Smartphone pod vianočným stromčekom

Redakcia | 20. december 2020
Smartphone pod stromčekom

Je vaše dieťa pripravené na takýto darček?

Prieskum uskutočnený spoločnosťou SellCell minulú vianočnú sezónu odhalil, že štyria z desiatich rodičov v USA s deťmi vo veku od 13 do 18 rokov (40,7%) plánovali dať svojmu dieťaťu smartphone.  Nasledovali herné konzoly (30%), hotovosť (22% ... pravdepodobne preto, aby si deti mohli kúpiť svoje vlastné mobilné telefóny a herné konzoly) a počítače, notebooky a tablety (17%).

Tento rok sú deti kvôli koronavírusu online viac ako kedykoľvek predtým. Potrebujú digitálne médiá pre prácu v škole a pre udržanie sociálneho kontaktu s rovesníkmi a rodinou. Je logické, že smartphone a ďalšie typy digitálnych zariadení budú ešte populárnejšie.

To samozrejme nastoľuje otázku: Je vaše dieťa pripravené na zariadenie pripojené na internet, ktoré by potenciálne mohlo umožniť prístup komukoľvek, všetkým a ku všetkému ... kedykoľvek a takmer kdekoľvek? Je to strašne veľká zodpovednosť, najmä pre dieťa, ktorému ešte bude treba pripomínať, aby si počas fujavice oblieklo bundu alebo si vypracovalo domáce úlohy ešte pred spaním.

Rodičia často chcú, aby im niekto povedal „dokonalý“ vek, v ktorom môžu týmto darčekom obdarovať svoje dieťa. Úprimne povedané, taký vek neexistuje. Je lepšie starostlivo posúdiť svoje vlastné dieťa, aby ste určili jeho pripravenosť. To sa dá dosiahnuť položením týchto piatich otázok.

1. Vie vaše dieťa, ako sa prezentovať na internete?

Všetko, čo zverejníme online, zostane online navždy. Vidí to každý a aj keď sa rozhodnete odstrániť čokoľvek, čo zverejňujete, môže to mať uložené niekto ďalší a ďalej to zdieľať.

V dnešnej dobe je naša digitálna reputácia často prvým dojmom, ktorý poskytneme svetu, a internet zaplavujú príklady detí, ktorých nešťastie pri zverejňovaní informácií z osobného života stálo draho. Stratené príležitosti navštevovať vysnívanú univerzitu alebo získať perfektnú prácu nie sú nezvyčajné. To je možno príliš veľa na to, aby si nový majiteľ smartfónu zamotal svoju nádejnú budúcnosť. 

Nebezpečný grooming
Prečítajte si tiež:

Nebezpečný grooming

2. Vie vaše dieťa, ako nadväzovať a udržiavať bezpečné online vzťahy? 

Mnoho detí nie je pripravených na kyberšikanu alebo na oslovenie predátorom alebo na to, čo majú robiť, ak dostanú výzvu na odoslanie alebo prijatie sexuálne explicitnej fotografie alebo správy. Vaše dieťa nemusí byť pripravené vysporiadať s pomstou,  pornom či sexuálnym obťažovaním (alebo dokonca nemusí vedieť, čo tie slová znamenajú).

Aj keď sú pozitívne online skúsenosti oveľa bežnejšie ako negatívne, deti stále potrebujú vedieť, čo robiť, keď narazia na niečo strašidelné alebo škodlivé. Ak to dieťa nevie, je príliš mladé na to, aby bolo online.

3. Vie vaše dieťa chrániť svoje súkromie a osobné informácie? 

Mnoho detí, ktoré sú nadšené pri registrácii nových aplikácií a služieb, ktoré im umožňujú zdieľať všetko s kamarátmi, nechtiac rozdávajú príliš veľa osobných informácií, najmä keď sú príliš mladí na to, aby lepšie vedeli používať sociálne médiá. ( Tri štvrtiny detí vo veku od desať do dvanásť rokov majú účty na sociálnych sieťach, aj keď sú pod minimálnym vekovým limitom.) Vie vaše dieťa, že všetky tie zábavné bezplatné aplikácie a služby nie sú vôbec zadarmo? Cenou je ich osobný údaj, hodnotná komodita. A vie vaše dieťa, čo s nimi robia tí, ktorí zbierajú tieto informácie, alebo ako sú prispôsobené jeho online skúsenosti na základe osobných údajov, ktoré zhromažďuje?

4. Vie sa vaše dieťa odpojiť? 

Až polovica dospievajúcich tvrdí, že sa cítia „závislí“  od svojich zariadení. Vybavili ste svoje dieťa stratégiami (a dôvodmi), ako sa odpojiť od svojich virtuálnych svetov a zapojiť sa do „skutočného“ života tu a teraz? Spozná vaše dieťa dokonca aj to, že strávilo príliš veľa času online? Vie o „návykových“ vlastnostiach, ktoré využíva technický priemysel na zachytenie a udržanie jeho pozornosti?

5. Vie vaše dieťa kriticky uvažovať o informáciách, ktoré nájde online? 

Online dezinformácie sú na historickom maxime. Chápe vaše dieťa, že ktokoľvek online môže zverejniť čokoľvek?  Rozumie tomu, ako nahlásiť „falošné“ správy, vie, že nemá nikdy zdieľať niečo, čo najskôr neoverí ako pravdivé? Ak nevie, ako to všetko urobiť, nechávajú deti zraniteľné voči mediálnej manipulácii a naďalej spôsobujú katastrofu v našom občianskom diskurze. 

To je len začiatok!

Aj keď týchto päť otázok sa iba zľahka dotýka toho, čo by deti mali vedieť skôr, ako použijú zariadenie akéhokoľvek druhu pripojené na internet, sú dobrým miestom pre začiatok. Ak zistíte, že vaše dieťa nie je úplne poučené o vyššie uvedených témach, doprajte sebe aj jemu čas. 

Pretože bez ohľadu na to, či tento smartphone, tablet, počítač alebo notebook dorazí počas týchto vianočných prázdnin alebo budúcich dní, skôr či neskôr bude vaše dieťa musieť tieto zariadenia používať. Dúfajme, že to znamená, že ich bude používať bezpečne a múdro.

Zdroj: www.psychologytoday.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: