Ako pracovať s hnevom

Michaela Klamová | 10. jún 2024
Ako pracovať s hnevom

Spracovávať silné emócie je náročné aj pre nás dospelých, preto je naivné očakávať od detí, že si s nimi poradia ľavou zadnou. Mnohé emócie deti nechápu, nevedia ich vyjadriť slovne, ani si s nimi poradiť, čo iba zvyšuje ich frustráciu.

Emócia hnevu - čo vlastne cítim?

Rodič by mal dať dieťaťu najavo, že je tu preňho a nehrešiť ho za to čo cíti. To, čo cítime, či už hnev, radosť, smútok či žiarlivosť, totižto ovplyvniť nedokážeme. Čo však ovplyvniť dokážeme je to, ako tieto emócie prejavíme navonok. Dieťa musí vedieť, že je v poriadku cítiť hnev, no nie je v poriadku prejavovať ho napríklad kopaním či rozbíjaním vecí. Ak vaše ratolesti už dokážu písať, vyskúšajte si s nimi jednoduchý trik, ako zvládnuť hnev. Stačí k nemu papier a pero.

Napísať, pokrčiť a vyhodiť

Výskumníci z Nagoyskej univerzity v Japonsku uskutočnili dva experimenty, na ktorých sa zúčastnilo celkovo 98 účastníkov. Tí dostali za úlohu pripraviť esej, ktorú im následne ostro skritizovali, bez ohľadu na jej kvalitu. Účastníci potom svoje pocity zapísali na papier (ext, zdroj výskum).

Experiment potvrdil pôvodné predpoklady vedcov – zapísanie si svojich nahnevaných myšlienok na papier a jeho následné odstránenie, pomohlo hnev výrazne zmierniť až takmer úplne odstrániť. Dôležitým bodom ale je papier zahodiť, pokrčiť, roztrhať či skartovať, skrátka sa ho zbaviť. Účastníci, ktorí si papier so svojími negatívnymi myšlienkami ponechali, ustúpenie svojho hnevu nepocítili. 

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: