Chronologický vývoj dieťaťa - 3 - 3,5 roka života

Redakcia | 23. máj 2009

Nástup do škôlky, trávenie väčšiny dňa u opatrovateľky, záujmové krúžky alebo iná (nemamičkovská) činnosť. Vy ako rodič sa takýchto situácií nemusíte strániť a dokonca ani báť.

Obdobie vo veku okolo troch rokov života dieťaťa je špecifické tým, že pre väčšinu z našich drobcov to znamená novú sociálnu skúsenosť. Nástup do škôlky, trávenie väčšiny dňa u opatrovateľky, záujmové krúžky alebo iná (nemamičkovská) činnosť. Vy ako rodič sa takýchto situácií nemusíte strániť a dokonca ani báť. Určitá sociálne zručnosť vo vzťahu k rovesníkom je pre vaše dieťa dobrou výbavou do ďalšieho života a už teraz dokáže zúročiť všetko, čo získalo z predchádzajúcich, aj keď len podobných stretnutí s inými deťmi.

Čo dieťa dokáže?
Dieťa je v spoločnosti ľudí pokojnejšie, ako doteraz. Zúročuje práve vyššie spomínané zručnosti sociálneho správania sa. Nadväzuje ľahko nové priateľstvá a nepotrebuje pri tom vašu asistenciu. Samo sa predstaví a naopak – spýta na meno kamaráta, ponúkne svoju hračku a teší ho, keď ju dieťa príjme. Pri stolovaní je už dieťa v tomto veku samostatné a ovláda výborne prácu s príborom (s výnimkou príborového nožíka, samozrejme).

Zvládne jazdu na trojkolke alebo na bicykli s prídavnými kolieskami, pokiaľ sa vezie po rovnom teréne. Vie výborne skákať znožmo (najmä z posledného schodu schodiska) a udrží rovnováhu pri chôdzi na širšom a vyššom múriku. V podstate sa vždy obslúži samo, ak treba niekam vyliezť (stolička pri stole v kuchyni, autosedačka v aute...) Dieťa veľmi rado spieva, lebo si hravo zapamätá jednoduché texty piesní. Spojí viacero viet dohromady, aby porozprávalo nejaký príbeh.

 Tip Mama a ja:
Vaše dieťa je stále malým a citlivým človiečikom. Nástupom do detského kolektívu alebo vaším nástupom do práce neurobte z vášho potomka obratom ruky dospeláka, ktorý nesmie plakať, nesmie sa hnevať a musí sa vždy ovládať. Doprajte mu pocit, že má stále na takéto prejavy emócií nárok a neodsudzujte ho za to!


Čo môžete s dieťaťom robiť?

Staviame si vežu
Deti si rady stavajú veže z drevených kociek. Treba mať zručné prsty, aby „vytiahli“ aj osem, deväť poschodí bez toho, aby im veža spadla. A okrem toho, prichádzajú pri tejto hre na kĺb rôznym fyzikálnym zákonom (ktoré však z priestorových dôvodov nebudeme bližšie špecifikovať?).

Šikovné prsty
Ruky a jemnú motoriku má už „v malíčku“ a tak mu nerobí problém modelovať z plastelíny, strihať detskými nožnicami, lepiť papiere, maľovať... neodkladajte tieto detské radosti do zásuvky, sú naďalej veľmi prospešné!

Tancuj, tancuj, vykrúcaj!
Dieťa zaujmete s takmer stopercentnou istotou nejakou chytľavou hudbou alebo obľúbenou pesničkou. Deti sa rady zvŕtajú a do tanca vás budú chcieť za partnera. Nehanbite sa, nacvičte si nejaké krokové variácie. Len pamätajte, že prvé, čo vaše dieťa urobí je, že ich bude veľmi presne po vás opakovať a imitovať. Olé!

Mamííí, ja chcem somárika! A veľkého!
Deti v tomto veku túžia mať doma zvieratko a starať sa oň. Ak vy ako rodičia nie ste apriori proti a nebudete vám robiť problém starostlivosť o  zvieratko (malé dieťa ju určite nezvládne samo), doprajte mu pocit zodpovednosti za iného živého tvora. Dohodnite sa s ním na kúpe rybičiek, morčiat alebo korytnačky, ak pristúpi na určité podmienky, ktoré preňho tým pádom budú vyplývať. Ak mu dovolíte s úsmevom a bez výčitiek starať sa o biele myšky, od prvotnej myšlienky na „toho krásneho somárika zo ZOO“ určite ustúpi.

Nohy, nožičky..
Nechajte ho kedykoľvek sa hojdať na hojdačke. Vysvetlite mu princíp pohybu nôh vo vzduchu, aby sa dokázalo udržať v hojdavom rytme aj samo. Dieťa tak zapája do práce svaly celých nôh a okrem toho... vy môžete onedlho pri hojdačke stáť už len ako dozor.
Vyhľadávajte terén, ktorý má určitý sklon. Chôdza do kopca posiluje svalstvo dolných končatín a podporuje ich húževnatosť.

Zubná hygiena nenásilne
Okolo troch rokov už môžete od dieťaťa žiadať, aby si umýval zúbky samo a dôkladnejšie. Zamerať sa musí aj na dolné aj na horné zubné oblúky a samozrejme nevynechať ani predné, ani zadné zuby. Ak myslíte, že to ešte vaše dieťa nezvláda stopercentne, kľudne sa s ním dohodnite na „kontrolnom“ umytí zubov po tom jeho „dôkladnom“?

Skladanie
Skladačky zostávajú naďalej účinným spôsobom, ako zlepčovať koordináciu rúk a očí. Ak ste zistili, že staré, známe skladačky dokáže poskladať akoby automaticky a zdajú sa vám pre dieťa priľahké, nenápadne ich vymeňte za zložitejšie a s väčším počtom menších dielikov.

Bábkové divadlo
Okrem jazyka, tela a rúk, používajú deti pri hre s bábkami aj predstavivosť. A to je obrovský prínos! Niektoré deti (ak narážame na rečové schopnosti) dokážu počas hry – aj takejto – vysloviť viac slov, ako bežne vyslovia počas dňa. Ak nenájdete v obchode vhodné bábkové divadielko alebo samostatné bábky, urobte si svoje vlastné. Návod na výrobu jednoduchých prstových bábok nájdete v každej lepšej knižke „ručných prác“ detí.

Užitočné nákupy
Zoberte svoje dieťa so sebou do známeho obchodu s potravinami a dávajte mu úlohy. Poproste ho o pomoc a požiadajte ho, aby vás zaviedlo do oddelenia nápojov. Alebo mu ukážte jogurt, ktorý bežne kupujete a požiadajte ho, aby vám prinieslo ešte dva navlas rovnaké. Keď dieťa v uličke medzi regálmi beží, spomaľte ho. Takýto spôsob nakupovania cibrí dieťaťu pamäť a trénuje trpezlivosť a pozornosť. Nezabudnite, ostaňte vždy v blízkosti dieťaťa, nech sa vám nezatúla a nespanikári.

Vhodné hračky:
Rozprávkové knihy s obrázkami, bábiky a príslušenstvo ku nim (kuchynky, izbičky...), bábky, trojkolka, detský bicykel, papierový materiál na kreslnie, strihanie skladanie, detský stan do izbičky alebo na dvor, detské náradie do záhrady, magnetické tabuľky na písanie alebo na kreslenie, magnetky na chladničku, detský telefón, skladačky písmeniek, stavebnice.

 Tip Mama a ja:
Ak si myslíte, že vaše dieťa by už v tomto veku malo bez problémov zvládať nočné spanie bez plienok, mýlite sa. Nie každé dieťa je psychicky a fyzicky pripravené na tento krok v období troch rokov. Niektoré deti potrebujú ešte čas, tak mu ho doprajte. Nakoniec to každé dieťa predsa zvládne a ani to vaše nebude výnimkou. Ak stále bojujete s nočným tréningom, obrňte sa trpezlivosťou a pochopením!


Riekanky:

Loďka
Po hladine pláva loďka,
najprv veľká,
potom menšia
a nakoniec iba malá... bodka!

Na ihrisku
Upečiem si koláč z piesku,
zavesím sa na preliezku,
odveziem sa vlakom
za mamkou aj tatom!

Pri stole
Pri obede všetci spolu
sadneme si k nášmu stolu.
Do taniera nazeráme,
čo dobré k obedu máme.
A keď prejde malá chvíľa,
čo nám mamka navarila...
...nikomu nič nedáme
– a všetko sami pojeme!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: