5 tipov, ako dieťaťu vyberiete správny šport

Redakcia | 26. november 2017
5 tipov, ako dieťaťu vyberiete správny šport

Šport alebo akýkoľvek pohyb je veľmi dôležitá aktivita. Vzťah k pohybu treba u dieťaťa vybudovať a to jedine pozitívnym príkladom. Ako mu vybrať ten správny šport, aby ho skutočne bavil a bol preňho aj osožný?

Kedy začať so športom?

Najlepšie ešte pred narodením dieťaťa.  To znamená, že najskôr musí mať vybudovaný vzťah k športu rodič a až potom ho môže nadobudnúť aj dieťa.

Pohyb musí rodič u dieťaťa podporovať a rozvíjať už od úplných začiatkov – pri behu, skákaní, hádzaní lopty. Je ťažké povedať, kedy so „skutočným“ športom v detstve začať, pretože je to veľmi individuálne, napríklad s gymnastikou alebo krasokorčuľovaním sa začína už v dvoch či troch rokoch.

S kolektívnymi športami sa začína o niečo neskôr. Avšak, dôležitejší ako vhodný čas, je fakt, aby deti športovali s radosťou.

Akému športu sa venovať?

Rodičia majú často predstavu, akému športu by sa ich dieťa malo venovať. Či už z dôvodu atraktívnosti, lokality športového klubu, alebo chcú, aby sa dieťa venovalo rovnakému športu ako oni.

Ak sa vaše dieťa vyhýba dlhodobejšej fyzickej námahe, ako sú vychádzky, turistika, potom určite nebude mať predpoklady na vytrvalostné športy, ako napríklad beh, maratón, triatlon. Ak je dieťa pri hre s ostatnými deťmi spokojné, dokáže spolupracovať, pravdepodobne mu budú vyhovovať kolektívne športy.

TÍMOVÝ duch v našich deťoch
Prečítajte si tiež:

TÍMOVÝ duch v našich deťoch

Ako spoznať talent?

Odborníci tvrdia, že každé dieťa má v sebe nadanie na nejaký šport, treba ho iba nájsť a ďalej rozvíjať. No výrazné úspechy sú len veľmi málo závislé iba od talentu, dôležitý je pravidelný tréning. Pravdepodobne sa potvrdzuje ono staré známe o úspechu v akejkoľvek oblasti – je to 10 percent talentu a 90 percent tvrdej driny.

Ako dieťa motivovať?

Najlepšou motiváciou je pozitívny príklad rodičov. Pokiaľ bude dieťa vidieť pozitívny vzťah rodičov k športu, bude k nemu úplne prirodzene inklinovať aj ono.

Ďalšou veľkou motiváciou je úspech, ten sa však nedostaví hneď, a preto musíme dieťa podporovať a stáť pri ňom aj pri neúspechoch a sklamaniach, aj vtedy, keď sa mu nechce a nedarí...

Čo robiť, aby bolo dieťa v športe úspešné?

Veľký úspech v športe dosiahne iba zlomok ľudí, aj napriek tomu, že sa mu venujú od útleho detstva. Dôležitejšie, ako dosiahnutie úspechu v športe, je vybudovanie si vzťahu k pohybu, ktorý nám bude prinášať radosť po celý život.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: