Máte obézne dieťa? V dospelosti môže mať cukrovku, infarkt i cirhózu pečene!

Eliška Fričovská | 26. apríl 2019
Máte obézne dieťa? V dospelosti môže mať cukrovku, infarkt i cirhózu pečene!

Titulkom článku vás vôbec nechceme strašiť, ide o konštatovanie odborníkov založené na dlhoročnom sledovaní pacientov s nadváhou.

Najhoršie je, že čoraz viac detí má problém s váhou a spoliehať sa, že z toho „vyrastú“ nie je veľmi šťastné. „Vyrásť“ z obezity totiž nemusia. Práve naopak – k nadbytočným kilogramom sa pridajú ďalšie ochorenia. 

Tuk v organizme

Detské ihriská zívajúce prázdnotou, minimum aktívneho pohybu, zato hodiny a hodiny strávené za počítačom, ujedajúc niečo „rýchle“, ale chutné, v skutočnosti však obsahujúce o čosi viac soli, cukrov, tuku a prázdnych kalórií. Toto je realita mnohých domácností.

A týka sa nielen malých, ale aj veľkých. Dospelí i deti nenápadne, deň za dňom naberajú na váhe. A tuk sa dostáva nielen na „povrch“, ktorý vidíme vo vydúvajúcich sa bruškách, nevzhľadných „faldíkoch“, väčších stehnách či zadočkoch. Oveľa nebezpečnejšie je, že sa mu darí aj v našich vnútorných orgánoch. 

S nadváhou sa dá koexistovať pomerne dlho, o niekoľko rokov si ale začne vyberať svoju daň – urýchli vznik srdcovo-cievnych ochorení alebo privodí cukrovku či mozgovo-cievnu príhodu. Tukové bunky však na pokoji nenechajú ani čističku organizmu – pečeň.

Priberanie dojčeného dieťatka
Prečítajte si tiež:

Priberanie dojčeného dieťatka

„Tuková choroba pečene, to je najrýchlejšie rastúca choroba pečene na celom svete a je to preto, že sú „chytené deti“. Keď má dieťa obezitu, má obezitu aj v dospelosti. A ak má dieťa obezitu, má aj chorobu pečene. Samozrejme, môžu sa u neho objaviť i ďalšie ochorenia – diabetes, kardiovaskulárne ochorenia... Jednoducho, z tohto sa už nevyvlečie,“ kriticky upozorňuje doc. MUDr. Ľubomír Skladaný, PhD. z Hepatologickej a gastroenterologickej ambulancie v Banskej Bystrici.  

Tuk môže negatívne zachvátiť celý náš organizmus. Dokonca sa dokáže dostať do našich buniek a meniť ich funkciu. „Obezita a sedavý životný štýl ovplyvňujú funkciu mitochondrií, ktoré obsahujú skoro všetky bunky v našom tele, sú to producenti energie, a keď sa „pokazia“, začnú produkovať viac voľných radikálov kyslíka a uplatní sa tzv. mitochondriálna dysfunkcia, čím vznikajú rôzne ochorenia. K dispozícii máme dva veľmi efektívne prostriedky ako modifikovať funkciu mitochondrií, a to je cvičenie, čiže fyzická aktivita a obmedzenie kalorického príjmu. Je dokázané, že už zníženie príjmu kalórií o 25 percent dokázateľne predlžuje život. Na úrovni buniek sa zmena ukázala už po šiestich mesiacoch zmeny životného štýlu,“ dopĺňa doc. MUDr. Barbara Ukropcová, PhD. z Biomedicínskeho centra SAV. 

Podľa štatistík trpí nadváhou viac ako polovica svetovej populácie

Nadmerná hmotnosť je druhou najčastejšou príčinou predčasného úmrtia. Na Slovensku má problémy s nadváhou a obezitou viac ako 1,5 milióna ľudí. 7 z desiatich Slovákov vo veku 18 – 64 rokov a 6 z desiatich Sloveniek má nadhmotnosť alebo obezitu. WHO udáva, že v tomto storočí má obezita podobný alebo vyšší výskyt ako podvýživa a infekčné choroby. Je veľmi veľký predpoklad, že v roku 2025 bude mať viac ako 50 % svetovej populácie chronickú chorobu – obezitu.

Pohyb zlepšuje študijné výsledky 

Pohyb však nie je dôležitý len pre zdravie, dokáže ovplyvniť aj študijné výsledky detí. Potvrdili to i niektoré vedecké výskumy. Jeden z nich sa realizoval v susednom Česku. Odborníci zistili, že ak je v škole viacero učiteľov i vychovávateľov majúcich hoci minimálne vzdelanie v rámci telesnej výchovy, deti sa viac hýbu. A to sa pozitívne odzrkadlilo aj na ich nižšej hmotnosti. Ba čo viac.

Istý americký učiteľ vďaka telesnej výchove zlepšil študijné výsledky svojich zverencov.  „Tento experiment odštartoval učiteľ telesnej výchovy, ktorý si povedal, že opráši zašlú slávu telesnej výchovy a spustil doslova lavínu, pretože časom sa do jeho projektu začali zapájať aj iné školy. Zistilo sa totiž, že docielil nielen zdravotné benefity, ale zlepšil sa aj akademický výkon detí. O 20 percent šli akademicky nahor a v celosvetovom monitoringu niektorých predmetov obsadzovali prvé priečky. A bolo to aj vďaka tomu, že pravidelne športovali,“ prezradila doc. Ukropcová. 

Čo môžete urobiť pre seba a svoje dieťa? 

Nechcite meniť všetko hneď a zaraz – aby bola zmena životného štýlu trvalá, treba ísť na to postupne, krok za krokom. Zakúpte si váhu (alebo samostatný prístroj), ktorá meria hladinu tuku v organizme, alebo si ho dajte pravidelne premerať u svojho lekára či vo fitness centre.

Nachádzajte spôsoby, ako sa hýbať – predĺžte si cestu z obchodu, vystúpte o zastávku skôr, neseďte, keď ste s dieťaťom na ihrisku – hýbte sa spoločne alebo si zacvičte, kým sa drobizg hrá... Vytvárajte si príležitosti, ako spoločne tráviť čas aktívne – prospeje to vášmu zdraviu i rodinným vzťahom. Nahrádzajte nezdravé verzie svojich obľúbených jedál zdravšími alternatívami, zmenšite porcie. A varte doma, tak najlepšie viete, čo (skutočne) máte na tanieri.

Prestaňte kupovať sladené nápoje – neuhasia smäd a podporujú kazivosť zubov. Navyše: „Sladké drinky sú veľkým zlom pre ľudský organizmus, zvlášť pečeň je citlivá na fruktózu obsiahnutú v týchto nápojoch,“ dopĺňa doc. Skladaný. No najdôležitejšie zo všetkého je, aby ste boli pre svoje deti pozitívnym príkladom...

Mali by ste vedieť, že: 

Pokles hmotnosti o 5 – 10 percent vedie:

  • k zníženiu celkovej úmrtnosti o 20 %
  • k zníženiu úmrtnosti spojenej s cukrovkou 2. typu o 30 %
  • k zníženiu úmrtnosti v dôsledku nádorových ochorení o 40 %
  • k zníženiu systolického tlaku o 10 mHg
  • k zníženiu hladiny cholesterolu o 15 %
  • k celkovému zlepšeniu existujúcich ochorení súvisiacich s obezitou
Obezita u detí
Prečítajte si tiež:

Obezita u detí

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: