Mami, môžem jesť sneh?

Redakcia | 6. december 2023
Mami, môžem jesť sneh?

Aj vaše dieťa si tajne pochutnáva na snehu? Ako deti sme veselo olizovali cencúle a chytali snehové vločky na jazyk. Je to bezpečné?

Snehová nádielka k zime patrí a majú z nej radosť nielen deti. Pohľad na zasneženú krajinu a vŕzgajúci sneh pod nohami je upokojujúci. To úžasné ticho zasneženej krajiny a dokonalé snehové vločky patria k tomuto obdobiu. 

Deti si sneh dokážu vychutnať naozaj naplno, od sánkovačky až po stavanie bunkrov. Od guľovačky až po snehuliakov... a k hrám zo snehom patrí aj (a nepovedzte, že vy ste to nerobili) ochutnávanie snehobielej hmoty. Je krehká, studená, má zvláštnu konzistenciu a rýchlo sa rozplynie na jazyku.

Aj vaše dieťa ochutnáva sneh? 

Asi sa vás pred degustáciou snehu neopýta, lebo je mu jasné, že poviete nie. Je príliš studený a nie je to bezpečné, takto to vidíme my dospelí. No zakážte dieťaťu chytať snehové vločky jazykom, nájde si spôsob, ako predsa len zachytiť tú neopísateľnú chuť snehu, však? 

Mami, môžem jesť sneh? 

Sneh v meste radšej neochutnávajte 

Mestské prostredie je silne znečistené. Výfukové plyny vozidiel obsahujú olovo a benzopyrén, ktoré sú vysoko jedovaté a karcinogénne. Továrne tiež vypúšťajú tisíce rôznych uhľovodíkov, ťažkých kovov a sadzí. V konečnom dôsledku sú mestá plné odpadkov. Dokonca aj čisto vyzerajúci sneh sa mohol dotknúť ľudského odpadu.

Čím viac času strávi sneh na zemi, tým je špinavší. Ale ani čerstvý sneh sa nedá presne nazvať čistým, pretože prešiel dlhú cestu atmosférou, ktorá obsahuje aj množstvo škodlivých látok.

Sneh na vidieku je bezpečný? 

Nie je ani žltý, ani sivý a na snehobielej lúke vyzerá celkom bezpečne? Nie je to tak. Sneh nie je čistý. Prepadá atmosférou a počas jeho cesty na zem na seba naberá prachové častice a iné nečistoty vo vzduchu. Ukázalo sa, že aj na najčistejšom mieste sneh „zhromažďuje“ všetky nečistoty z atmosféry.

Čo teda so snehom - je naozaj nebezpečné ho jesť? 

Jesť jednoznačne NIE! :) Ale keď deti zachytia na jazyk pár snehových vločiek a naozaj ochutnajú málilinko zo snehovej nádielky niekde, kde nie je viditeľne znečistená, nemalo by sa im nič vážne stať.

Ale povedzte deťom pravdu, sneh nie je taký čistý ako vyzerá a radšej nech si ho vychutnávajú očami a zábavou, ako jazykom. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: