Nie je to len o výkone: Deti sa učia stále – nielen v škole

Redakcia | 20. apríl 2023
Nie je to len o výkone

Celý svet je obrovská škola so všetkými predmetmi, ktoré sú v učebnom pláne života. Nech sa deti hrajú, kamarátia, naťahujú o hračky a skáču do kaluží. Lebo dôležité veci sa učia každý deň, aj keď nie sú v škole.

Škola, krúžok, domáce úlohy, projekty... a zajtra to isté a tiež pozajtra. Do večera deti obracajú stránky v učebnici alebo klikajú online testy, len aby sa naučili to, čo od nich vyžaduje škola. A tiež rodičia, lebo povedzme si pravdu, chceme mať deti, ktoré vedia a v tom, čo práve robia zažívajú úspech.

Nielen v škole sa deti učia

ALE. Učenie je prirodzený proces, ktorý sa organicky deje každý deň, niečo také prirodzené ako hľadanie chrobákov alebo hľadanie púpavy na dvore je tiež príležitosťou na poznanie. Majú na to vaše deti čas? Na neštruktúrovanú hru, aktivitu, ktorú si vymyslia a dajú jej svoj význam?

Deti sú úžasné v tom, že prepájajú v hre to, čo vedia s tým, čo chcú. Prváci sa napríklad hrajú doma na školu, vyrovnávajú sa tak s novou situáciou, v ktorej sa ocitli a pri hre môžete vidieť aj ich reakcie - aká je pani učiteľka, ako rozprávajú jej hlasom, ako reagujú, keď macko "nenapísal" správne písmeno A. Ukazujú svojim "žiakom", ako vyrátať 2+2 a tešia sa, že majú poslucháčov. Takáto hra im pomôže viac, ako trápenie sa nad stolom pri precvičovaní nového písmenka, lebo chcete - či už pani učiteľka alebo vy - aby boli oblúky dokonalé. 

"Idem na bicykel," zahlási váš pubertiak deň pred písomkou a vy viete, že by sa mal učiť, lebo tému nezvláda. V tom prípade sa zrejme naozaj potrebuje odreagovať a uvoľniť, sám cíti napätie a chce od povinností na chvíľu odísť. Nech ide. Za dohodnutých podmienok, tá hodinka vonku mu pomôže vyčistiť hlavu a keď sa vráti, bude otvorenejší trochu posedieť aj nad učivom. 

Výkon, výkon, výkon

Viete, aké knihy čítajú súčasní teenegeri? Nie sú to Verneovky, ale populárna literatúra typu: Ako byť úspešný, Ako sa efektívne učiť, Ako sa presadiť  a podobne. To aký tlak na nich vyvíjame, že vymenia dobrodružstvo za výkon? Nie je to v poriadku.  

Takže aj keď to môže vyzerať, že sa vaše deti LEN hrajú v neštruktúrovanom čase, akákoľvek nová skúsenosť môže predstavovať príležitosť na učenie. Hra je učenie a prebieha každý deň. Každý deň na seba deti nabaľujú nové poznatky, učia sa o svojich emóciách a  spracúvajú ich pri hre. Skúste ich občas pritom sledovať. 

Zrátané a podčiarknuté: Keď vaše dieťa naozaj nemá chuť robiť si cvičné pracovné listy z prírodovedy, môžete ho vypustiť  von a nechať učiť sa v záhrade pri naháňaní mravcov. Horšieho človeka to z neho neurobí. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: