Stres, strach, tlak? Expresívne písanie pomáha

Michaela Klamová | 26. apríl 2021
Expresivne pisanie

Možno si poviete - ja písať neviem. Tu však nejde o štýl či gramatiku. Ako na to?

Aj vašim deťom začínajú záhadné bolesti brucha ráno pred písomkou? A spomínate si na vaše ťažkosti pred veľkým testom či skúšaním v škole? Našťastie, existujú techniky, ktoré dokážu tento stres zmierniť a zaručiť tak aj lepšiu známku.

Jednou z takých techník je expresívne písanie (ext. zdroj expresívne písanie), ktorého efekt potvrdilo mnoho štúdií a metaanalýz. Stačí si vziať pero, papier alebo počítač a doslova sa zo svojich problémov vypísať. 

Skúste expresívne písanie

Pri expresívnom písaní by sa malo dieťa zamerať na svoj konkrétny problém (strach zo zlyhania, zlej známky, trest od rodičov...) a čo najlepšie ho popísať, so všetkými pocitmi, úvahami či predpokladanými následkami.

Deti, ktoré sa pred písomkou zdôverili papieru so svojimi obavami, dosahovali v štúdiách oveľa lepšie výsledky ako tie, ktoré pred testom písali o obyčajných témach, nesúvisiacich s ich strachom.

Túto techniku môžu využívať takisto aj dospelí, či už pred tým, ako sa dostanú do stresujúcej situácie, alebo po nej.

Niektorí odborníci dokonca odporúčajú sa preventívne raz do týždňa venovať expresívnemu písaniu o tom, čo vás trápi, sužuje alebo čoho sa obávate. Ak ste si niekedy viedli svoj tajný denník, viete presne, ako to funguje.

Zdroj: www.sciencenews.org 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: