Najčastejšie strachy našich najmenších

Redakcia | 16. september 2021
Dieťa sa bojí

Čoho sa najviac boja vaše deti?

Naši drobci často nedokážu rozoznávať a identifikovať rôzne zvuky, javy a osoby. Toto všetko ich dokáže veľmi vydesiť. U tých najmenších sa to začína strachom z hlasných zvukov, ako je napríklad vysávanie, mixér, sušič vlasov a podobne. Deti zvuky týchto prístrojov ešte dobre nepoznajú a nechápu, prečo sú také hlasné.

Hlasné zvuky a pád

„Mozog bábätka rastie v prvých dvoch rokoch života rýchlo, rodí sa však s nezrelým nervovým systémom,“ vysvetľuje doktorka Ari Brownová pre Parents.com.

„To znamená, že deti nedokážu interpretovať alebo zvládnuť určité senzorické vnemy, ako sú hlasné zvuky alebo pocity, že padajú,“ dodáva doktorka Brownová. Odborníci odporúčajú rodičom, aby menšie deti pred hlasnými zvukmi chránili, napr. tým, že s nimi ostanú v inej miestnosti, zoberú ich do náruče... Alebo môže rodič dieťaťu pokojným hlasom vysvetliť, prečo prístroj vydáva taký hlasný zvuk a tiež to, že nie je nijako nebezpečný. Zaujímavé je, že strach z hlasných zvukov väčšinou zmizne medzi tretím a štvrtým rokom. Strach z pádu však u niektorých detí pretrváva, zatiaľ čo u iných sa celkom stratí a nebráni im potom v šplhaní po stromoch alebo napríklad po lezeckej stene.

Separačná úzkosť a cudzí ľudia

Medzi ďalšie bežné detské strachy patrí separačná úzkosť a strach z cudzích ľudí. Začína sa prejavovať niekedy medzi ôsmym a desiatym mesiacom veku. Vtedy si totiž dieťa uvedomí, že matka alebo otec existujú aj vo chvíli, keď opustia miestnosť. Dieťa na to často reaguje plačom. Aj keď to rodičov môže rozladiť, je to, podobne ako strach z cudzích ľudí, znak zdravého vývoja dieťaťa.

Takáto skúsenosť vás ubezpečí, že si váš drobec začína viac uvedomovať svoju oddelenosť od rodičov, ale aj rozdiely medzi cudzím a známym. Ak dieťa pri odchode vyvádza, nesnažte sa vyhnúť scéne tým, že potajomky odídete z domu. To by v dieťati strach ešte prehĺbilo, pretože by malo pocit, že si nemôže byť isté, kedy zase zmiznete. Radšej mu skúste vysvetliť, že teraz musíte odísť, ale vrátite sa a máte ho veľmi rada. 

Strach z tmy

Je bežný a začne sa prejavovať väčšinou okolo prvého roka. Rodičia by nemali strach detí ani v tomto prípade ignorovať. Pomôcť môže, okrem ich prítomnosti a potešenia, napríklad aj nočné svetielko, ale aj veľa ďalších fígľov. Základom je, samozrejme, zistiť, čoho sa dieťa bojí. Deti majú veľmi bujnú fantáziu a v každom tmavom kúte sa predsa môže nachádzať strašidlo.

Skúste sa preto dieťaťa rovno opýtať, či nevie, ako by sa mohlo príšeriek zbaviť. Pokiaľ mu žiadne riešenie nenapadne, môžete skúsiť príšerku nakresliť, pričom jej dáte smiešnu podobu, ktorá vôbec nie je strašidelná. Dieťa tak získa inú predstavu. Môžete usporiadať aj bitku hračiek proti monštrám, pri ktorej hračky zvíťazia a monštrá vyženú.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: