Len im treba dať viac času a neklamať.

Nech je akokoľvek smutná a nepríjemná, smrť je prirodzenou súčasťou života a skôr či neskôr sa s ňou stretne každý. Najviac bolí strata člena rodiny alebo aj obľúbeného domáceho miláčika.

Štúdia z Univerzity v Buffale tvrdí, že sledovanie rozprávok z dielne Disney alebo Pixar je dobrým odrazovým mostíkom pre začatie konverzácie na túto tému s deťmi. Vyhýbanie sa, či zatajovanie skutočnosti nie je vhodné riešenie.

Ako vysvetliť dieťaťu smrť?

  • Na otázky odpovedajte vecne a pokojne. Vypočujte dieťa, odpovedzte mu, no neodpovedajte na otázky, ktoré nepoložilo.
  • Vyhnite sa frázam ako napríklad „starká spí“, deti by mohli mať strach ísť spať. Nebojte sa používať slová ako smrť a umieranie.
  • Vyhnite sa polopravdám. Deti si chýbajúce časti domyslia po svojom, čo môže v konečnom dôsledku narobiť viac škody ako úžitku.
  • Deti spracovávajú veci po častiach. V jednej chvíli plačú za dedkom a vzápätí sa bezstarostne hrajú. Buďte pripravení na to, že rozhovory o smrti sa budú ťahať niekoľko dní, týždňov alebo mesiacov, podľa toho, ako sa budú deťom vynárať nové a nové otázky. To ale neznamená, že sa po celú dobu trápia.
  • Každý sa so stratou vyrovnáva po svojom, vysvetlite im, že je v poriadku plakať, ale tiež je v poriadku neplakať. Smútok je cesta, každý člen rodiny môže byť v tom istom vlaku, ale každý sa pozerá z iného okna a s iným výhľadom.
  • Nebojte sa vyhľadať pomoc pre vás alebo vaše deti. Deti niekedy nerady obťažujú svojich rodičov, lebo sa boja, že ich zbytočne rozrušia. Ak nie ste v poriadku vy, je pre vás ťažšie pomôcť a podporiť svoje dieťa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: