NEBEZPEČNÝ SEXTING: Majte pod kontrolou svoje deti

Michaela Klamová | 14. jún 2019
NEBEZPEČNÝ SEXTING: Majte pod kontrolou svoje deti

Podľa prieskumov až 60 percent rodičov svoje deti na internete neobmedzuje. Šokujúce je, že každé šieste dieťa zdieľa intímne fotky s neznámymi ľuďmi.

Sexualita je prirodzenou súčasťou dospievajúceho človeka, či sa nám to ako rodičom páči alebo nie. Je to citlivá téma, pre mnohých je nepríjemné a aj trápne sa o tom s deťmi rozprávať, no ak to neurobíte vy, spraví to za vás internet, televízia či rovnako nedostatočne informovaní kamaráti.

SExting je online hrozba

V dobe mobilov a sociálnych sietí sa k tejto téme pridružil aj nový problém – sexting (zložené zo slov sex a texting – textovanie, písanie). Ide o výmenu sexuálne ladených fotografií či textových správ prostredníctvom sms, mailov či sociálnych sietí.

Najčastejšími obeťami sextingu sú najmä dievčatá, ktoré pod tlakom pošlú svoje fotografie milovanému priateľovi a tieto fotky môžu byť následne rôznymi spôsobmi zneužité. Internet si pamätá všetko a jedna nevhodná fotografia dokáže spôsobiť veľké škody aj o mnoho rokov neskôr.

Otvorene sa porozprávajte s vašim tínedžerom o možných rizikách a následkoch zdieľania privátnych záberov a informácií. Pripomeňte im, že spoločne s fotkou či osobnými údajmi posielajú prijímateľovi aj istú kontrolu nad sebou. Je dôležité, aby vedeli, že vzťah by mal byť o vzájomnom rešpekte a nemali by robiť nič, čo im nie je príjemné a do čoho sa cítia byť nútení. Uistite ich, že nech sa stane čokoľvek, môžu s tým prísť za vami.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: