Ohrýzanie nechtov – iba nevinný zlozvyk?

Redakcia | 30. august 2016
Ohrýzanie nechtov – iba nevinný zlozvyk?

Ohrýzanie nechtov je veľmi rozšírený fenomén. Najneskôr v puberte si nechty ohrýza aspoň príležitostne takmer polovica detí. Ale robia to aj mladšie deti, niekedy tak silno, že tým trpia nechty i nechtové lôžko.

Čo sa za tým skrýva?

Je ohrýzanie nechtov iba zlozvyk – alebo sa za tým skrýva niečo viac? Odpoveď nám môže poskytnúť intenzita obhrýzania a to, či sa obhrýzanie nechtov stáva pre dieťa príťažou. Najskôr môže ísť totiž iba o zvyk, ktorý deťom spôsobí odľahčenie a úľavu v stresových situáciách alebo ktorý robia z nudy. Problém nastáva vtedy, keď si dieťa ohrýza nechty nutkavo alebo ak už ide o určitú mieru sebazraňovania. Tu si musia rodičia položiť otázku, aké sú možné príčiny silného nutkavého ohrýzania nechtov.

Často sú to stresové situácie,

na ktoré dieťa ešte nedorástlo a ktoré sú pôvodcom popisovaného zlozvyku. Najmä chronická záťaž robí z príležitostného ohrýzania nechtov veľmi rýchlo bolestivý a zaťažujúci zlozvyk. Nekarhajte preto dieťa, inak by ste tlak naňho iba zvýšili a to by mohlo viesť k ďalšiemu a dlhodobejšiemu ohrýzaniu nechtov.

Pomoc môžete poskytnúť tým,

že prídete na stopu dôvodu ohrýzania nechtov, a to v rozhovore s dieťaťom, a tým, že sa budete snažiť hľadať možnosti nápravy. Venujte dieťaťu pozornosť a lásku! Povzbuďte ho tým, že frustrácia a záťaž sa dajú odreagovať aj inými prostriedkami. Ohrýzanie nechtov sa nedá odnaučiť zo dňa na deň, pretože za ním sa skrývajúci konflikt tiež nemožno vyriešiť za jeden deň.

Ale aj keď sa podarí vyriešiť problémy vášho dieťaťa, stratégia „ohrýzanie nechtov = úľava“ sa už väčšinou zakorenila tak silno, že musíte dieťa podporovať aj pomocou vonkajších opatrení.

Často pomôže leukoplast na prst,

...lebo impulz ohrýzania sa deje nevedomky, takže dieťa si vďaka leukoplastu uvedomí svoj zámer a tak ohrýzanie potlačí. Vaše dieťa si odvykne od zlozvyku len vtedy, ak to bude samo chcieť. Ukážte mu preto výhody pekných nechtov a to, ako ich treba správne strihať i pilníkovať. Nezabudnite sa pravidelne starať o nechty dieťaťa. Nezriedka sú rušivé zádery spúšťačom ohrýzania nechtov.

Čítajte tiež:

13 rád, ako zvládnuť obdobie vzdoru

Hygiena rúk u detí

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: