Krvácanie z nosa: (NE)treba sa ho báť?

PaedDr. Dagmar Baluchová | 30. november 2018
Krvácanie z nosa: (NE)treba sa ho báť?

Krvácanie z nosa, odb. epistaxia, nemusí predstavovať nič závažné, avšak na druhej strane môže byť príznakom nejakého prebiehajúceho ochorenia. To, do akej miery je nebezpečné, závisí od viacerých faktorov – od častosti, intenzity, príčiny vzniku a napr. i od veku a prekonaných ochorení.

Príčiny krvácania z nosa

Je ich viacero, pričom niektoré sú typické pre deti a iné zasa pre dospelých. 
U detí a mládeže sa krvácanie z nosa častejšie vyskytuje pri stavoch spojených s horúčkou, prechladnutím, úrazmi nosa (ale napr. i pri častom špáraní sa v nose).

U dospelých a starších ľudí  býva príznakom iného ochorenia, napr. vysokého krvného tlaku či aterosklerózy (kôrnatenie tepien).  
U tehotných žien je z dôvodu väčšieho prekrvenia slizníc vplyvom hormonálnych zmien pomerne obvyklým javom. Neohrozuje však ženu ani plod.

Úrazy

Ako vedľajší príznak sa môže objaviť pri zlomeninách nosových kostičiek, ale i pri poraneniach kostí tváre. K poškodeniu nosovej sliznice môže dôjsť aj pri zavádzaní nazogastrickej sondy (hadičky zavedenej nosom do žalúdka, napr. pri podávaní umelej výživy), pri intubácii, či po plastike nosovej prepážky.

U detí je nebezpečné vkladanie cudzích telies do nosovej dierky, napr. kúska hračky, jedla, guľôčky ap. Aj pričasté a nešetrné čistenie nosa, vysušujúce sliznicu, môže spôsobiť, že jemné krvné cievy popraskajú a zakrvácajú.

Paleta ochorení

Nádcha, virózy, senné nádchy, pri ktorých dochádza k opuchnutiu a prílišnému prekrveniu nosovej sliznice, sú pre epistaxiu typické. (Obzvlášť alergici majú kvôli častým nádcham krehké sliznice.)
Hormonálne poruchy a ochorenia štítnej žľazy sú taktiež možným rizikom. Avšak medzi najzávažnejšie stavy spojené s krvácaním nosa patria rôzne typy nádorov, leukémia, či hematologické ochorenia (= choroby krvi, napr. hemofília).

Aj u osôb, ktoré sú dlhodobo vystavené prašnému prostrediu, dochádza k podráždeniu sliznice a krvácaniu. V zime, pri prechode z tepla vo vnútri do chladu vonku (a naopak) sa môže tento jav tiež objaviť. 

Vitamín C a železo

Nedostatok vitamínu C, ktorý sa podieľa na správnej funkcii tkanív a zabraňuje vysúšaniu slizníc, je ďalšou možnou príčinou. Najmä u detí, ktoré neobľubujú ovocie a zeleninu, sa preto odporúča pri spontánnych krvácaniach z nosa výrazne zvýšiť ich prísun v strave, najlepšie v surovom stave. Najviac vitamínu C sa nachádza napr. v kyslej kapuste, listovej zelenine, kivi, citrusoch.  

Aj primálo železa môže zohrávať úlohu pri krvácavých stavoch. Tento minerál je súčasťou hemoglobínu a podieľa sa na prenose kyslíka do všetkých buniek tela. Pri jeho nedostatku organizmus viac podlieha únave, infekciám, krvným stratám. Bohatým zdrojom železa je červené mäso, pečeň, niektoré druhy orechov, semien, sušené ovocie, listová zelenina a cvikla. 

Občas i opakovane 

Krvácanie môže mať rôzne prejavy. Je dobré si všímať, ako často sa objavuje, v akej intenzite a pri akom podnete. To všetko uceľuje klinický obraz a napomáha správnej diagnóze i následnej liečbe. 

Krvácanie z nosa môže byť:
  • jednorazové – opakované
  • z jednej nosovej dierky  – z oboch
  • čisté – s prímesou zrazenín (najmä po úrazoch) 

Všímajte si prejavy krvácania z nosa

Samotné krvácanie je už len výsledným javom. Poukazovať naň môžu viaceré signály, na ktoré sa môžu sťažovať aj deti, napr. bolesť hlavy či „hučanie“ v nej, závraty, nepokoj, nevoľnosť, zvracanie, ap.

Ako sa krvácanie z nosa lieči?

Patrí do rúk internistu, hematológa a krčného lekára. Dôležitým vyšetrením je krvný obraz, zrážanlivosť krvi, vyšetrenie pečeňových hodnôt. U mladistvých a dospelých sa v rámci anamnézy zisťujú užívané lieky a meria krvný tlak, ktorý by mohol byť možnou príčinou.  Pri podozrení na nádorové ochorenia sa rozsah vyšetrení zväčšuje.

Zastaviť prebiehajúce krvácanie je úlohou krčného lekára. Ak dieťa alebo dospelý prichádza na ošetrenie po tom, čo krvácanie ustalo, väčšinou postačí krvácajúce miesto ošetriť poleptaním špeciálnym roztokom

Ak zdroj ešte krváca, je nutné ošetriť ho tzv. elektrokoaguláciou. Ak sa miesto krvácania nedarí nájsť alebo je ťažko dostupné, prevádza sa tzv. tamponáda. Pri ťažkých recidivujúcich krvácaniach sa zvykne vykonávať podviazanie prívodných ciev s nutnosťou hospitalizácie.

Ako zastaviť dieťaťu krvácanie doma?

  • Ak dieťa začne krvácať z nosa, v prvom rade ho upokojte a krátko a rýchlo ho usmernite, čo má robiť, alebo čo urobíte vy, aby sa krvácanie zastavilo.
  • Posaďte dieťa, nezakláňajte mu hlava dozadu, skôr ľahko nakloňte dopredu.
  • Vyzvite dieťa, aby nárazovo silno vydýchlo nosom. Tento výdych má odstrániť krvné zrazeniny. Vlákna v sliznici sa zmrštia a zároveň uzatvoria otvor v krvácajúcej cieve.
  • Vložte do nosnej dierky tampón alebo vatu namočenú do studenej vody – napomôže to zúženiu ciev.
  • Stlačte k sebe rukou obe nosové krídla. Stisk držte niekoľko minút, ak krvácanie neprestáva, po chvíli ho zopakujte, prípadne vymeňte tampón a opäť stlačte.
  • Ak krvácanie neustáva do 15 – 20 minút, privolajte lekársku pomoc alebo vyhľadajte lekára. Urobte tak aj v prípade, ak sa krvácanie objavuje u dieťaťa pričasto, alebo sa vám dieťa javí príliš bledé, často unavené, má priveľa modrín.
  • Po zastavení krvácania nedovoľte dieťaťu fúkať si nos (mohlo by to všetko spustiť opäť), nič ťažké dvíhať, ani šantiť. 

Rady pre dospelých pri krvácaní z nosa

Ak užívate antikoncepciu – estrogén v nej má vplyv na sliznice a môže spolupôsobiť pri krvácaní.  
Ak fajčíte – cigaretový dym vysušuje sliznicu nosa. 

Ak máte vysoký tlak – môže byť príčinou častého krvácania z nosa. Poraďte sa s interným lekárom o liečbe a nutnej diéte.

Ak ste kávičkári – káva, čaj a mnohé druhy ovocia (napr. marhule, višne, ríbezle...) obsahujú veľa salicylátov – osoby, ktoré sú na túto látku precitlivelé, majú zvyšené riziko krvácavosti.

Ak užívate acylpirín – znižuje zrážanlivosť krvi, čo je u osôb náchylných na krvácanie nebezpečné.
Ak máte prisilnú menštruáciu – môže sa objaviť aj krvácanie z nosa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: