Ako na nezodpovedné deti?

Redakcia | 16. august 2016
Ako na nezodpovedné deti?

Čo v prípade, ak už máte doma nezodpovedné dieťa? V prvom rade si treba ujasniť aké je nezodpovedné dieťa. Často si totiž rodičia zamieňajú nezodpovedné správanie dieťaťa s detským vzdorom. Ide o dva odlišné druhy správania. Detský vzdor je prejav zámernej neposlušnosti. Dieťa rozumie požiadavke rodiča, vie, čo sa od neho očakáva, napriek tomu, koná presne opačne.

Nezodpovednosť je výsledok zábudlivosti, náhody, chýb, nesústredenosti, nevyspelosti dieťaťa. Výsledok jeho konania je pre nás neprijateľný, no treba si uvedomiť, že dieťa nemalo v úmysle takto konať. Tu sa vynára otázka trestať či netrestať nezodpovedné správanie? Trestať áno, ale nie telesne. Telesnými  trestami svoje deti k zodpovednosti nevychováme. O tom, aký trest dieťa dostane, rozhoduje jeho úmysel. Niektoré veci sa mu jednoducho stanú bez toho, že by to mohlo nejako ovplyvniť. Pri výbere trestu preto treba zvážiť okolnosti, do ktorých sa dieťa dostalo. Vhodné je, aby sme dieťaťu uložili taký trest,  pri ktorom si uvedomí dôsledky svojho činu. Napr. ak  školák kvôli svojmu „šuchtaniu“ ráno  nestihne autobus , mal by ísť peši. (Samozrejme za predpokladu, že mu nehrozí nebezpečenstvo) alebo si neprinesie pomôcky na vyučovanie, má sa pred učiteľom sám ospravedlniť. Odvozom dieťaťa autom alebo prinesením pomôcky do školy by rodičia ešte viac podporovali jeho nezodpovedné správanie.
Osobitnou kategóriou sú deti vstupujúce do puberty. Ešte pred jej vypuknutím je potrebné dieťa poučiť o tom, že každý jeho čin prináša so sebou nezvratné dôsledky. Deti, ktorých rodičia sa snažia ich nezodpovedné správanie zakaždým „vyžehliť“, si nikdy neuvedomia, že       svojím nezodpovedným správaním môžu v budúcnosti strpčiť životy svojich najbližších – kolegov na pracovisku, partnera v manželstve. Nie je nič horšie ako nezodpovedný kolega, ktorý nedoťahuje prácu do konca či  manžel, ktorý „zabúda“ vyzdvihovať  dieťa zo škôlky.

Čítajte tiež: Výchova k zodpovednosti – alebo prečo sú domáce práce prospešné pre deti?

Nech sú vaše  deti akékoľvek – zodpovedné či menej zodpovedné, želám vám, aby z malého  prútika, o ktorý sa teraz s láskou staráte, vyrástol mohutný  košatý strom. Strom, ktorý bude prinášať bohatú úrodu šťavnatých plodov a bude ozdobou vašej záhrady.  

Zaujme vás: 6 skvelých výchovných stratégií pre zodpovedných rodičov

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: