Prvý zúbok: KEDY sa ukážeš?

Andrea Mániková | 20. november 2017
prvý zúbok, zuby, batoľa

Vývoj dočasných alebo mliečnych zubov prebieha ešte počas vnútromaternicového vývoja. Pre normálny vývoj zubov je preto veľmi dôležité, aby sa nastávajúca mamička o budúce zúbky svojho dieťatka (ale aj o svoje) postarala ešte predtým, ako sa bábätko narodí.

Znamená to vyvážený príjem všetkých potrebných živín počas celého tehotenstva a neskôr, keď drobček príde na svet dôsledná a pravidelná starostlivosť už od prvého zúbka.

Štatistický priemer objavenia sa prvého zúbka býva spravidla okolo šiestich mesiacov, no výnimkou nie je ani situácia, keď sa prvý zúbok objaví už vo štvrtom mesiaci. Rodičia však nemusia podliehať panike ani v prípade, ak ešte nejaký čas drobček žiaden zúbok nemá.

Každé dieťa je individuálne a má svoj vlastný „rytmus“ rastu a vývoja. Dokonca sa to dá odpozorovať na jednotlivých rodinách – existujú také, v ktorých sa deťom zuby prerezávajú „skoro“, ale aj také, kde sa prvý zúbok začne „drať na svet“ až s prvou sviečkou na torte. Ak však jednoročnému dieťatku v ústach neobjavíte ani náznak po zuboch, prípadne mu vyrastie zub netypického tvaru alebo neobvyklý počet mliečnych zubov, je vhodné navštíviť zubného lekára a stav s ním konzultovať.

prvý zúbok, zuby, batoľa, prvý rok

Ako zistíte, že sa prvý zúbok tlačí von?

  • dieťatko môže byť mrzutejšie ako zvyčajne
  • na ďasnách sa objavia malé červené zdureniny
  • často býva prítomné zvýšené slinenie
  • všetko na dosah rúk si vkladá do úst (aj vlastné rúčky) a snaží sa do všetkého hrýzť
  • počas týchto dní môže horšie spávať a častejšie sa budiť

20 zubov v mliečnom chrupe

Zväčša sú „vonku“ prvé dva zuby, a to spodné rezáky. Vo veku jedného roka má väčšina bábätiek už aj horné dva rezáky. Po prvých štyroch zuboch nastáva zväčša niekoľkomesačná pauza. Kým sa bude v ústach dieťatka belieť všetkých dvadsať zúbkov, bude vo veku medzi 2. a 3. rokom.

Tip MAMA a ja
So starostlivosťou o ústnu dutinu začínajte hneď od prvého zúbka.  

Krížom cez to: Mýtus!

Prerezávanie prvých zúbkov sprevádzajú hnačky či zvýšená teplota...

V skutočnosti samotné prerezávanie zúbkov nebýva rýchlym procesom, preto to nie je dôvod, ktorý sám osebe vyvoláva zvýšenú teplotu či hnačku. V skutočnosti môžu byť príznakmi vírusového ochorenia. Ide o to, že dieťatko môže mať virózu, ktorú sprevádzajú hnačky či teplota, a zhodou okolností sa u neho v tom čase objaví aj nový zúbok. Rodičia si príznaky spoja s rastom zúbka, pričom problém je v skutočnosti niekde inde. Existujú však deti, ktoré sú na prerezávanie zubov vnímavejšie a reagujú zvýšenou nervozitou, pretože ich ďasienko svrbí.

Pri zvýšenom napätí sa dieťatku môže znížiť imunita a drobec následne ochorie.

Tip MAMA a ja
Akékoľvek príznaky, ktoré pripisujete prerezávaniu zúbkov, by mali prejsť počas niekoľkých hodín. Ak sa tak nestane, dieťa môže byť choré, preto určite nič nepokazíte, ak upozorníte na pretrvávajúce príznaky vášho pediatra.

Prerezávanie zúbkov môžete dieťatku ešte  uľahčiť:

  • Použitím roztokov či gélov odstraňujúcich nepríjemný pocit na ďasienkach.
  • Hojdaním, spievaním, hraním sa s ním, púšťaním hudby, aby sa lepšie cítilo a zabudlo na bolesť.
  • Ak dieťa odmieta potravu, skúste mu podať jemné a chladivé jedlo, ako napr. jogurt alebo želatínu. Nie je vhodné podávať teplú stravu ani ovocné šťavy, ktoré by mohli boľavé miesto ešte viac podráždiť.
  • Ponúknite mu bezpečné hračky, ktoré môže hrýzť. Preverte, či sa hračka v detských rukách nemôže rozobrať na menšie časti, ktoré by mohlo prehltnúť.
  • Ďasienka mu môžete jemne masírovať čistým prstom alebo gázou.
  • Dieťatku zaobstarajte tzv. „hryzadlo“, špeciálny krúžok z tvrdej hmoty, ktorý obsahuje gél a možno ho schladiť. Pozor! Nikdy ho nevkladajte do mrazničky, mohli by ste dieťatku ublížiť. Dostanete ho v obchodoch s dojčenskými potrebami.
  • Najlepším liekom však často býva pritúlenie a pomojkanie si dieťatka, pretože tak cíti, že je jeho mama nablízku, a zostáva pokojnejšie.


Tip MAMA a ja
Nechajte dieťa pozorovať vás pri čistení zubov. Vzbudíte tak u neho zvedavosť a záujem. Dieťa rado napodobňuje svojich rodičov a inak tomu nebude ani pri tejto činnosti. Nezabudnite však na to, že to, aby bola hygiena stopercentná, musíte zabezpečiť už vy dôkladným dočistením.

Hryzátka na masírovanie ďasien, iné skvelé hračky a pomôcky, môžete zakúpiť aj v našom

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: