Ponožky ani za svet! Počuli ste už o ponožkovom syndróme?

Redakcia | 20. august 2021
Ponožkový syndróm

Tiež patríte medzi tie mamičky, ktoré neustále naťahujú ponožky na nožičky svojich drobcov, stačí chvíľka nepozornosti a už ich má stiahnuté dolu?

Podľa známej detskej psychologičky Ivi Jungwirthovej je tento ponožkový syndróm doménou detí, ktoré sú označené ako ʺtie dráždivejšieʺ. Ich nervová sústava je teda k vonkajším i vnútorným podnetom citlivejšie, než je to bežné.

Sú to deti, ktoré sa prebudia pri každom šuchnutí a ktoré nemajú radi nové a nečakané vnemy. Reagujú na podnety, ktoré dieťa s menej dráždivou nervovou sústavou nezaznamená.

Ďalším dôvodom na sťahovanie ponožiek môže byť jednoducho skutočnosť, že niektoré deti ponožky nemajú rady, pretože sa im nepáči farba, majú na špičke šev alebo "hryzú". 

Deti si často dávajú dole ponožky aj kvôli upútaniu pozornosti, keď sa nudia

Ak sa chystáte na prechádzku v kočíku, snažte sa dieťa zaujať niečím iným ako jeho oblečením. Dajte mu do rúk dostatok podnetov na to, aby na "nepohodlné" ponožky zabudlo. Hračky, hrkálky, knižka, lízatko, fľaštička a pod. Niekedy nepomôžu ani špeciálne ponožky, ani pevná obuv, dokonca žiadny podnet v podobe hračiek, okolitej prírody, knižiek, hrkálok, sladkostí.

Jediné, čo vám potom zostáva, je zvyknúť si na večné sťahovanie ponožiek. Upokojíme vás jedine tým, že nie ste sami, kto má takého "ponožkového maniaka", robí to 90% detí. A nebojte sa, toto obdobie netrvá večne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: