Adamkov 14. mesiac: Som skrátka CHLAP!

Barbora Daxner | 10. február 2021
Adamkov 14. mesiac: Som skrátka CHLAP!
foto: archív rodiny, dm drogerie markt

Dúfam, že moju maminu neukameňujete za rodové stereotypy, no aký iný záver má vyvodiť, keď ma zo všetkého najviac zaujímajú pohybujúce sa objekty na kolesách, kosačky, vŕtačky, kladivá, klince, dodávky a podobné vecičky...?

Ale nie je to len kvôli tomu. Tú vetu vyslovila položartom najmä preto, že pravidelne (vlastne vždy!) zaspávam s ručičkou strčenou v jej výstrihu. Neviem, čo jej tam vlastne lovím, keďže už nejaký ten piatok nefunguje ako moja pojazdná kuchyňa. Hoci viem, že si už „necucnem” (teda, minimálne moja mama to vie a ja na to občas zabúdam a skúšam), vždy, keď ma v náručí utešuje a kolíše, rukou jej blúdim do výstrihu. Inak netuším, prečo ju to prekvapuje, veď si len držím svoje teritórium, no nie? A pri maminke je tááák dobre! 

Až tak dobre, že kedykoľvek ju nemám v dosahu, vykrikujem na ňu: Mama, mama, mamííí! Volám ju, keď sa teším, ale aj vtedy, ak mi je ťažko na dušičke. Volám ju, keď zmizne v kúpeľni, aby sa osprchovala (a vytrvalo klopkám na dvere tak, ako ma to naučila pri hre na kozliatka moja sestrička Paulínka). Privolávam ju aj vtedy, keď sa s Paulínkou povadíme o nejakú hračku a ja sa jej potrebujem posťažovať a dovolať sa spravodlivosti. 

Adamko seriál dm

Haji-haji

Okrem značkovania teritória moju maminu prekvapuje aj zmena mojich spánkových návykov. Ja som vám bol totiž už od narodenia bábätko prirodzene nastavené ako švajčiarske hodinky. Mohli hoci aj traktory padať, o siedmej večer som už potreboval a najmä CHCEL svoj pokoj v posteli, za-liezť si do svojho teplučkého overalu a haji-haji. 

Priznávam, v posledných týždňoch sa zo mňa stal malý výmyselník. A keď sa ma mama minule spý-tala, či už idem spinkať, pokrútil som hlavou a odstrčil som ju so slovami: „Ne, ne!” Veď som si chcel ešte s tatinom čítať knižku o bagroch! A potom som o deviatej odpadol od únavy. Mamine teraz moje uspávanie trvá priemerne asi hodinku. Moja sestrička škôlkarka zaspí vo vedľajšej miest-nosti pri čítaní rozprávkovej knižky skôr než ja. 

Karaoke

Mama tatovi minule pošepky hovorila, že keď ma prestala uspávať dojčením, môj uspávací rituál za zatvorenými dverami spálne sa začal podobať na akési bizarné karaoke, a keby ju niekto pri tom vi-del, asi by sa smial tak, až by ho brucho bolelo.

Prebieha nejako takto: V úvode sa ma snaží udržať na posteli, aby som nemal potrebu z nej zliezať (to je vám náramná zábava, hoci mama si to až tak nemyslí). A tak napodobňuje zvuky rôznych zvieratiek: Havo robí hav-hav, mačka mňau-mňau, kra-vička mú-mú a tak ďalej, a popritom sa snaží so mnou udržiavať intenzívny očný kontakt. Vie, že ak uhne pohľadom, spojenie sa preruší, ja ožijem a poď ho namiesto spánku vymýšľať nejakú neplechu. Táto fáza ma znehybní. 

Potom nastupuje spevácke kolo – tucty detských pesničiek a riekaniek, ktoré mama povyťahovala z najtmavších zásuviek svojej pamäte. Spieva mi: Prší, prší, Kukulienka; Medveďku, daj labku; Sedemdesiat sukieň mala a ďalšie skvosty slovenskej ľudovej slovesnosti, vrátane kolied a moravských ľudových piesní. Každú z nich aspoň štyrikrát po sebe. Ak sa náhodou niektorá z nich prepracuje do mojej súkromnej hitparády, musí ju spievať aj viackrát.

Na Čížičkovi, vtáčikovi maličkom som si fičal zo dva týždne, a ak náhodou chcela pre zmenu zanôtiť niečo iné, spustil som výrazný protest. Veď čoby aj nie, keď mám niečo rád, tak to chcem stále dookola! 

Som Adamko a mám 13 mesiacov
Prečítajte si tiež:

Som Adamko a mám 13 mesiacov

Aktuálne je TOP Pec nám spadla (v mojej reči Petete). Mama tajne vzdychá, že jej už pekelne lezie na nervy, pretože mi ju musí spievať tak stokrát denne (bez preháňania), pri každom uspávaní, teda pred obedom, poobede i večer. Dokonca to dospelo tak ďaleko, že minule chcela podplatiť moju sestričku: „Ak uspíš Adamka a budeš mu spievať, dám ti čokoládu.”

Zúfalí ľudia robia zúfalé činy. Paulínka, samozrejme, neuspela, lebo mňa vie uspať len mamina, no čokolády sa dožadovala. 

Adamko seriál dm 

Ale keďže maminu mám nadovšetko rád, asi jej dovolím, aby trošku obmenila repertoár. Napríklad Sedemdesiat sukieň mala sa mi celkom pozdáva. Svoj spev však musí sprevádzať aktívnym pohy-bom, inak nezaspím. Cez deň hojdaním v kočíku a večer... Nemôžem povedať, že kolísaním v náru-čí, lebo od kolísania to má ďaleko. Mama sedí uprostred postele, drží ma v náručí a doslova mnou energicky trasie. Kolísanie je totiž na mňa pomalé, teda minimálne v úvode tejto fázy.

Najprv ma treba „utriasť”, aby mi začali padať viečka a potom môže jemne spomaľovať tempo. A keď vidí, že spím, opatrne ma položí do postele. Zvyčajne sa jemne preberiem, trošku sa plačom posťažujem a do minúty som tuhý. Potiaľto fajn. 

Keď mama kedysi takto odúčala od uspávania dojčením moju sestričku, tá si prvé tri dni pomrnkala, potom si zvykla a odvtedy prespí celú noc. Mama si nemusela na prsníky natierať horčicu (ako sa to odporúča), nemusela ísť preč z domu ani do vedľajšej izby, jednoducho Paulínke dala stopku a ona to bez nejakej hystérie prijala.
Dokonca jej nedala ako náhradu ani fľašu s mliekom či niečo podob-né. Nádejala sa, že to takto bude mať aj pri mne – cez deň si už mliečko nepýtam, zvládam to bez neho aj pri večernom uspávaním...

Lenže, namiesto toho, aby sa, chudera, konečne po vyše roku opäť normálne a neprerušovane v noci vyspala, budievam sa s takým vreskotom (ono to nie je ani plač), že neraz je taká zúfalá, že mi prisunie prsník, hoci v ňom už nič nie je. Len aby som stíchol a znovu zaspal (aspoň na pár minút, lebo potom som zase hore a vreskot sa opakuje). Nijak inak ma totiž nevie utíšiť.

Skúšala ma hojdať (nechcem som byť na rukách), podsúvala mi mliečko vo fľaši, vodu, spievala mi... Nič okrem dudky nefungovalo a nefunguje. Mama si to celé dni nevedela vy-svetliť, lebo nič okrem prska ma nedokázalo utíšiť. A aj to len na chvíľu. A jedného dňa - hopla – žeby ďalší zub? Uvidíme... ale na ďasne sa mi voľačo črtá.  

Smejem sa rád

Tak, ako viem intenzívne plakať, viem sa aj smiať. Vlastne som veľmi emocionálny a moje pocity mi dokážete poľahky odčítať z tváre. Chvalabohu, viac sa smejem než plačem. Ja sa viem, dokonca, z plných pľúc a od srdca rehotať! Najmä keď ma rozosmieva moja milovaná sestrička. Och, toľko vecí mi príde vtipných! Napríklad keď robí grimasy alebo smiešne tancuje alebo špliecha vo vani vodu. 

Smejem sa aj keď sa mama vráti z nákupu a ja si uvedomím, že bola preč, no potom ma zaplaví slastná úľava, že je opäť tu, so mnou. Alebo keď vidím členov svojej rodiny, babku, dedka, starkých. Vtedy mi oči zažiaria ako baterky a pery sa mi roztiahnu do širokánskeho úsmevu. 

A ešte sa smejem vtedy, keď napríklad prídeme na návštevu k babke a dedkovi. Inak, už presne viem, kde bývajú. Na prechádzke vždy zabrzdím pred ich bránkou s výkrikom: Bapta, Decto! A keď vojdeme do záhrady, ako prvé neomylne mierim ku šope na náradie, kde parkuje môj poklad a aktuálne najväčší objekt záujmu – dedkova elektrická kosačka.

Dokážem ju obdivovať dlhé minúty. A potom sa dožadovať, aby ju dedko naštartoval a ja som mohol počuť to slastné vrčanie. A neviete si ani predstaviť, aká to bola radosť, keď z garáže vytiahol takú „hračkársku verziu”, ľahučký plas-tový model, ktorý som potom mohol šťastne tlačiť po záhrade a vydávať pritom zvuky typu brm-brm. Rovnako sa teším, keď zbadám u starkého v garáži starú motorku a on ju naštartuje. Ha, raz sa na takej budem voziť!

Ako som povedal už v úvode: som skrátka CHLAP.  

Toto by sa vám mohlo zísť:

dmBio detské müsli s malinovými vločkami a kúskami jahôd, 250 g
Jemná zmes ovsených a špaldových vločiek zjemnená chutnými malinami a jahodami je vhodná pre deti od jedného roka. 

dmBio jablkovo-hrušková šťava s neperlivou vodou, 500 ml
Ovocná šťava s neperlivou vodou zložená z vysokokvalitných prísad v Bio kvalite z ekologického poľnohospodárstva zachutí deťom od 5.mesiaca.

babylove detský pohár na učenie pitia z polypropylénu, 1 ks
Detský pohár na učenie pitia je skvelým pomocníkom pre deti pri prvých samostatných činnostiach. Je vyrobený z polypropylénu zo starostlivo kontrolovaných materiálov. Hrnček s praktickými uškami presne sadne do malých detských ručičiek.

babylove detská miska z polypropylénu, 1 ks
Deti si v miske môžu vychutnať všetky obľúbené jedlá, polievky a iné pochúťky. Vďaka protišmykovému dnu spoľahlivo drží na povrchu a neprevrhne sa. Jemný, hravý a farebný dizajn zaujme detskú pozornosť. Vyskladajte si celú súpravu riadu!

babylove detský tanier z polypropylénu, 1 ks
Deti si v miske môžu vychutnať všetky obľúbené jedlá. Vďaka protišmykovému dnu spoľahlivo drží na povrchu a neprevrhne sa. Jemný, hravý a farebný dizajn zaujme detskú pozornosť. Vyskladajte si celú súpravu riadu!

babylove detská príborová súprava, 1 ks
Detská príborová sada s veselými motívmi vhodná pre deti od ukončeného 12. mesiaca veku dieťaťa premení čas strávený pri jedle na zábavu, pri ktorej sa tí najmenší zároveň učia jesť pomocou vidličky a lyžičky.

Kúpite exkluzívne v predajniach dm a v dm e-shope.

Adamko seriál dm

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: