Som Adamko a mám 13 mesiacov

Barbora Daxner | 11. január 2021
Adamko
foto: archív rodiny, dm drogerie markt

Mať súrodenca je tá najúžasnejšia vec na svete.

Najmä vtedy, keď mám trinásť mesiacov a všetko okolo seba nasávam ako špongia. Aj to, ako robiť neplechu...

V tom je moja staršia, štvorročná sestrička Paulínka úplný macher. Učí ma nevídané veci a ja to po nej nadšene opakujem. Napríklad ako robiť kotrmelce z opierky gauča na podlahu. Alebo ako z neho preliezť na konferenčný stolík, odtiaľ na kreslo a potom na okenný parapet. Prípadne ako za gauč vliezť, hoci, aby som sa potom odtiaľ dostal, celá rodina musí ten masívny kus nábytku odtiahnuť od steny.

A minule sme si s Paulínkou urobili šmýkačku zo schodiska. 

Adamko seriál dm

Naša mama si neoddýchne

Veruže, pri nás dvoch si za celý deň nesadne. Ešte aj jedlo do seba hádže postojačky a je vkuse v strehu. Ak sa s Paulínkou hádame – je zle. Musím sa priznať, že hoci mám len vyše roka, viem ju poriadne plesnúť alebo vyšticovať za vlasy. Hoci naozaj netuším, kde som sa to naučil. No a keď sme ticho, tiež je zle. Mama sa už naučila, že ticho neveští nič dobré. Je to také podozrivé ticho pred búrkou, keď kujeme nejaké pikle. 

Napríklad keď som sa celý natlačil do zásuvky v kuchynskej linke. Alebo keď som zhodil kvetináč, ruky celé zababrané od hliny. V zemine sa mi podarilo umyť zubnú kefku, v záchodovej mise som zase okúpal obľúbeného plyšáka. (Nebolo spláchnuté...) Vtedy som tuším prekonal sám seba, hoci som si myslel, že moja topka je mamina balerínka hodená do umývačky riadov či vtedy, keď sa mama sprchovala vo vani a ja som jej tam hádzal sestričkine vyradené topánky...

„Brrrrm,brrrrm!”

To sa však stalo, keď moja sestra nebola doma. Ona totiž chodí do škôlky. A ja ju každý deň vyprevádzam. Na chodbe jej vtisnem pusu na rozlúčku, zamávam a potom ma mama postaví do okna a sledujem, ako ju tatino vyprevádza po ulici okolo nášho domu, až kým sa nestratia v diaľke. 

Z okna sa dívam rád, baví má sledovať najmä nákladné autá a traktory, tie ma fascinujú. Vlastne ma fascinuje všetko, čo má kolesá, vrátane fúrika, ktorý máme odparkovaný na dvore. Mama sa smeje, že v lete budeme namiesto výletov do prírody chodiť na exkurzie na miestne družstvo. 

„Brrrrm,brrrrm!” vykrikujem vždy, keď zbadám nejaký – akýkoľvek – objekt na kolesách. Aj môj kočík je brrrrm a keď mi mama povie, že ideme na prechádzku, neskutočne sa teším. Von chodím rád, svet je také zaujímavé miesto! Okrem všetkého na kolesách ma ešte stále bavia zvieratká: psy, mačky, sliepky či kačky a rád sledujem vtáky na oblohe. Na tie tiež vykrikujem.

Milujem psov a mačky a vlastne všetko živé a chlpaté, čo predo mnou neutečie. Nemám absolútne žiaden pud sebazáchovy, takže psa mojich starkých či kamarátov hladkám a šticujem odušu, no a čo, že sú dvakrát také veľké než ja. Ešte, že tie psy sú už navyknuté na malé deti. „Havo, poď,” volám na nich, keď ich to mojkanie prestane baviť a prezieravo sa dajú na ústup.

Adamko seriál dm

Rozprávam

Inak, moja slovná zásoba sa slušne rozširuje každým dňom. Slovo, ktoré ma zaujme, vždy zopakujem. Mama vydáva také smiešne zvuky! Piť, poď, plienka, spinkať, boty, chyť, daj, páči sa, haji! To všetko už ovládam. A okrem mama a tato viem povedať aj meno svojej sestričky. Keď ju dokonca vidím na fotke, dokážem ju identifikovať. Mama je z toho totálne dojatá. Aj z mojich pokrokov. Teda, z poniektorých viac, z iných menej. 

Odkukal som totiž od nej, ako sa púšťa práčka či umývačka riadu, dokonca presnú postupnosť a ona sa z toho, samozrejme, veeeľmi „teší”. Som také rodinné striebro, čo poviete? No aspoň budú mať naši o pár rokov na čo spomínať, všakže? A strápňovať ma pred frajerkami. 

Toto by sa Vám mohlo zísť:

babylove Bio ovocná tyčinka s príchuťou jablka a arónie, 25 g

dmBio kokosové mlieko s banánom, 330 ml

dmBio špaldovo-ovsené sušienky s datľovou náplňou, 125 g

babylove Maxi plienky 8-14 kg, 42 ks

babylove podbradník s rukávmi, 1 ks

babylove fľaša na pitie so silikónovou slamkou, 1 ks

babylove Bio kapsička broskyňa a banán v jablkách, 100 g

Kúpite exkluzívne v predajniach dm a v dm e-shope.

Adamko seriál dm

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: