Adamko má 15 mesiacov

BARBORA DAXNER | 10. marec 2021
dm drogerie markt seriál Adamko
foto: archív rodiny, dm drogerie markt

Hovorí sa, že ak vám život prihrá citróny, spravte z nich limonádu.

A presne o to sa snaží aj moja mama v tomto čudesnom období, keď je doma nielen so mnou, ale aj s mojou staršou sestričkou, tatom a hromadou práce.

Už prekonala nejednu krízu, keď sme jej poriadne prerastali cez hlavu (vlastne prežíva takúto krízu takmer každý deň) a od zúfalstva takmer škriabala steny, pretože jej horeli termíny pracovných projektov aj večera na sporáku a ona lietala po dome a snažila sa zabrániť rôznym škodám na našom zdraví aj majetku. 

Malý kaskadér

My so sestrou sme totiž ako dve motorové myši, stále v pohybe. Niekedy sa obaja rozhodneme, že cez deň skrátka spať nebudeme a potom máme, paradoxne, ešte viac energie a všade je nás plno. Mňa najnovšie nesmierne baví vkuse otvárať mrazničku a vyťahovať preplnené zásuvky s mäsom či zeleninou. Moja mama sa smeje – cez slzy –, že som horúci adept na Cirque de Soleil, alebo sa raz uživím ako kaskadér v akčnom filme, pretože vyliezam aj tam, kde je to absolútne proti gravitačným zákonom. 

Rodičia už nemôžu nechávať nič na kuchynskom stole, pretože sa viem vyštverať na stoličky a odtiaľ na stôl, aby som sa sám obslúžil pohárom vody alebo nedojedeným obedom, prípadne si vezmem z misy s ovocím jablko. Viem sa už celkom slušne sám nakŕmiť lyžičkou, hoci po každom jedle ma mama musí komplet celého prezliekať, jedlo mám aj za ušami.

Alebo vyleziem do športového kočíka na chodbe, postavím sa nohami na stredovú opierku, ručičkami sa chytím držadiel, ako-tak balansujem a vykrikujem: „Mami!” Podľa nej je naozaj len zázrak, že som si ešte pri tejto aktivite nerozbil hlavu. Ktovie, prečo pre moje akrobatické kúsky nemá pochopenie, ja som predsa vždy taký hrdý, keď sa mi niečo podobné podarí! A ak spadnem, vôbec ma to neodradí a skúšam to znova.

Adamko seriál dm

Mamu fascinuje tá moja detská nezlomnosť a vytrvalosť pokračovať v dosahovaní vytýčeného cieľa, aj napriek príkoriam či nehodám, no nemá preto menej sivých vlasov. Vychovávať chalana sa asi, skrátka, nezaobíde bez toho zvieravého pocitu strachu v žalúdku. 

Som Adamko a mám 13 mesiacov
Prečítajte si tiež:

Som Adamko a mám 13 mesiacov 

Ešteže je už jar!

Voňavá, príjemne teplá a plná príležitostí na rôzne dobrodružstvá a môžeme tráviť veľa času von! Vlastne sme tam takmer nonstop. Naša mama je „nomádka”, ktorá sa zo všetkého najradšej túla a my sa radi túlame s ňou. Asi to máme po nej, tú túžbu objavovať všetko neznáme, túlať sa bez nejakého konkrétneho cieľa. Berie nás do lesa i do parku, kde nechodíme po vychodených chodníčkoch, ale s palicami v ruke ako takí malí pútnici objavujeme nové trasy a veľmi nás to baví. 

Cesta sama je pre nás cieľom. Kam vedie tento úzky chodníček? A kam táto odbočka? Aké zvieratká tu žijú? Aké rastlinky tu rastú? Mama ukazuje, vysvetľuje a ja po mojej sestričke opakujem nové a nové výrazy, ktoré započujem v ich rozhovore. Moja sestrička je motivátor, vďaka ktorej sa vôbec nenudím. Tak, ako ma vie nahovárať na rôzne lotroviny, vie mame aj veľmi pomôcť a „spacifikovať” ma tak, aby som zvládol aj dlhé prechádzky.

Mama sa nám snaží prechádzky spestriť tak, aby sme nepišťali, že chceme ísť na preliezačky či na hojdačky, ale aby už len samotný pobyt v lese bol pre nás zábavný. Je to fuška, ale celkom sa jej to darí, lebo ešte ani nie sme doma a už sa dožadujeme, aby sme na druhý deň išli na „výpravu” znova. 

dm drogerie markt

Domov sa vždy vraciame zablatení, so zeminou za nechtami, takže oblečenie putuje hneď do práčky a my do vane, ale sme nadmieru spokojní. A ten spánok, ha! Mama potom vytriasa z vreciek na bundách či z kočíka rôzne poklady, ktoré si z každej výpravy prinesieme – palice, kamienky, šišky či steblá trávy.

Bohužiaľ, občas sa jej podarí tieto vzácnosti aj vyprať a tak sa nám vyhráža, že nám kúpu novej práčky raz stiahne z vreckového. Tie zážitky, ktoré spoločne máme, sú na nezaplatenie. 

Toto sa vám z dm drogerie markt môže zísť: 

  • babylove Junior plienky 10-16 kg, 36 ks 
    Poskytujú vášmu dieťatku spoľahlivú ochranu pred vlhkosťou počas dňa aj noci. Vďaka technológii absorpčných kanálikov zabezpečia rýchle absorbovanie tekutiny a postarajú sa o jej rozdelenie v celom jadre plienok.
  • babylove detské nožničky na nechty, 1 ks
    Detské nožničky na nechty sú ideálne na bezpečnú starostlivosť o jemné nechty dieťatka. Ergonomicky tvarované rúčky a zaoblené hroty zabezpečujú bezpečnosť.
  • babylove kapsička jahoda, čučoriedka v jablkách, 100 g
    Chutná kapsička obsahuje 100 % ovocie v Bio kvalite z ekologického poľnohospodárstva. Zmes jablkového, jahodového a čučoriedkového pyré je ideálna ako pochúťka na desiatu, olovrant, sladký dezert po hlavnom jedle alebo na cesty.
  • alverde detská umývacia emulzia a šampón s nechtíkom 2 v 1, 250 ml
    Šetrná a prírodná starostlivosť o pokožku celého tela našich najmenších! Detská umývacia emulzia a šampón s výťažkom z Bio nechtíka obohatená o Bio mandľový olej jemne čistí citlivú detskú pokožku a detské vlásky bez toho, aby ich vysušila.
  • dmBio jablkové ryžové oblátky, 35 g
    Chrumkavé ryžové oblátky s vynikajúcou jablkovou chuťou a kvalitnými ingredienciami pochádzajúcimi z ekologického poľnohospodárstva sú ideálnym občerstvením medzi hlavnými jedlami a na cestách.
  • dmBio kapsička jablko, banán, jahoda, ovos, 100 g
    Ovocné pyré obsahuje 100 % ovocia v Bio kvalite. Jemná ovocná kapsička s vynikajúcou chuťou a kvalitnými ingredienciami pochádzajúcimi z biodynamického poľnohospodárstva bez pridaných cukrov, koncentrátov ovocných štiav či prídavných látok z mlieka a mliečnych výrobkov je ideálnym riešením pre zahnanie hladu na cestách.dm drogerie markt
Kúpite exkluzívne v predajniach dm a v dm e-shope.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: