Keď sa dieťa nechce rozprávať, netlačte

Redakcia | 5. október 2024
Keď sa dieťa nechce rozprávať, netlačte

Naša potreba všetko vedieť je rodičovskou potrebou. To, čo občas chce dieťa, je priestor. Potrebuje vedieť, že bez ohľadu na to, či sa rozhodne zdieľať svoje pocity alebo nie, vaše spojenie zostáva nedotknuté.

Netlačte sa dieťa, ak nechce rozprávať

V jedno popoludnie sa môj desaťročný syn vrátil domov viditeľne nepokojný. Snažila som sa zistiť, čo sa deje: "Vyzeráš rozrušene." "Som v poriadku, mami," odpovedal stručne so sklopenými očami. Nenechala som sa odradiť a skúsila som to znova: "Možno sa ti o tom nechce hovoriť, ale keď mi o tom povieš, uľaví sa ti." Ale stal sa pravý opak, moje slová len zvýšili jeho nepokoj. "Nič, som unavený, nechce sa mi rozprávať," povedal podráždene.

Potom mi to došlo – moja potreba vedieť, čo sa deje, bola len moja potreba. V tej chvíli môj syn chcel priestor a nie výsluch.  

Ako moderní rodičia často povzbudzujeme deti, aby hovorili o svojich pocitoch, aby sa naučili ich komunikovať a prejavovať. Ale niekedy si to mýlime s uspokojovaním vlastnej potreby kontroly. Kladieme otázky nie preto, aby sme im pomohli, ale aby sme zmiernili náš vlastný nepokoj z toho, že nevieme, čo sa deje. Pre deti to môže byť stresujúce  – potrebujú čas, aby spracovali svoje emócie vlastným spôsobom. Naše dobre mienené sondovanie je v tej chvíli otravné, keďže to, čo často skutočne potrebujú, je priestor.

Emocionálna inteligencia

Zbaviť sa kontroly v takýchto chvíľach je kľúčom k podpore našich detí. Emocionálna inteligencia – schopnosť rozpoznávať, chápať a zvládať emócie – sa najlepšie rozvíja, keď deti dostanú priestor na spracovanie svojich pocitov bez tlaku. Ako starnú, prirodzene hľadajú väčšiu nezávislosť. 

Len buď pri mne, mami

Psychológ Daniel Goleman, zdôrazňuje, že je dôležité byť prítomný pri deťoch aj bez agendy. Nepýtať sa, netlačiť nemať potrebu riešiť a zasahovať. Len tam byť pre dieťa. No my chceme vedieť všetko a hneď. Táto "agenda" je síce poháňaná našou potrebou pochopiť dieťa, ale na hlbšej úrovni je istou túžbou po kontrole. 

Keď dieťa nechce rozprávať, nenaliehajte. Stačí ho objať a povedať: "Som tu pre teba, keby si potreboval."  

Rodičovstvo je o tom, že ste dostatočne prítomní, naladení a trpezliví na to, aby sa veci mohli prirodzene vyvíjať. Keď toto uprednostníme pred výsluchom, umožňujeme dieťaťu dôverovať nám a vyrásť.

Zdroj: www.psychologytoday.com 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: