Psychológ radí: Vreckové za pomoc v domácnosti - ÁNO alebo NIE?

Mgr. Jana Caban | 19. december 2019
Psychológ radí: Vreckové za pomoc v domácnosti - ÁNO alebo NIE?

Je to fér platiť deťom za vykonávanie domácich povinností?

Vaša otázka: 

K mojim 10- a 12-ročným dcéram už dorazila puberta. Najnovšie so mnou vyjednávajú ohľadne upratovania. Sú činnosti, ktorú majú ako „nevyhnutné“ (upratať svoju izbu ap.), v ostatných sa striedajú. Jedna chodí so psíkom von jeden týždeň, druhá zasa v tom týždni vykladá umývačku. Prišli s návrhom, či by za činnosti navyše nemohli dostávať vreckové navyše. Na jednej strane sa hovorí, že deti sú málo finančne gramotné, ale je toto cesta? Som ekonómka a rada by som dcéry vychovávala aj v tomto duchu, ale čo je správne?

Janka CabanNa otázku odpovedá psychologička Janka Caban.

Zvýšiť deťom vreckové za domáce práce?

Povinnosti v domácnosti a vreckové/finančná gramotnosť sú dve odlišné témy. Takto by som to prezentovala aj dcéram.

Je veľmi dobré, že sa podieľajú na domácich prácach a majú každodenné povinnosti. Tie sú totiž bežnou súčasťou života a ony majú každý deň šancu sa ich naučiť. Tiež zisťujú, že veci v dome sa neurobia samy a  je potrebné, aby túto prácu každodenne niekto vykonal. Žijú vo vašej domácnosti s vami a tiež prispievajú k tomu, aby „vznikal neporiadok“, preto je fér, aby (primerane veku) prispeli aj k upratovaniu, údržbe alebo aj skrášľovaniu domácnosti. Nie sú to vždy atraktívne činnosti, ale jednoducho patria k životu.

Vreckové za domáce povinnosti neschvaľujem 

Odmeňovať tieto aktivity vyšším vreckovým, čiže finančnou odmenou však nepovažujem za správne. Ani vy nedostávate za práce v domácnosti finančnú odmenu, v čom by mala byť ich situácia iná? Podobne, ak budú mať vlastnú domácnosť, tiež im nikto nebude platiť peniazmi za to, aby si vo svojom príbytku upratali, postarali sa o domáceho miláčika alebo pomohli blízkemu, ak to potrebuje.

Tri deti = jedna výchova?
Prečítajte si tiež:

Tri deti = jedna výchova?

Tiež by v budúcnosti hrozilo, že by očakávali ohodnotenie aj v iných prípadoch, ak budete od nich žiadať nejakú pomoc alebo sa vyskytnú situácie, ktoré sú mimo každodenných povinností. Môžete im vysvetliť, že ako rastú, sú stále šikovnejšie a dokážu už urobiť aj náročnejšie práce v dome, a zvládnu viac povinností. To však neznamená, že za to budú dostávať finančnú odmenu. Sú to jednoducho práce, ktoré patria ku každodennému životu.

Druhou témou je vreckové/finančná gramotnosť – ak chcú zvýšenie vreckového, môžete to prebrať ako samostatnú tému, porozprávať sa o tom, na čo potrebujú viac peňazí, alebo ako s peniazmi hospodáriť tak, aby im vystačili atď.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: