Najčastejšie očné vady u detí: Škúlenie (strabizmus)

Redakcia | 13. november 2017
škúlenie, tupozrakosť, očné vady u detí, okuliare

Medzi časté očné vady u detí patrí škúlenie. Od nepatrného stavu, kedy si to takmer nevšimneme, až po viditeľné zabiehanie očiek. Okrem iného môže byť škúlenie príčinou tupozrakosti dieťaťa.

Čítajte aj: Najčastejšie očné vady u detí: Krátkozrakosť (myopia)
Najčastejšími chybami zraku detí sú krátkozrakosť (myopia), ďalekozrakosť (hypermetropia), škúlenie (strabizmus), tupozrakosť (amblyopia) i astigmatizmus.

Škúlenie (strabizmus)

Čo vlastne škúlenie je? Je to stav, keď jedno oko sleduje predmet, to druhé však „uteká“ iným smerom, a to v podstate akýmkoľvek. Niekedy je škúlenie takmer nepatrné, inokedy viditeľné na prvý pohľad. Vždy je však nutné ho vyšetriť a v indikovaných prípadoch liečiť.

Správne postavenie oka zaisťuje 6 okohybných svalov, na rozdiel od dospelého, škúliace dieťa málokedy vníma dvojitý obraz. Mozog ihneď vyraďuje škúliace oko z činnosti, preto najmenej polovica neliečenej škuľavosti končí tupozrakosťou. Pri vyšetrení sleduje lekár hybnosť očí, ich vzájomnú spoluprácu alebo ich postavenie.

Neprehliadnite: Najčastejšie očné vady u detí: Diagnóza a liečba

Príčinou strabizmu je väčšinou dioptrická vada, môže však ísť aj o vývojovú chybu rohovky, poškodenie nervu, sietnice, prípadne sa môže jednať o prejav šedého zákalu. Liečba je potom rôzna podľa príčiny škúlenia, je zameraná na tupozrakosť (pozri vyššie) a správne postavenie očí jednak vhodnou korekciou, ale aj chirurgickým zákrokom.

Čo platí na tvrdohlavé dieťa?

Tupozrakosť

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: