Ivett Pavlis: Čo by vám pomohlo, aby ste sa cítili šťastní?

Redakcia | 3. február 2023
Čo by vám pomohlo, aby ste sa cítili šťastní?

Skúste si odpovedať na túto otázku a položte ju aj svojim deťom.

Možno vám hneď napadne niekoľko vecí, ktoré by vám navodili pocit šťastia a možno to nie sú veľké veci. Niekedy je to čistá voňavá posteľná bielizeň, alebo v prípade dieťaťa malinový donut. Doprajte si malé šťastia a precíťte ich.  

Možno o otázke premýšľate a neviete nájsť odpoveď. Nedokážete precítiť a ani vyjadriť svoje potreby.

Naučme deti pomenovať pocity a vyjadriť svoje potreby

Je na nás, rodičoch, aby sme dieťaťu ukázali, ako na to. Čo cítim ja?

  • „Som smutná, preto plačem“.
  • „Zvýšila som hlas, pretože som nahnevaná, že si si opäť neupratal v izbe“.
  • "Som podráždená, lebo mi dnes nevyšiel projekt v práci".

Vysvetľujme a priznajme svoje emócie. Takto sa ich naučia pomenovať aj naše deti. A čo je dôležité - dovoľme im mať emócie, nezakazujme im plakať, alebo sa hnevať.  

Položme sami sebe a aj svojim deťom občas otázku – čo by ti pomohlo, aby si sa cítil šťastný? 

Všetci túžime po tom, aby naše boli spokojné - doma, v škole, či medzi kamarátmi. Nie vždy je to jednoduché, pretože naše prežívanie je ovplyvnené množstvom premenných „z vonku“: nepodarená písomka, konflikt so spolužiakmi alebo učiteľmi, pokazená nálada, či dokonca šikana. Je dôležité, či dieťa dokáže tieto emócie pomenovať.

Viete o tom, že často dochádza napríklad k šikane práve preto, lebo nie sú naplnené potreby dieťaťa? Možno sú rodičia "hluchí" a možno len nenaučili svoje dieťa, ako vyjadriť to, čo potrebuje. Viete, čo by urobilo vaše dieťa šťastným? 
Tipy a odborné rady vám ponúka Ivett Pavlis, zakladateľka projektu Rodič ľavou zadnou v sérií videí s touto témou. Nájdite si chvíľku a pouvažujte, čo môžete zmeniť a ako môžete skúsiť rozlúsknuť niektoré otázky, ktoré možno práve doma riešite. VIDEO o tom, ako naučiť deti pomenúvať svoje emócie  si môžete pozrieť TU.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: