Fastfood pre deti: lákavý, ale vhodný?

Redakcia | 15. september 2016
Fastfood pre deti: lákavý, ale vhodný?

Absolútne zavrhnúť fastfood je nezmysel: tento pojem je len označením pre „rýchle jedlo“ a nevypovedá nič o zložení potravín. Hamburger alebo hot dog nemusia deťom za určitých podmienok vôbec škodiť.

Čeľte narastajúcemu záujmu vášho dieťaťa o fastfood tým, že mu ponúknete zdravé alternatívy tohto druhu jedla, ktoré obsahujú v protiklade k nezdravému rýchlemu občerstveniu menej tuku a soli, žiadne prísady, ako napr. látky zvýrazňujúce chuť, konzervačné látky, arómy a farbivá, zato sú ale bohaté na vlákniny, minerály a vitamíny.

  • Nahrubo nakrájané a po domácky vyrobené hranolčeky sú chutnejšie a oveľa menej mastné. Rovnako deťom chutia aj plnené zemiaky zapečené v rúre.
  • Cesto na pizzu zarábajte z celozrnnej múky alebo aspoň z jej časti.
  • Žemľa na hamburger by mala byť z celozrnnej alebo viaczrnnej múky. Náplň vytvorte sami z hydinového mäsa, chudého bravčového mäsa alebo z rýb. Pomocou čerstvej zeleniny a doma vyrobenej jogurtovej omáčky získa hamburger lahodnú chuť.

Týmto spôsobom môžete pripraviť takmer všetky jedlá „rýchlej kuchyne“. Vysokohodnotné prísady upokoja vaše svedomie a deti ani nespozorujú, že jedia niečo „zdravé“.

Čítajte tiež:

Desiata a správna výživa detí a mládeže

Výživa najmenších: Ak sladiť, tak odkedy?

Nezabudnite ani na to, že fastfoodové reštaurácie lákajú vaše deti aj preto, lebo sa tu je tak trochu nekonvenčne. Nenútená atmosféra, malé porcie, ako i konzumovanie jedla rovno z podnosu bez taniera a príboru pôsobia lákavo.

TIP MAMA a ja
Vyskúšajte, či bude vášmu dieťaťu chutiť po domácky pripravené rýchle občerstvenie a na chvíľu zabudnite i na striktné pravidlá stolovania.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: