15 úloh v domácnosti, ktoré môžete zveriť svojmu dieťaťu

Redakcia | 23. september 2024
15 úloh v domácnosti, ktoré môžete zveriť svojmu dieťaťu

Sú členmi domácnosti, nie návštevníkmi all inclusive hotela. Už predškoláci dokážu veľa vecí urobiť samy – nie dokonale, ale dokážu, nehovoriac o tínedžeroch. Zodpovednosť za niečo im umožňuje vnímať samých seba ako hodnotných členov rodiny. A čo je na tom najlepšie? Ak deťom zadáte každodenné povinnosti, znamená to menej práce pre vás. Je to výhra pre obe strany.

Povinnosti pre deti v predškolskom veku 

Deti rady pomáhajú, pretože to pre ne predstavuje zábavu, nie povinnosť. Ak ich správne motivujete a poskytnete im zodpovednosť, podporíte tým ich schopnosť riešiť problémy, sebavedomie, zvedavosť a pocit hrdosti. Čo zvládnu predškoláci?

1. Samostatné obliekanie 

Aj keď si oblečú niečo, čo spolu neladí a bude im to dlho trvať, tento proces im pomáha rozvíjať motiváciu skúmať, učiť sa a zlepšovať svoje schopnosti. 

Začnite s kúskami oblečenia, ktoré sa ľahko obliekajú, ako sú tričká s veľkým otvorom pre hlavu alebo nohavice s elastickým pásom. Pomaly vysvetľujte kroky – ako najskôr dať ruky do rukávov alebo zasunúť nohy do nohavíc. Neponáhľajte dieťa. Dôležité je, aby malo dostatok času na skúšanie a opakovanie, aby si mohlo veci vyskúšať samo. Ak je dieťa na začiatku frustrované, rozdeľte proces na menšie kroky. Napríklad, vy mu môžete pomôcť so zložitými časťami, ako je zapínanie gombíkov alebo zipsu, a dieťa nech si samo oblečie nohavice alebo tričko. A ak si bude chcieť obliecť na doma kostým Spidermana alebo víly, pokojne. Pokiaľ obsluhu zvládne samo, toto je niečo, čo mu môžete pokojne dovoliť. 

2. Ustlanie postele

Jednoduchá úloha ako napríklad ustlanie postele – narovnanie prikrývky a vankúšov – je skvelou "prácou" pre malé deti. Učí ich to starať sa o svoj osobný priestor a veci. Aj keď ich posteľ možno nebude vyzerať dokonalo, toto je dobrý prvý krok k tomu, aby sa naučili, ako si správne ustlať. 

3. Upratovanie hračiek

Čím skôr zavediete túto rutinu, tým skôr sa stane zvykom. Upratovanie hračiek po hre deti učí zodpovednosti za vlastný priestor a veci. 

Začnite tým, že mu ukážete, kam každá hračka patrí, a uistite sa, že má dostatok úložného priestoru. Rozdeľte upratovanie na jednoduché kroky, napríklad "najprv daj všetky autíčka na poličku". Povzbudzujte dieťa  pri každom úspešne splnenom kroku. Premeňte upratovanie na hru, napríklad "kto rýchlejšie schová kocky do krabice?". Buďte trpezliví a opakujte tento proces, kým si dieťa nevytvorí návyk.

4. Pomoc pri prestieraní stola (s pomocou)

Deti v predškolskom veku často túžia robiť veci samé, preto im môže byť zverená úloha pomôcť pri prestieraní stola s malou pomocou dospelého. Ak chcete naučiť predškolákov pomáhať pri prestieraní stola, začnite tým, že im ukážete, kam položiť jednotlivé veci (taniere, príbory, poháre). Rozdeľte úlohy podľa ich schopností, napríklad jedno dieťa môže rozkladať servítky a druhé poháre. Postupne si deti zvyknú a budú sa cítiť dôležito, že pomáhajú.

5. Ukladanie špinavej bielizne do koša

Aj malé deti sa môžu naučiť dávať špinavé oblečenie do koša. Začnite tým, že im ukážete, kde je kôš a vysvetlíte, na čo slúži. Dajte im jednoduché pokyny, napríklad „keď sa prezlečieš, daj oblečenie rovno do koša, vyperieme ho a neskôr si ho môžeš opäť obliecť čisté“. Ideálne je, ak je kôš v kúpeľni a dieťa sa naučí hodiť použité veci pred kúpaním do koša na bielizeň. 

Povinnosti pre deti v školskom veku

6. Prestieranie stola (postupne samostatne)

Keď deti dosiahnu školský vek, väčšina z nich vie prestierať na stôl samostatne. Deti naučte, že tanier patrí do stredu miesta, kde bude každý sedieť. Vidlička sa kladie naľavo od taniera a nôž napravo, ostrou stranou k tanieru. Lyžička sa zvyčajne kladie napravo od noža, vedľa neho. Pohár umiestnite nad nôž, aby bol po pravej strane. Servítka môže byť položená pod vidličku alebo na tanier. Vysvetlite deťom, že každá vec má pri správnom stolovaní svoje miesto.

7. Ukladanie riadu po jedle

Začnite tým, že deťom ukážete, kam patrí každý kúsok riadu – taniere, poháre a príbory do drezu alebo na kuchynskú linku. Predtým, než ich tam uložia, musia odstrániť zvyšky jedla do koša. Rozdeľte túto činnosť medzi všetkých členov rodiny a striedajte sa počas týždňa.

8. Balenie si školského batohu

Pri balení do školy začnite tým, že deti naučíte, čo všetko budú potrebovať na ďalší deň – učebnice, zošity, peračník. Ukážte im, ako si môžu pripraviť zoznam potrebných vecí podľa rozvrhu, aby na nič nezabudli. Vysvetlite im, že ťažšie veci majú ísť na dno batohu, aby sa im lepšie nosil. Ak na niečo zabudnú, je to pre ne príležitosť poučiť sa a nabudúce si dať väčší pozor.

9. Upratovanie izby

Deti naučte, kam patria jednotlivé veci, ako sú hračky, oblečenie či knihy. Dajte im jednoduché úlohy, napríklad najprv upratať posteľ a potom zbierať hračky. Ukážte im, ako rozdeľovať veci na tie, ktoré treba uložiť, a tie, ktoré treba dať do koša. Vysvetlite im, že čistý a uprataný priestor im pomôže lepšie sa sústrediť a cítiť sa príjemnejšie. Pravidelným upratovaním sa učia zodpovednosti za svoj priestor a budujú si návyk na poriadok.

10. Starostlivosť o domáce zvieratko

Deti môžu začať tým, že sa naučia, kedy a koľko jedla zvieratko potrebuje, aby sa oň vedeli správne postarať. Zodpovednosť za kŕmenie alebo výmenu vody im pomáha rozvíjať empatiu a starostlivosť o iné živé bytosti. Vysvetlite im, že je dôležité robiť to pravidelne, pretože zvieratko sa na nich spolieha. 

Povinnosti pre tínedžerov a adolescentov

11. Pranie bielizne

Že ani váš muž to nerobí? Škoda, že ho to doma nenaučili :) Ukážte deťom, ako správne triediť farby a nastaviť práčku, aby sa vyhli katastrofám. Následne vyvešať bielizeň, alebo nastaviť správne sušičku, neskôr roztriediť a uložiť si veci. Aj keď toto nie je činnosť, ktorú budú milovať, je to zručnosť, ktorú určite ocenia, keď budú sami bývať. Navyše, čistá bielizeň znamená menej výhovoriek pre nosenie toho istého trička päť dní po sebe!

12. Umývanie riadu

Tínedžeri sú úplne schopní zvládnuť umývanie riadu alebo obsluhu umývačky. A ak sa to premení na rutinu, môžu sa vyhnúť plnému smradľavému kuchynskému drezu. Bonus? Pomáhajú udržiavať kuchyňu v poriadku a získavajú cenné body u rodičov! Opäť platí - rozdeľte túto činnosť medzi všetkých členov rodiny a striedajte sa počas týždňa.

15 úloh v domácnosti, ktoré môžete zveriť svojmu dieťaťu

13. Čistenie kúpeľne

Naučte ich, ako správne vyčistiť umývadlo, sprchu a zrkadlo, aby videli rozdiel medzi čistou a špinavou kúpeľňou. Pravidelné čistenie im nielenže uľahčí život, ale aj zlepší atmosféru doma, keďže rodičia nebudú musieť bojovať s plesňou v sprchovom kúte. Čistá kúpeľňa je tiež prvým krokom k návšteve priateľov bez obáv z trápnych momentov.

14. Vynášanie odpadkov

Vynášanie odpadkov je jednoduchá úloha, ktorú tínedžeri ľahko zvládnu, či už z vlastnej izby, kúpeľne alebo celej domácnosti. Stačí im pripomenúť, že odpadky sa nevynesú samé, a že plný kôš nie je dekorácia. Zvládnu si nastaviť aj systém, aby sa vyhli situáciám, kedy preplnený kôš hrozí rozpadom po ceste. 

15. Starostlivosť o domáce zvieratko

Tínedžeri môžu prevziať väčšiu zodpovednosť za domáce zviera, ako je venčenie psa alebo čistenie mačacej toalety. Pravidelné venčenie alebo kŕmenie zvieraťa im môže dať pocit naplnenia, keď vidia, že ich starostlivosť má priamy dopad na šťastie zvieratka. Táto povinnosť im navyše pripomína, že zvieratá nie sú len na zábavu, ale potrebujú aj pravidelnú starostlivosť. A kto vie, možno sa pri tom naučia aj lepšie organizovať svoj čas!

A sme doma

V peknom, čistom a pokojnom domove, kde si deti plnia svoje povinnosti a všetko klape! Bolo by to ideálne, však? Samozrejme, celý proces si vyžaduje veľa trpezlivosti, vysvetľovania, rozdelenia úloh a pripomínania… ale ak sa to podarí aspoň čiastočne, bude to výhra. Pre obe strany. Vy vychováte človeka, ktorý sa o seba vie postarať, a dieťa bude mať dobrý pocit, že je dôležitou súčasťou domácnosti a dôverujete mu natoľko, že má svoje úlohy. „Môžeš to pre mňa urobiť?“ je veta, ktorú používajte, ak narazíte na odpor. Nie je príkazová a zvyčajne zaberie.

Zdroj: www.parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: