Pediatrička radí: Je nutné natierať pokožku dieťaťa po kúpaní?

Redakcia | 13. december 2023
Pediatrička radí: Je nutné natierať pokožku dieťaťa po kúpaní?

Vo všeobecnosti si myslím, že deti nepotrebujú premasťovať. Ich pokožka je v princípe dokonalá, a preto je niekedy menej viac. Po aplikácii krému by mala byť mäkká, nie mastná alebo lepkavá - a to je častá chyba.

Vaša otázka:

Je nutné natierať deti po kúpaní či sprchovaní, ak nemajú žiadny problém s pokožkou? Synčeka som olejovala detským olejčekom a zdalo sa mi, že sa dokonca viac škrabal. Obávam sa aj zloženia týchto produktov na detskú pokožku. Ďakujem.

Je nutné natierať pokožku dieťaťa po kúpaní?

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička.

Vo všeobecnosti si myslím, že deti nepotrebujú premasťovať.

Ich pokožka je v princípe dokonalá, a preto je niekedy menej viac. Avšak niekedy sa bábätká narodia tak, že majú vyslovene suchú až praskajúcu pokožku na zápästiach a v členkoch alebo majú v neskoršom období sklon k atopickej suchej pokožke. Za daných okolností môžeme pokožke pomôcť regenerovať vhodne voleným preparátom.

Buď Vám môže pediater predpísať preparáty s kyselinou mliečnou alebo ešte predtým môžete skúsiť, čo najprírodnejšie voľnopredajné preparáty. Ak olej, tak v lekárni kupovaný čistený olivový olej, ak mlieko, tak napr. toto z prírodnej kozmetiky.

Ak by ste mali pocit, že tieto postupy nie sú dostačujúce, potom už treba kontaktovať pediatra, či Vám neporadí niečo viac/predpíše kyselinu mliečnu alebo nevyhodnotí potrebu vyšetrenia dermatovenerológom, ak by sa jednalo o atopickú dermatitídu. S pozdravom doki Katka.

Pediatrička Katarína Legrand je spolupracovníčkou Klubu MAMA a ja v rámci Pediatrickej poradne. Registrované členky jej môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU.

Natieranie pokožky dieťaťa po kúpaní je dôležitým krokom v starostlivosti o citlivú detskú pokožku, ale nie vždy je to nevyhnutné. Tu sú niektoré rady a tipy pre rodičov:

Kedy natierať pokožku dieťaťa

  • Ak má vaše dieťa suchú, šupinatú alebo podráždenú pokožku, je dôležité ju po kúpaní hydratovať. Použitie jemného detského hydratačného mlieka alebo krému môže pomôcť obnoviť vlhkosť a ochrannú bariéru pokožky.
  • Dlhé kúpanie môže pokožku vysušiť. Preto je vhodné pokožku jemne natrieť.
  • Chladné a suché počasie môže pokožku dehydratovať. V týchto mesiacoch je vhodné dieťa krémovať častejšie a nielen po kúpaní.
  • Ak sa objavia kožné problémy ako napríklad ekzém, je dôležité pokožku pravidelne ošetrovať  podľa odporúčaní pediatra.

Tipy pre rodičov

  • Používajte krémy a hydratačné mlieka špeciálne určené pre detskú pokožku, ktoré sú jemné a bez parfémov.
  • Vyhnite sa prípravkom s agresívnymi chemikáliami, ktoré môžu pokožku podráždiť.
  • Ak si všimnete akékoľvek podráždenie alebo zmeny na pokožke, poraďte sa s pediatrom.
  • Krémujte s mierou, pokožka by mala byť po aplikácii krému mäkká, nie mastná alebo lepkavá.

Vždy je dobré sledovať individuálne potreby a reakcie vášho dieťaťa a prispôsobiť starostlivosť o pokožku týmto potrebám.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: