Detská izba pre školáka: 7 tipov pri zariaďovaní školáckej izby

Veronika Nováková | 22. august 2022
Detská izba pre školáka

Nástup do školy prináša pre celú rodinu veľké zmeny. Chce to veľa trpezlivosti, odvahy a chuti do spoznávania nového. Ale predovšetkým to chce školácku detskú izbu!

Zatiaľ čo doteraz detská izba slúžila skôr ako herňa, do jej interiéru vstupujú nové prvky. Budúcemu školákovi by ste mali vytvoriť príjemný priestor, kde sa bude s radosťou venovať novým školským povinnostiam, ale aj miesto, kde si môže bezstarostne oddýchnuť a pritom sa stále hrať. Lebo detská izba je vlastne 3 v 1 – mala by byť dobre premysleným spojením pracovne, spálne a herne.

Tip: Inšpirujte sa našimi tipmi, ako zariadiť detskú izbu pre dievča, prepojte ich s poznatkami z tohto článku a vytvorte tak svojej dcére vysnenú detskú izbu, v ktorej bude mať priestor ako na hranie, tak aj na učenie.

Pracovňa

Novým a nevyhnutným nábytkom v detskej izbe je písací stôl, vďaka ktorému vaše dieťa získa pracovný priestor, určený na školské povinnosti a tvorenie. Dbajte na výšku stola, ktorá by mala mať od 70 – 75 centimetrov, taktiež ako stolička. Aby ste vaše deti podporili pri nerušenom sústredení, výška pracovného stola a stoličky by mala byť taká, aby sa nohy dieťaťa dotýkali dlážky. Vhodný je tzv. rastúci nábytok, ktorého výška sa dá upraviť a prispôsobiť tomu, ako dieťa rastie. Dobre zvážte najmä výber stoličky. Veľmi módne sú točiace sa stoličky na kolieskach, ale podľa odborníkov často zbytočne odvádzajú deti od pozornosti. 

Dieťa by ste mali na jeho pracovnom stole viesť k udržiavaniu poriadku. Chaotické prostredie vytvára chaos aj v myšlienkach. Pracovná plocha stola by mala byť dostatočne priestranná a nezabudnite ani na odkladací priestor. Ideálne sú aspoň dve zásuvky alebo poličky, na odkladanie pracovných zošitov a učebníc. Z materiálov sa odporúča drevo alebo jeho napodobeniny. 

Písací stôl by mal byť umiestnený tak, aby mal dostatočný prísun prirodzeného svetla, ale, samozrejme, budete potrebovať aj dôkladné osvetlenie. A ako umiestniť lampu? Ľavákom z pravej strany a pravákom, naopak, z ľavej strany. Dbajte na to, aby bol stôl čo najbližšie k oknu, ale chrbtom by malo byť dieťa otočené k stene. Umiestnenie stola tak, aby dieťa sedelo chrbtom do priestoru izby alebo chrbtom k dverám môže vyvolávať nepokoj, a to predsa nechcete. 

detská izba pre školáka

TIP: Žltá pracovňa

Podľa feng šuej by mal byť pracovný kút vymaľovaný žltou farbou, ktorá podporuje štúdium a intelekt. Veci na stole by mali mať svoje stále miesto, aby sa dieťa lepšie orientovalo. Celkovo by mala izba pôsobiť útulne, takže na excentrické farby radšej zabudnite, mohli by byť pôsobiť rušivo. 

Spálňa

Je to tá časť izby, kde si vaše dieťa po celom dni konečne oddýchne, preto by mala byť pohodlná, s kvalitným matracom, ideálne z dreva a v priestore by mala byť umiestnená tak, aby sa čelo postele opieralo o stenu a dieťa by z nej malo mať výhľad na dvere. Pri výbere postele sa môžete pohrať a staviť na posteľ s drevenou konštrukciou v tvare strechy pre malé princezné. Kvôli obmedzenému priestoru môžete vybrať aj poschodovú posteľ alebo rovno staviť na jednolôžkovú vo verzii pre dospelých, ktorá sa využije aj neskôr. 

Herňa

To, že vaše dieťa nastupuje do školy, nemení nič na tom, že sa naďalej bude rado hrať. Preto by malo mať aj na hranie v izbe svoj priestor. Určite by však mala byť „hracia“ a „študijná zóna“ rozdelená. Hračky by mali byť čo najďalej od písacieho stola,  a to tak, aby neboli v dohľade. Na dlážku môžete dať mäkký koberec, na ktorom sa dieťa pohrá, alebo môžete vytvoriť relaxačný kútik s pohovkou – v závislosti od veľkosti izby a vašich finančných možností. Deti ocenia aj tajné zákutia, kde sa môžu skryť. Veľmi moderné sú miniatúrne stany a jurty, vďaka ktorým sa v izbe vytvorí miesto ako stvorené na detské súkromie. 

Ak máte viac detí a iba jednu detskú izbu, pri zariaďovaní je dôležité zosúladiť ich vek a potreby.

7 tipov pri zariaďovaní školáckej izby

  1. Usporiadajte dieťaťu oblečenie v skrini tak, aby si ho dokázalo vyberať samo. Tak ho automaticky vediete k samostatnosti.
  2. Učebnice a zošity by mali byť uložené v dosahu dieťaťa, aby si ich mohlo samo pripraviť na nasledujúci školský deň.
  3. Pre ľahšiu organizáciu by v blízkosti písacieho stola nemala chýbať nástenka s rozvrhom hodín, vďaka ktorej bude jednoduchšia príprava do školy.
  4. Uprednostnite minimalizmus. Čím menej nábytku, tým väčšia voľnosť.
  5. Ak chcete, aby bolo v izbe útulne, zaveďte pravidlo, že pred spaním je potrebné upratať. Dieťa tak získa dobrý návyk na celý život.
  6. Pri zariaďovaní sa poraďte aj s vaším malým školákom. Zapojte ho do výberu písacieho stola, alebo si aspoň vypočujte jeho predstavy.
  7. Zabezpečte odkladacie priestory na hračky. Takto bude mať všetko svoje miesto, upratovanie pôjde od ruky a počas učenia nebudú hračky na očiach. 
Veľmi módne sú točiace sa stoličky na kolieskach, ale podľa odborníkov často zbytočne odvádzajú deti od pozornosti.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: