Prvá pomoc pri HNAČKE: Ryžový odvar a dostatok tekutín

Bc. Kateřina Kučerová, odborná spolupráca: MUDr. Renáta Růžková | 21. december 2023
Prvá pomoc pri HNAČKE: Ryžová odvar a dostatok tekutín

Sviatočné obdobie dokáže narobiť s trávením poriadnu šarapatu. Povolíme z bežných stravovacích zvyklostí a doprajeme si aj to, čo vieme, že by sme nemali, navyše aj v nadmernom množstve. Obzvlášť citlivé na zmenu stravy sú malé deti a cenou za pochutnávanie si na vianočných dobrotách môže byť aj hnačka.

HNAČKA (DIAREA)

Hnačkou máme na mysli výrazne častejšie vyprázdňovanie stolice, než je obvyklé, väčšinou ide o tri a viac stolíc denne oproti normálu. Stolica býva riedka až vodnatá, páchnuca, niekedy s prímesou krvi či hlienu. Často je sprevádzaná bolesťami brucha, ktoré môžu mať až kŕčovitý charakter. Je tiež nutné zdôrazniť, že hnačka sama osebe nie je choroba, ale príznak rôznych ochorení.

Pamätajte!

Čím je dieťa mladšie, tým častejšie býva hnačka komplikovaná zvracaním. To môže viesť k rýchlo sa rozvíjajúcemu závažnému stavu, akým je napríklad život ohrozujúca ťažká dehydratácia.

Hnačka
Prečítajte si tiež:

Hnačka

PRÍČINY HNAČKY:

Najčastejšou príčinou hnačky sú ochorenia tráviaceho ústrojenstva, predovšetkým čriev, ale aj žalúdka, pankreasu či pečene. Dochádza k nim:

  • po požití kontaminovaných (nakazených) potravín,
  • v dôsledku zmeny stravovacích návykov – tzv. cestovateľská hnačka,
  • na základe diétnej chyby (požitie nevhodných potravín, napr. jedla, ktoré je pre dieťa veľmi ťažké, mastné atď.).
  • príčinou môže byť aj hormonálna nerovnováha organizmu či duševné vypätie (stres), prípadne ochorenie iných orgánov (napr. štítnej žľazy)

Akútna vs. chronická hnačka

Akútna hnačka býva najčastejšie spôsobená infekciou. Baktérie či vírusy sa prostredníctvom kontaminovanej potravy dostanú ústami do tráviaceho traktu, kde dôjde k ich rozmnoženiu a rozvoju infekcie a zápalu. Dieťa je podráždené, nepokojné, s bruškom na pohmat tvrdým a zdvihnutým. Ako už bolo spomenuté, spolu s hnačkou sa často objavuje aj zvracanie. Ak má dieťa hnačku a zároveň zvracia, je výrazne vyššia pravdepodobnosť, že dôjde k dehydratácii organizmu, poruche rovnováhy krvných iónov (hlavne sodíka), ktorá bez potrebnej liečby môže viesť až k závažnému stavu – metabolickému rozvratu. 

Chronická, teda dlhodobá hnačka môže mať rôzne príčiny. Najčastejšie ide o ochorenie tenkého či hrubého čreva a vyžaduje vždy podrobnejšie lekárske vyšetrenie.

Aké sú príznaky dehydratácie?

  • Mierna – suché pery a sliznica ústnej dutiny, bledosť.
  • Stredná – znížený kožný tonus (kožná riasa sa nevyrovná, tzv. „trčí“, alebo sa vyrovnáva veľmi pomaly), apatia, spavosť, vpadnuté oči, horúčka, u dojčiat – vklesnutá, prepadnutá veľká fontanela na temene hlavy.
  • Ťažká – porucha tvorby moču, zmeny krvného obehu, ktoré vedú až k hypovolemickému šoku. Za urgentné príznaky, ktoré sú dôvodom k okamžitému volaniu RZP, považujte poruchu či stratu vedomia, kŕče, absenciu svalového napätia (dieťa je ako handrový panáčik).

PRVÁ POMOC pri HNAČKE

Sledujte počet a vzhľad stolice, niekoľkokrát za deň merajte teplotu. Dieťa s akútnou hnačkou denne vážte a v prípade veľkého úbytku hmotnosti bezodkladne informujte lekára.

Nutné je dodať dieťaťu dostatok tekutín, a tým zaistiť rehydratáciu organizmu. Pri ľahšom priebehu hnačkového ochorenia väčšinou stačíme na doplnenie tekutín sami.

Dôležité je zistiť, a pokiaľ možno úplne odstrániť, príčinu hnačky, prípadne zvracanie. Odstráňte rizikové potraviny či ďalšie možné zdroje kontaminácie, umývajte si ruky po každom prebaľovaní, pred prípravou jedla, po kontakte s chorou osobou. Dbajte na to, aby si dieťa umylo ruky po každom použití nočníka alebo WC a pred každým jedlom.

Prvá pomoc pri HNAČKE: Ryžový odvar a dostatok tekutín

Ak zvracia, nepodávame mu nič ústami. Až po upokojení stavu môžeme opatrne (spočiatku po lyžičkách, neskôr v množstve, aké vypije) podať špeciálny rehydratačný roztok, ktorý je možné zakúpiť v každej lekárni. Ďalším vhodným podporným prostriedkom je prírodný čistený íl. O spôsobe jeho prípravy a podávania vás poučí lekár či lekárnik. V prípade, že dojčíte, dieťa neodstavujte. Pokiaľ dojčenie na veľmi krátku dobu prerušíte kvôli zvracaniu dieťaťa, vždy sa  snažte navrátiť k materskému mlieku čo najskôr.

U batoliat je nutné striktne dodržiavať protihnačkové diétne opatrenia

Vhodné je podávanie ryžového odvaru, varenej mrkvy (mierne osolená a rozmixovaná), suchých zemiakov či nemastnej kaše, z ovocia je možné použiť banán, jablká, prípadne čučoriedky. Hneď ako akútna fáza odznie, prechádzajte postupne na obvyklú stravu, pretože protihnačková diétna strava je energeticky chudobná.

Nekomplikované hnačkové ochorenie je často možné zvládnuť bez pomoci lekára. Dieťaťu nasaďte probiotiká, ktoré zoptimalizujú črevnú flóru a stolica sa upraví. Zlepšenie by malo nastať do 48 hodín, u dojčiat do 24 hodín. Pokiaľ však hnačka neustupuje alebo si jej zvládnutím nie ste istí, kontaktujte lekára. Tam, kde sa rozvíja alebo rozvinula ťažká dehydratácia, je potrebná infúzna liečba na úpravu vnútorného prostredia. Je teda nutné dopraviť dieťa čo najskôr do nemocnice, kde mu bude poskytnutá zodpovedajúca terapia.

Pri včasnej liečbe, domácej či odbornej, hnačka vo väčšine prípadov čoskoro odznie. Prevenciou detských hnačiek je dôsledná hygiena, u dojčiat dojčenie a izolácia dieťaťa od chorých osôb.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: