Len nech sa hýbu: Inšpirujte deti k aktivite

Michaela Klamová | 16. január 2023
Aktívne dieťa

Nielen my, ale aj naše deti trávia čoraz viac času vo vnútri pred blikajúcimi obrazovkami. Brániť sa technológiám v dnešnej dobe nemá zmysel, no musíme sa naučiť využívať ich opatrnejšie.

Kolotoč do práce – nakúpiť – navariť – uložiť deti a zasa od začiatku nenecháva veľa priestoru (alebo energie) na vymýšľanie rôznych aktivít, no vždy sa dá vymyslieť aspoň niečo. Nemusíte deti prihlasovať na pohybové krúžky, mnohé aktivity sú dostupné úplne zadarmo.

Aktívne deti:

  • Vyberte sa pred večerou na krátku prechádzku v okolí domu, dajte si cestou úlohy ako napríklad nájsť tri zvieratá, žlté auto alebo niekoho s okuliarmi.
  • Choďte nakŕmiť kačky v blízkom rybníku.
  • Ak vám to okolie dovoľuje, vyberte sa na lov pokladov. Stačí predtým niekde schovať hoci drobnosť ukrytú v malej škatuľke a nechať deti pátrať.
  • Obujte si gumáky a skáčte v mlákach, choďte zistiť, ako šuštia listy pod nohami alebo si dajte olovrant vonku na lavičke. 

Ukážte deťom, že sedieť chvíľu s tabletom je v poriadku, no pohyb a aktívny životný štýl je potrebný a zábavný. Dáte im tak dôležitý príklad do života, ktorý im neskôr pomôže znížiť napríklad riziká obezity či civilizačných ochorení.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: