Adamko má 17 mesiacov

Barbora Daxner | 10. máj 2021
Adamko má 17 mesiacov
foto: archív rodiny

Mama je moja bohyňa. A keďže som chlap, už ňou aj navždy bude.

Jasné, bola ňou od začiatku, veď len ona ma dokázala spoľahlivo uspať, utíšiť, nakŕmiť a dať mi pocit, že svet je bezpečné miesto. No teraz je to už iné, lebo teraz si osobu mamy, jej prítomnosť a dôležitosť v mojom živote už uvedomujem.

Spomínam ju takmer v každej vete, hľadám ju, ak ju náhodou na chvíľu stratím z dohľadu. „Mami, pozri!“ volám na ňu, keď sa mi niečo podarí a chcem jej to ukázať, pochváliť sa. To, že viem postaviť vežu, sám sa nakŕmiť tanierom plným cestovín (áno, sám si ich napichujem na vidličku). Aj s takými vecami, ktoré ju, ktovie prečo, až tak nenadchnú.

Napríklad, že sa viem postaviť na úzke sedadlo drevenej trojkolky, vystrieť sa a balansovať ako cirkusant. Alebo opriem nohy o stenu a snažím sa o stojku ako malý jogín.

Adamko má 16 mesiacov: Ja sám!
Prečítajte si tiež:

Adamko má 16 mesiacov: Ja sám!

Každý deň sa učím niečo nové

Prekonávam vlastné limity. Chcem, aby videla, ako mi to ide, neskutočne sa teším, keď ma pochváli, vtedy celý hrdosťou narastiem. A nesmierne rád jej pomáham. „Môžem pomôcť?” pýtam sa aktívne a pomáham vykladať práčku či umývačku, upratovať kocky, drankám, aby som pomohol odniesť tašku s nákupom, prázdnu kávovú šálku či fľašu s vodou alebo smeti do koša.

Ak má chce zabaviť, stačí, ak sa má opýta: „Môžeš mi, prosím, pomôcť?” Na to vždy ochotne reagujem. Uvidíme, dokedy ma to bude držať. 

Mamu volám mama, maminka, mamííí! Poznám, ktoré kusy oblečenia v práčke či topánky na chodbe jej patria, aké sú jej každodenné rituály a spoľahlivo viem identifikovať príbor, ktorý používa. Poznám už aj veci mojej sestričky a tatina –, najmä ich oblečenie či stoličku, na ktorej sedávajú.

Alebo babkine papuče – vždy, keď príde, horlivo jej ich vytiahnem a prichystám, aby si ich mohla obuť a popritom vykrikujem, nech si zoblečie a zavesí kabát na vešiak. „Tam, tam!” usmerňujem ju.

Adamko dm

Všetko ma zaujíma

Keď mama píše tieto riadky, mám práve obdobie, keď sa na všetko pýtam: „Toto je čo?” Ukazujem na jednotlivé veci, činnosti, ľudí a chcem, aby mi mama všetko vysvetľovala. Včera som k tomu pridal ešte aj „Prosím ťa!” Skrátka, lepí sa na mňa všetko, čo počujem a vidím, dychtivo nasávam ako špongia. Svet je také zaujímavé miesto!

Mama tvrdí, že toto je najkrajšie obdobie, lebo je zo mňa už zvedavý parťák, ktorému môže všetko vysvetľovať, ukazovať a ktorý živo komunikuje a ochotne sa učí. A zároveň mám stále takú tú neopakovateľnú bábätkovskú vôňu a ešte sa chcem čo najviac túliť, drobnými prštekmi chytám tie jej, zabáram pri uspávaní hlavičku pod jej pazuchu a dávam uslintané pusinky.

A ona si to patrične užíva, lebo vie, že si ma takto úplne nebude tuľkať naveky. Už to zažila pri mojej sestre. Že ten život uteká až prirýchlo a z malého voňavého uzlíčka je znenazdajky veľkáč, ktorý sa sám zatvára do izby, dajte mi všetci svätý pokoj. Že čoskoro vyletí z hniezda – minimálne smer škôlka a potom škola a odrazu má vlastný svet, vlastné tajomstvá a zážitky. 

Adamko dm

To, že sa ani nenazdá a už nebudem v noci volať jej meno, keď ma bude bolieť prerezávajúci sa zúbok a jediná účinná medicína je jej teplo, objatie, bezpečná prítomnosť... A vlastne nie, toto bude navždy tá úplne najúčinnejšia medicína zo všetkých.

Mamina náruč je bezpečnejšia než akýkoľvek atómový kryt a je jedno, či máme rok, desať, dvadsať či päťdesiat. To sa nezmení nikdy, hoci dospeláci to až tak nepriznávajú.

Adamko má 15 mesiacov
Prečítajte si tiež:

Adamko má 15 mesiacov

Toto sa vám z dm drogerie markt môže zísť: 

  • babylove bezpečnostná poistka na skrinky a zásuvky, 1 ks
    Skvelá pomôcka pre bezpečnosť dieťaťa! Je vyrobená z kvalitných kontrolovaných materiálov. Aplikácia poistky na dvere skriniek a zásuviek nevyžaduje žiadnu námahu, montáž a demontáž je bez vŕtania a lepenia.
  • babylove Ultra Sensitive umývací balzam, 500 ml
    Vďaka obsahu 1/3 hydratačného telového mlieka ošetruje jemnú detskú pokožku a intenzívne ju hydratuje. Obzvlášť jemné ošetrujúce zloženie s mandľovým olejom, panthenolom a slnečnicovým olejom ochraňuje pokožku pred vysúšaním a udržiava ju v prirodzenej rovnováhe. Navyše neobsahuje parfumy, nedráždi oči a je šetrný k citlivej detskej pokožke.
  • babylove nature ekologické plienky 15-20 kg, 27 ks
    Plienky sú vyrobené z obnoviteľných surovín, bez obsahu chlóru, parfumov a latexu. Vďaka dvojitému saciemu jadru sa kvapaliny rýchlo absorbujú a udržiavajú vo vnútri až 12 hodín. Okrem mäkkého, priedušného materiálu, ktorý je šetrný k jemnej detskej pokožke majú plienky elastické postranné pásiky, ktoré zaručujú príjemné pohodlie pri nosení. Inovatívna ochrana chrbta proti pretečeniu a flexibilné pásiky zaisťujú ešte väčšiu bezpečnosť.
  • babylove Bio špaldovo-jablkové keksy, 125 g
    Lahodné keksíky v tvare srdiečka sú ideálne ako občerstvenie medzi hlavnými jedlami. Vďaka zahustenej šťave z jabĺk a agávy majú sladkastú chuť. Kvalitné organické ingrediencie bez prídavku cukru sú vhodné pre dieťa od 1. roka. Tvar a veľkosť presne sadne do malých detských rúk, a tak napomáhajú rozvíjať aj jemnú motoriku dieťaťa.
  • SauBär detské hygienické vreckovky v boxe, 60 ks
    S jemnými a mäkkými trojvrstvovými vreckovkami vhodnými pre detské nošteky bude smrkanie vždy zábavou!
  • dmBio zeleninovo-ryžový príkrm s lososom, 250 g
    Obohaťte jedálniček svojho dieťaťa zeleninovo-ryžovým príkrmom s lososom! Je vhodný pre dojčatá od ukončeného 12.mesiaca a malé deti. Ako rodič oceníte lahodnú chuť ingrediencií z biodynamického poľnohospodárstva a receptúru bez pridanej soli.
  • babylove kapsička jahoda, čučoriedka v jablkách, 100 g
    Chutná kapsička obsahuje 100 % ovocie v Bio kvalite z ekologického poľnohospodárstva. Zmes jablkového, jahodového a čučoriedkového pyré je ideálna ako pochúťka na desiatu, olovrant, sladký dezert po hlavnom jedle alebo na cesty.

Adamko dm

Kúpite exkluzívne v predajniach dm a v dm e-shope.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: