Máme doma alergika. Ako zariadiť detskú izbu?

Marika Koscelníková | 18. júl 2018
Máme doma alergika. Ako zariadiť detskú izbu?

Detí trpiacich alergiou pribúda. Ak je to prípad vášho dieťaťa, pri zariaďovaní izbičky je potrebné dodržať niekoľko pravidiel. Akých?

Alergia, o ktorej existencii pred desiatkami rokov nikto ani len netušil, je dnes považovaná za epidémiu 21. storočia. Týmto ochorením trpí na Slovensku 40 percent ľudí, deti nevynímajúc.

Riziko prejavov alergie u dieťaťa, ktoré má zdravých rodičov, sa pohybuje medzi 5 až 15 percentami. No existuje až 80-percentná pravdepodobnosť ochorenia u detí, ktorých obaja rodičia sú alergici. Detí trpiacich alergiou pribúda. Ak je to prípad aj vašich ratolestí, pri zariaďovaní ich izbičky sa držte niekoľkých pravidiel.

Ako vymaľovať detskú izbu

Ak chystáte pre svoje bábätko novú izbičku, rozmýšľajte prakticky už pri výbere farby na stenu. Pri maľovaní detskej izby netreba šetriť. Siahnite po kvalitnej, rýchlo schnúcej farbe na báze vody, ktorá nemá výrazný pach. Pri sušení by nemala uvoľňovať nebezpečné látky, ktoré môžu spôsobiť alergické reakcie.

Výborné sú vodou umývateľné farby, ktoré oceníte neskôr, keď sa vaša ratolesť bude realizovať kreslením po stenách. Tieto stačí utrieť vlhkou handrou a sú čisté. Umývateľné nátery ničia až 99 percent baktérií a plesní. Ak steny detskej izbičky zdobia tapety, nahraďte ich radšej klasickou maľbou, ktorá nezachytáva toľko prachu. Po maľovaní izbu samozrejme poriadne prevetrajte.

Aký koberec do detskej izby?

Na trhu je dnes široký výber kobercov pre deti. Sú trendové, sú farebné, rozprávkové, dokonca niektoré slúžia aj ako návod k detským hrám (napríklad rozprávkové hrady, autodráhy, a podobne), ale v izbičke pre astmatické alebo alergické dieťa koberce nemajú miesto. Odstráňte koberce z betónových podláh. Tento typ povrchu totiž zachytáva vlhkosť, čo v spojení s kobercom vytvára ideálne podmienky pre roztoče a plesne.

Ak nemáte príliš na výber, zvážte výmenu koberca, ktorý má viac ako päť rokov. Následne zvoľte koberec s kratším vlasom. Podlahu pravidelne vysávajte vysávačom s výkonným filtrom. Dobrým variantom je dlažba, či plávajúca podlaha. Tieto povrchy sú jednoduché na údržbu. Každodenné umytie vlhkou handrou odstráni prach i roztoče.

Ako si ustelieš, tak budeš spať

Detská postieľka je najdôležitejším miestom pre malé bábätko. Preto by ste jej výberu mali venovať pozornosť. Dbajte predovšetkým na kvalitu materiálu, z ktorého je vyrobená. Klasické drevené postieľky patria k tým najvhodnejším. Keďže sa roztočom darí najlepšie práve v posteli, základom sú správne lôžkoviny.

Prikrývky a vankúše by mali byť z dutého vlákna. Je síce pravda, že aj v týchto paplónoch sa roztoče množia úplne rovnako ako v perinách perových, ale rozdiel je v tom, že duté vlákno môžeme vyprať v práčke. Posteľnú bielizeň vymieňajte každý týždeň a perte pri teplote 60 stupňov a viac. Vo vode nižšej teploty samotné roztoče prežívajú a po krátkom čase začnú produkovať alergény opäť. Zabudnite aj na rôzne plyšové hračky a doplnky. V postieľke, zbytočne zachytávajú prach.

Detskú izbu pravidelne vetrajte

Izbičku dieťaťa vetrajte najčastejšie, ako môžete. Okno otvorte do úplnej šírky, čím zabezpečíte rýchlu nárazovú výmenu vzduchu. Pozor! Počas peľovej sezóny nevetrajte skoro ráno a tiež zavčasu večer, pretože vtedy je koncentrácia alergénov v ovzduší najvyššia.

Vetraním vymeníte vzduch a znížite aj jeho vlhkosť. Ideálna vlhkosť je v rozmedzí 40 až 50 percent. Pri vyššej vlhkosti vznikajú podmienky k množeniu roztočov, plesní a ďalších mikroorganizmov. Dobrým typom je aj vodná čistiareň, ktorá navyše na báze vody zbaví vzduch nečistôt a peľu. V žiadnom prípade nepoužívajte osviežovače vzduchu!

Aké hračky do detskej izby?

Najlepšou hračkou pre dieťa je taká, ktorá sa dá umyť. Deti však nedajú dopustiť na mäkučkých plyšákov, tak im ich neodopierajte. Plyšové a iné mäkké či látkové hračky pravidelne perte, alebo ich vložte v igelitovom vrecku do mrazničky aspoň na 12 hodín.

Hračky perte v pracích prostriedkoch pre deti v minimálne 60 stupňovej vode. Ak to nie je možné, zmrazte ich aspoň v spomínanej mrazničke. Zmrazením síce plyšové hračky úplne nezbavíte roztočových alergénov, ale aspoň nebudú živnou pôdou pre ďalšie. Obľúbenú hračku, s ktorou dieťa spinká, alebo sa hráva veľmi často, perte každý týždeň!

Všetky plastové povrchy a hračky denne pretrite vlhkou handrou. Hračky, s ktorými sa práve dieťa nehrá, odložte do uzatvorenej nádoby alebo do skrine. Ak máte doma zvieratko, do detskej izbičky alergika má vstup zakázaný. Bude síce smútiť, ale dieťaťu sa bude oveľa lepšie dýchať.

Alergia v detskom veku

Proces rozvoja alergie sa začína už v dojčenskom veku. Trvá asi 3-5 rokov, kým sa prejavia prvé príznaky. V súčasnej dobe je v okolí dieťatka široká paleta alergénov, akými sú napríklad: peľ, plesne, zvieracia srsť, potraviny, hmyz a podobne.

Prvými alergénmi, s ktorými dieťa prichádza do styku, sú však práve roztoče, ktoré nájdeme v postieľke a perinkách. Peľové alergény sú oveľa silnejšie a agresívnejšie ako roztoče, avšak dieťa s nimi prichádza do styku iba počas sezóny.

Pri zariaďovaní izby pre dieťa majte na pamäti nielen estetiku, pohodlie, ale aj jeho zdravie. Snažte sa mu vytvoriť bezpečný priestor pre život. V prípade dieťaťa trpiaceho alergiou to znamená aj viac upratovania a starostlivosti, ale aspoň to málo pre neho môžete urobiť.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: