Aká výživa je pre dieťatko najlepšia? Mamy radia mamám

Redakcia | 9. máj 2017
Aká výživa je pre dieťatko najlepšia?  Mamy radia mamám

Každá mama chce pre svoje dieťa to najlepšie. To sa týka aj výživy dieťatka, keď po období dojčenia treba postupne do jeho jedálnička zaradiť príkrmy.

Najmä pri prvom dieťati, je to vstup na celkom nové územie a vtedy je každá dobrá rada vítaná. Okrem odporúčaní od starej mamy či lekára,si teraz vďaka internetu môžu mladé mamičky vymieňať skúsenosti aj medzi sebou.

Ako dieťaťu zostaviť vhodný jedálniček?

Odkedy sa stala mamou, témou zdravej stravy pre deti sa intenzívne zaoberá aj Alexandra Popovičová, ktorá sa rozhodla, že sa so svojimi skúsenosťami a vedomosťami podelí.

„Verím tomu, že najlepší jedálniček pre naše deti môžeme zostaviť z toho, čo nám ponúka príroda v  lokalite, kde žijeme.

Držím sa tiež zásady, že uprednostňovať treba čerstvé sezónne ovocie a zeleninu, práve tak, ako to po celé generácie robili naše staré mamy,“ uvádza do problematiky Alexandra Popovičová, zakladateľka projektu Čo jedia zdravé deti

Ďalšou dôležitou zásadou, na ktorú Alexandra upozorňuje je, že do detskej stravy netreba pridávať žiadny cukor. V potravinách sa ho nachádza dosť v prirodzenej forme a pridávanie ďalšieho je zbytočné.

Pokiaľ ide o mlieko, uprednostňuje skôr kozie a ovčie výrobky. „Prvé tri roky môžete urobiť veľa dobrého i zlého v strave a podporiť tak imunitu, či nábeh na obezitu v neskoršom veku,“ upozorňuje Alexandra a dodáva:

„Správne zvolené ingrediencie však nie sú všetko. Variť treba s láskou a pohodou, lebo stres deťom uškodí viac ako rezeň. Dôležitý je tiež pohyb a čas strávený v prírode.“ 
Projekt Čo jedia zdravé deti, ktorému sa venujú poradcovia pre výživu, sa zameriava na vekovú skupinu od bábätiek až po deti v predškolskom veku a výživu v štýle sezónne a lokálne.

Aj o tejto téme sa dozviete viac počas Rodinného veľtrhu v nákupno-zábavnom centre Bory Mall  od 13. do 14. mája.

Navyše, v nedeľnej talkshow Barbory Rakovskej vám známe mamičky povedia, ako zvládajú materské radosti a starosti. Na tému „Čo jedia zdravé deti?“ budú 14. mája krátko po 15-tej hodine hovoriť Andrea Šprochová, Lucia Hablovičová či Lucia Hurajová.

Andrea Šprochová, redaktorka Televíznych novín, dcérka Emmka (3r.)

Nad stravou som začala premýšľať, keď sa narodila Emmka. Ako čerstvá mama som intuitívne začala riešiť veci, nad ktorými som dovtedy len mávla rukou.

Dnes viem, že pestrá strava z overeného zdroja, vie upratať telo a trávenie aj dospelákom. To, čo máme na tanieri, ovplyvňuje naše zdravie, deň, náladu, ako sa cítime fyzicky.

A dospelí by mali ísť v tomto deťom príkladom. Deti sú ako špongie – nasávajú všetky skúsenosti tým, čo vidia a to platí to aj pri stravovaní.

Naša Emmka je dieťa, ktoré si dá vysvetliť, prečo je tá-ktorá potravina zdravá a prečo ju papáme. Takže u nás funguje „reklama na potraviny“. Vymysleli sme ich už veľa. Kto potrebuje poradiť, nech sa ozve.

Barbora Rakovská, moderátorka, dcérka Amia (6r.)

Pre mňa a pre moju Amiu bolo pekným obdobím, keď prišiel čas príkrmov. Postupne sme pridávali suroviny a ako to bolo aj pre mňa aj pre Amiu niečo nové.

Tešila som sa z každého sústa, ktoré dokázala spapať a ktoré jej chutilo. Tak ako mi radila moja pediatrička, zaznamenávala som si kedy a akú novú potravinu som pridávala, aby sme v prípade reakcie vedeli, ktorá potravina mohla narobiť šarapatu.

Pre mňa je veľmi dôležité, aby malo dieťa teplú varenú stravu, ideálne nielen v škôlke, ale aj doma. Jedlo je životný štýl a správny režim jeho podávania a prípravy deti vnímajú od detstva, budujú si svoj „vlastný” jedálniček aj do dospelosti. Je dôležité zdôrazňovať, čo je zdravé a čo veľmi nie.

Lucia Hablovičová, bývalá moderátorka, riaditeľka materskej školy, syn Theo (4r.)

Odkedy som sa stala mamou, začala som vnímať ako veľmi je dôležité mať dobré stravovacie návyky, ako veľa sa dá ovplyvniť tým čo jemea ako je dôležité ponúknuť svojim deťom len tu najzdravšiu verziu stravy.

Nepovažujem sa za žiadnu extrémistku čo sa týka stravovania, na druhej strane si myslím, že bežné sladkosti, vyprážané či údené jedlá deťom do jedálnička nepatria a som šťastná, že môj Theuško si dokáže pochutiť na ovsenej kaši so škoricou a jahodami bez toho, aby mu v nej chýbal cukor.

Teším sa, že mamičky si stále viac uvedomujú aká dôležitá je detská strava a správne návyky deti.

Lucia Hurajová, herečka, syn Max (3,5r.) dvojičky Izabela a Sofia (6 m.)

Ja som veľkým zástancom dojčenia. Myslím, že ide o najjednoduchší spôsob, ako živiť svoje dieťa minimálne v prvom polroku svojho života.

Viem, že nie každému sa to podarí, ale v mojom okolí sa stretávam s veľkou podporou dojčenia bez určovania hraníc, dokedy a za akých okolnosti treba prestať.

Samozrejme, tomu by malo zodpovedať aj stravovanie matky. Pre mňa a pre moju rodinu bola zdravá strava vždy dôležitou témou, ale po narodení môjho syna Maxa sa ešte zintenzívnila.

Viem si predstaviť, že existuje mnoho ľudí, ktorí by taktiež radi urobili niečo viac pre seba a svoju rodinu, ale potrebujú trochu inšpirácie, zopár jednoduchých trikov a účinnú motiváciu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: