Chôdza naboso – smelo do toho!

Mgr. Jana Caban | 20. máj 2020
Chodiť naboso

Chodí vaše dieťa rado bosé? Podporte ho v tom!

Netrápte sa vôbec tým, čo si iný o tom pomyslia... Predsa sa patrí, aby dieťa bolo obuté! ... Vôbec si tým nelámte hlavu a spoľahnite sa radšej na veľmi dobrú intuíciu dieťaťa – ono veľmi dobre vie, čo je pre neho dobré. Hoci u nás sa ešte donedávna propagovala pevná, tzv. ortopedická obuv, výskum podporoval topánky pre deti typu naboso (barefoot) už v roku 1991.

Niet pochýb o tom, že chodidlo je zložité a úžasné. Každá noha má v jedinej podrážke 200 000 nervových zakončení. Okrem toho je chodidlo a členok domovom 26 kostí, 33 kĺbov a viac ako 100 svalov, šliach a väzov. 

Výživný pohyb

Stensland prirovnáva zdravý pohyb k zdravej výžive - rôzne druhy potravín vrátane ovocia, zeleniny, zdravých tukov, bielkovín a občas čipsy alebo sladké koláče. Rovnako ako pri našej strave, účinky akéhokoľvek nezdravého jedla sú zmiernené živinami bohatými na výživu.

Podobne, aj keď budú nevyhnutne časy, keď vaše dieťa bude musieť nosiť topánky, vrátane štruktúrovanej topánky s podpätkom (napr. bežecké topánky alebo futbalové kopačky), môžete kompenzovať nepriaznivé účinky takýchto topánok pridaním zdravej „výživnej“ dávky pohybu.

Katy Bowman odporúča deťom ponúknuť možnosť chodiť po prírodných cestách ako piesok, štrk, kamene alebo drevo najmenej 20 minút denne. Aj keď to nemôžete urobiť každý deň, môžete ich prinajmenšom nechať hrať naboso vo vnútri.

10 VÝHOD PRE ZDRAVIE vyplývajúcich z chodenia NABOSO

 1. SPRÁVNY VÝVOJ CHODIDLA A TELA SA MÔŽE PRIRODZENE STAŤ, KEĎ SA CHODIDLÁ MÔŽU VOĽNE POHYBOVAŤ

Jednou z najdôležitejších výhod chôdze naboso je správny vývoj chodidla a tela - nášho fyzického základu. Pamätajte, že vaše telo potrebuje pevný základ rovnako ako váš dom.

Chôdza naboso môže pomôcť pri vývoji a udržiavaní primeraného rozsahu pohybu kĺbov chodidiel a členkov, okrem primeranej sily a stability vo svaloch a väzoch chodidiel a tela. (zdroj)

Naopak, nútenie detských nôh prispôsobiť sa tvaru obuvi bude s najväčšou pravdepodobnosťou viesť k trvalým zmenám tvaru alebo konštrukcie chodidla.

Zle konštruovaná noha môže zmeniť chôdzu človeka a viesť k chybnému tvaru kolena, bedra alebo panvy. Niekedy to bude dominový efekt prostredníctvom kolena, bedra a panvy a môže dokonca ovplyvňovať chrbticu a pľúcnu dutinu , keď dieťa rastie.

Posledná vec, ktorú vaše nohy potrebujú, je veľká zlá obuv, ktorým sa noha neustále prispôsobuje! Využite každú príležitosť nato, aby ste chodili na prechádzku naboso.

2. CHODENIE NABOSO MÔŽE POMÔCŤ POSILNIŤ CHODIDLÁ A TELO

Chôdza naboso je najlepším spôsobom, ako posilniť a udržať plnú funkciu nôh a tela. Napríklad silné svaly chodidiel a nôh môžu pomôcť oporu chrbta pri zmierňovaní alebo odstraňovaní bolesti chrbta u detí aj starších dospelých.

Pretože tvar a hustota kostí a svalov v nohách je priamym dôsledkom zaťaženia vášho tela, môže zlá obuv ovplyvniť spôsob, akým sa kosti a svaly v celom tele vyvíjajú, a môže viesť k nesprávnemu vývoju svalov a kostí.

Inými slovami, nevhodná obuv môže oslabiť svaly chodidiel a nôh a spôsobiť stratu sily nôh a tela, čo časom pravdepodobne povedie k fyzickej bolesti, pretože pri nosení obuvi sa mení mnoho funkcií našich nôh.

V minulosti bolo predpisom pre ploché nohy chodenie naboso, aby sa chodidlá posilnili. Preto je veľmi dôležité umožniť svojim deťom, aby si posilnili nohy a telo tým, že im umožnia dostatok času naboso. (zdroj)

Nechajte DETI behať BOSÉ!
Prečítajte si tiež:

Nechajte DETI behať BOSÉ!

3. CHÔDZA NABOSO MÔŽE VIESŤ K LEPŠEJ MECHANIKE CHODIDIEL

Pevná obuv môže narušiť vzorce pohybu. Chôdza naboso umožňuje lepšiu kontrolu polohy chodidla, keď dopadne na zem, zatiaľ čo stabilizácia modernej obuvi môže narušiť vývoj pevnosti chodidla dieťaťa, stability členku a pohybového vzoru.

Ak dieťa nosí topánky, ktoré im pomáhajú stabilizovať chodidlo, ako sa dieťa naučí stabilizovať chodidlo bez topánky? Vyvarujte sa deformácii, slabosti a strate pohyblivosti tým, že svojim deťom dovolíte chodiť naboso každú chvíľu. 

4. BYŤ NABOSO POMÁHA ROZVÍJAŤ JEMNÉ MOTORICKÉ SVALY NA CHODIDLÁCH

Deti si zvyknú používať nohy, keď sa môžu túlať naboso. (zdroj) Keď sa chodidlá môžu voľne pohybovať, môžu sa stať citlivými nástrojmi. Inak sa stanú zabudnutým príveskom navždy zviazaným v topánke. 

Viete si predstaviť, že by sme mali na rukách topánky? Ako by sme vyvinuli jemné motorické svaly v našich rukách, keby boli neustále zviazané? Nohy majú jemné motorické svaly, ktoré sa musia tiež rozvíjať!

Bosé deti môžu vylepšiť jemnú kontrolu motorického svalu a naučiť sa používať nohy tak, ako sa majú používať! 

5. CHÔDZA NABOSO MÔŽE POMÔCŤ DEŤOM ZLEPŠIŤ KINESTETICKÉ POVEDOMIE

Bosá noha môže pomôcť zlepšiť kinetické vedomie. Kinestetické vedomie je znalosť toho, kde je naše telo v priestore a ako sa pohybujeme. To je tiež známe ako svalová pamäť.

Keď sú naše nohy v priamom kontakte so zemou, je pre deti oveľa ľahšie rozvíjať svoj kinestetický zmysel. Zvýšené kinestetické povedomie môže viesť k zlepšeniu telesného uvedomenia a pomôcť deťom naučiť sa bezpečne navigovať v priestore okolo nich.

Kinestetické vedomie, propriocepcia a ďalšie senzorické systémy tela spolu spolupracujú, aby nám pomohli správne sa pohybovať zvnútra a zvonku tela. Chôdza naboso môže pomôcť týmto dôležitým systémom v tele správne sa rozvíjať.

6. CHÔDZA NABOSO MÔŽE POMÔCŤ ZLEPŠIŤ PROPRIOCEPCIU

Propriocepcia je zmysel relatívnej polohy častí tela vo vzťahu k iným častiam tela a poskytuje nám informácie o našich pocitoch v kĺboch a svaloch.

Inými slovami, týka sa to vnútorných správ z tela, ktoré nám hovoria, kde je jedna noha vo vzťahu k druhej nohe alebo kde sú nohy vo vzťahu k hlave. Keď deti môžu chodiť a hrať sa naboso, môžu zlepšiť svoj proprioceptívny zmysel.

chodiť naboso

7. CHÔDZA NABOSO MÔŽE POMÔCŤ SPRÁVNEMU VÝVOJU MOZGU A SENZORICKÝCH SYSTÉMOV NÔH A TELA.

Chôdza naboso môže pomôcť rozvoju mozgu, keď sa deti učia vyvážiť a rozvíjať všetky ostatné zmyslové systémy v tele vrátane propriocepcie. Keď obúvame topánky na nohy našich detí, znížime množstvo a kvalitu senzorických informácií, ktoré dieťa dostáva o svojom prostredí a tele.

Pocit zeme pod nohami umožňuje deťom rozvíjať svoje somatosenzorické, proprioceptívne a vestibulárne senzorické systémy spôsobom, ktorý nie je pri obuvi možný.

Náš zmyslový systém nám pomáha vnímať naše telo vo vonkajšom svete zrakom, dotykom, chuťou, zápachom a zvukom; zatiaľ čo náš proprioceptívny zmysel nám pomáha rozvíjať vzťah k nášmu vlastnému telu a kinestetické vedomie nám hovorí, kde je naše telo v  priestore.

Všetky tri tieto systémy v tele majú úžitok z chôdze naboso vonku a všetky spolupracujú na zlepšení celkového zdravia mozgu a tela.

8. BOSÁ NOHA MÔŽE BYŤ SCHOPNÁ STIMULOVAŤ REFLEXNÉ BODY NA SPODNEJ ČASTI CHODIDIEL

Keď môžu deti chodiť bez obuvi, reflexné body na spodnej časti chodidiel môžu stimulovať všetky hlavné orgány v tele. To je dobré pre zdravý vývoj celého tela. (zdroj)

9. CHÔDZA NABOSO VONKU NÁM MÔŽE POMÔCŤ SPOJIŤ SA S PRÍRODOU A DOSLOVA NÁS UZEMNIŤ.

Keď sa bosé nohy dotknú zeme, prídu do styku s negatívnymi iónmi. Výskum týchto negatívnych iónov má liečivý protizápalový účinok na organizmus.

Keď nosíme topánky, vytvárame štít pred Zemou a obmedzujeme našu expozíciu na najväčší zdroj antioxidantov na svete.

10. PRECHÁDZKY NABOSO VONKU MÔŽU POMÔCŤ DEŤOM ZOSTAŤ V BEZPEČÍ.

Môže vás napadnúť ... Chôdza naboso môže pomôcť dieťaťu k bezpečiu !? Ale čo sklo, včely, psie výkaly a ďalšie riziká?

Ak budete chodiť naboso von, môžu sa deti učiť ako byť v bezpečí, pretože budú mať väčšiu kontrolu pri šplhaní, behu, hraní na ihrisku atď. Budú mať väčšiu kontrolu, pretože ich chodidlá budú v priamom kontakte s akýmkoľvek povrchom, na ktorom sú.

Máte pravdu ... Budú musieť hľadať sklo a iné nebezpečenstvá, ale ich nohy budú tvrdé a schopné zvládnuť väčšinu všetkého ostatného.

Ak vás starosti o chodenie naboso čakajú na choroby a infekcie, môžete vyskúšať obuv typu barefoot. Alebo umožnite svojim deťom, aby chodili naboso iba v oblastiach, o ktorých máte pocit, že sú dostatočne bezpečné na to, aby ste tam bosé chodidlá vašich detí pustili. Aj keď je jediným miestom, kde necháte svoje deti chodiť naboso, pohodlie vášho domova.

Zdroje:
https://www.mother.ly/child/benefits-of-being-barefoot-for-children
https://rhythmsofplay.com/8-reasons-i-allow-my-child-to-go-barefoot/
https://www.yourmodernfamily.com/barefoot-kids/

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: