Aký vek dieťaťa je pre rodiča najťažší? Budete prekvapení

Redakcia | 13. apríl 2023
Aký vek je pre rodiča najťažší?

Mysleli ste si, že vaše nezbedné 2-ročné dieťa vám už zobralo všetku energiu? Alebo možno vaše 4-ročné dieťa denne skúša vašu trpezlivosť? Prieskum ukázal, že väčšina rodičov si myslí, že vek 2, 3 a 4 je hračka v porovnaní s...

Určite to poznáte aj vy zo svojej rodiny alebo okolia. Pokojné a „ľahké bábätká“ sa môžu zmeniť na náročné batoľatá a uplakané kolikové bábätká sa stanú pokojnými v predškolskom veku. 

Rodičovstvo vždy prichádzalo s jedinečným súborom výziev a nových povinností, ktoré páry pravdepodobne očakávali, ale netušili, že to bude miestami až také náročné. Dá sa s istotou povedať, že všetky mamičky a oteckovia sú vyčerpaní, či už majú batoľatá alebo tínedžerov, no prieskum (ext. zdroj prieskum) odhaľuje, že osem rokov je pravdepodobne tým najhorším vekom, s ktorým sa treba vysporiadať.

Podľa rodičovského prieskumu je osem rokov dieťaťa najťažším vekom pre rodičov

Mysleli ste si, že vaše nezbedné 2-ročné dieťa vám už zobralo všetku energiu? Alebo možno vaše 4-ročné dieťa denne skúša vašu trpezlivosť? Prieskum ukázal, že väčšina rodičov si myslí, že vek 2, 3 a 4 je hračka v porovnaní s 8. rokom.

Dáva to zmysel. Osemročné dieťa je oficiálne veľké dieťa. Je to osobnosť, má svoju autonómiu, ale zároveň ešte stále sa chce pritúliť a objať pred spaním. "Osmička" je príprava tela na pubertu a hormóny, ktoré s ňou súvisia (ext. zdroj príprava na pubertu). Väčšina z 2 000 rodičov, ktorí sa zúčastnili prieskumu uviedla osem rokov ako najťažší vek, zatiaľ čo vek šesť rokov bol lepší, ako očakávali aj v súvislosti s nástupom do školy. 

Podľa rodičov je najťažšie udržať pod kontrolou 8-ročné deti

Tieto zistenia sa môžu zdať prekvapujúce, no osemročné deti sú tvrdohlavé, prevracajú očami v snahe dosiahnuť svoju nezávislosť a individualitu. Keď pomáhajú s domácimi prácami, je to akt mučenia a priama ignorácia je charakteristickým znakom 8 ročného dieťaťa. No povedzme si na rovinu - je ťažké vychovávať 8-ročné dieťa, ale je ťažké byť aj 8-ročným dieťaťom, takže ak je to možné, vyberte si pochopenie, keď sa vaše 8-ročné dieťa správa ako 8-ročné dieťa!

Samozrejme, vek, ktorý vy považujete za najnáročnejší, sa môže líšiť od tohto prieskumu. Mnohí rodičia uviedli aj vek batoliat a tínedžerov ako mimoriadne náročný. No väčšina mám a otcov sa zhodla hlavne na tom, že deti rastú veľmi rýchlo, takže ak ste práve vo fáze náročného obdobia, len majte na pamäti: Naozaj to rýchlo ubehne.

Rodičov sa v prieskume pýtali aj na ich najpyšnejšie rodičovské míľniky a najpopulárnejšou odpoveďou bol prvý deň v škôlke (42 %), nasledovali prvé kroky dieťaťa (37 %), a začiatok prvého ročníka (35 %) ). Medzi ďalšie časté odpovede patrilo prvé rande ich dieťaťa (11 %) a pozorovanie, ako sa najstarší stará o mladšieho súrodenca (24 %).

Tak vidíte, toľko vás toho ešte čaká! Možno to budú občas krušné chvíle, ale o pár rokov vám na nich zostanú už len spomienky. 

Zdroj: www.parents.com 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: