Počuli ste už o výchove tigrích matiek? Dá sa tak vychovať geniálne dieťa?

Redakcia | 15. september 2023
Počuli ste už o výchove tigrích matiek? Dá sa tak vychovať geniálne dieťa?

Kniha Bojová pieseň tigrej matky vyvolala rozruch. Matka ázijského pôvodu v nej opisuje tvrdú výchovu svojich dcér bez hier, zato s množstvom učenia. Viedla vraj k ich študijnému úspechu... Naozaj to však pomôže?

Kniha "Bojová hymna matky tigra" od Amy Chua bola publikovaná pred pár rokmi a spôsobila veľa diskusií a kontroverzií. Amy Chua,  profesorka práva na Yale, opisuje svoj prístup k výchove detí, ktorý je veľmi prísny a vysoko disciplinovaný. Chua argumentuje, že tento prístup, ktorý je inšpirovaný tradičnými čínskymi metódami výchovy detí, vedie k úspechu a vysokej úrovni dosiahnutia.

Žiadna zábava, ba samé jednotky

V knihe Chua opisuje, ako svoje dcéry nútila cvičiť hudbu hodiny denne, zakázala im sledovať televíziu alebo hrať videohry, a očakávala od nich výnimočné výsledky v škole a v iných oblastiach.

Vo svojej knihe popisuje, ako jej dve dcéry museli mať vo všetkých predmetoch, okrem telesnej výchovy a dramatického krúžku, jednotky, a nesmeli navštevovať školské predstavenia. Hra na hudobný nástroj bola pre ne povinnosť, ale nemohli si vybrať nič iné ako husle alebo piano. Nemali tiež žiadne slovo v tom, aké krúžky budú navštevovať.

Sledovanie televízie, hranie videohier alebo prespávanie u kamarátok mali tiež zakázané. Keď dcéra nebola schopná naučiť sa skladbu na piano, vyhrážala sa jej tigria matka, že spáli všetky jej hračky.

Nešetrila kritikou a neostýchala sa deťom povedať, že ich vlastnoručne vyrobené priania nie sú dosť pekné, alebo že pripravená reč na pohreb babičky je povrchná.

Tento prístup k výchove vyvolal veľa diskusií a kritiky, pričom niektorí ľudia ho považovali za príliš prísny a potlačujúci, zatiaľ čo iní ho obdivovali ako efektívny spôsob, ako pripraviť deti na úspech v konkurenčnom svete.Tigrie matky hovoria, že nie sú na svoje deti tvrdé preto, že by ich nemilovali, ale preto, že sú presvedčené, že sú najlepšie.

Prílišný tlak na výsledky môže viesť aj k samovraždám

Štúdia doktorky Robyn Silvermanovej poukázala na to, že práve medzi Američankami ázijského pôvodu vo veku od 15 do 24 rokov najčastejšie dochádza k samovraždám. A medzi dôvodmi sa na poprednom mieste objavujú práve rodinné problémy a tlak na výsledky. 

Tigrie rodičovstvo nevedie ku genialite

Metóda výchovy, ktorú opisuje Amy Chua v "Bojovej hymne matky tigra", môže viesť k dosianutiu vysokej úrovni  v určitých oblastiach, ako je hudba alebo akademický úspech, pretože zdôrazňuje disciplínu, tvrdú prácu a vysoké očakávania. Avšak, toto neznamená, že dieťa bude "geniálne" vo všeobecnom zmysle slova.

Genialita totiž zahŕňa nielen vysokú úroveň vedomostí alebo zručností v určitej oblasti, ale aj schopnosť myslieť kreatívne, inovatívne a "po svojom". Prísny a disciplinovaný prístup k výchove, ktorý zdôrazňuje poslušnosť a výkon, môže niekedy potlačiť tieto aspekty osobnosti dieťaťa.

Okrem toho, existujú aj iné dôležité aspekty vývoja dieťaťa, ako sú sociálne zručnosti, emocionálna inteligencia a pohoda, ktoré môžu byť ovplyvnené týmto prístupom. Niektorí odborníci argumentujú, že príliš prísna výchova môže viesť k stresu, úzkosti a nízkemu sebavedomiu u detí.

Konečne, je dôležité si uvedomiť, že genialita je vrodená vlastnosť, ktorá môže byť rozvíjaná a podporovaná, ale nie všetci ľudia majú rovnaký potenciál. Preto, aj keď určitý prístup k výchove môže byť účinný pre jedno dieťa, nemusí byť rovnako účinný pre iné.

Fenomén tigrích rodičov (medzi inými typmi výchovy) skúmala aj doktorka Su Yeong Kimová. „Ľudia si myslia, že keď budú vychovávať deti ako tigrie matky, budú ich deti malí géniovia. Bohužiaľ, školské výsledky a depresívne symptómy týchto detí sa podobajú deťom, ktorých rodičia sú na ne pri výchove až príliš tvrdí. Tigrie rodičovstvo z detí nevykresá lepšie výsledky,“ zhrnula Kimová svoj výskum pre magazín Slate.

Aký je teda najlepší prístup, ak chceme podpriť to "geniálne" v našom dieťati?

Najlepší prístup k výchove  závisí od osobitých potrieb a charakteristík dieťaťa. Je dôležité, aby rodičia boli citliví na potreby svojich detí a prispôsobili svoj prístup v súlade s tým. A múdry rodič vie, že šťastie jeho potomka je oveľa dôležitejšie ako to, či bude výnimočné.


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: