Keď sa deti boja tmy

Mgr. Jarmila Hýroššová | 8. marec 2017
Keď sa deti boja tmy

Strach z tmy nie je ničím výnimočným. Ako ho poraziť a ako malého strachopuda upokojiť?

Kedy sa u detí objavuje strach z tmy?

Vaše dieťa vždy perfektne spalo... až doteraz! Sotva ho uložíte do postele, volá na vás a chce, aby ste pri ňom zostali, zažali svetlo alebo ho „výnimočne“ zobrali do vašej postele. Váš miláčik vidí vo svojej detskej izbe strašidlá a máva hrozné sny.

Aké metódy existujú na zahnanie tohto strachu a na prinavrátenie pokojného spánku? Pátrajte spolu s nami po príčinách nočného strachu. Ale poďme pekne po poriadku. Neexistuje žiadny dôvod báť sa v tme. Hovorí sa to tak jednoducho. Ale ruku na srdce: Ešte nikdy ste nemali strach, keď ste zostali sami v tme?

Strach z tmy vzniká väčšinou náhle a postihuje najmä deti predškolského veku. Najčastejšie sa objavuje okolo druhého až štvrtého roka, v dobe, keď sa rodičia snažia, aby sa dieťa naučilo spať v detskej izbe samo alebo aby samo zaspávalo.

Rodičia, ktorí sú zaskočení náhlym strachom svojho dieťaťa, sa však nemusia obávať toho, že mohlo eventuálne zažiť niečo zlé alebo že trpí nejakými psychickými problémami. Strach z tmy je totiž u detí tohto veku úplne normálny. A nielen to, je dokonca dôležitou súčasťou ich vývinu.

Prečítajte si: Strach z tmy

Odkiaľ sa berie strach zo zaspávania?

Táto panika vzniká preto, lebo dieťa stráca doterajšie oporné body a trpí stratou orientácie. V tme sa strácajú bežné orientačné body. Detská izba sa zrazu stáva cudzím a znepokojujúcim miestom, hoci by mala byť útulná a ochraňujúca ako kedysi materské lono.

Pre dieťa sa zrazu mení sveter prevesený cez stoličku na zlú bosorku a malé hracie autíčka na duchov. A potom je to ešte hrošie, lebo keď chce dieťa v noci vstať, nenájde už cestu ku dverám alebo svetelnému vypínaču. Nachádza sa teda na cudzom, nepriateľskom území. Preto sa dieťa večer bojí zhasnúť svetlo.

Strach z tmy a strašidiel

Strach v tme sa manifestuje u väčšiny detí v rôznych postavách. Môže ísť napríklad o strašidlá, zlú bosorku, „smrťky“, čarodejnice, škriatkov a podobne. V detskej hlave vznikajú záhadné spojenia, ktoré sa rodičom môžu zdať nepochopiteľné a banálne.

Chlapec ktorý sa už dovtedy obliekal sám, sa odrazu bojí otvoriť svoju vlastnú skriňu so šatami, lebo je v nej strašidlo. V podstate ide o to, že malé deti disponujú veľkou silou imaginácie a nevedia ešte rozlíšiť fantáziu od reality.

Pre ne sú strašidlá také reálne ako my sami. Potom je úplne bežné, že sa rodičia pokúšajú upokojiť svoje bojazlivé deti tým, že im rozprávajú, že nejestvujú žiadne strašidlá, bosorky alebo iné hrozivé bytosti. Deti im však neveria.

Možno akceptujú, že v momente, keď sa rodičia zdržiavajú v izbe, tam žiadne strašidlá nie sú. Ale presne vedia, že strašidlá sa objavia opäť vtedy, keď opustíte izbu a zhasnete svetlo.

Prečítajte si: Zlé bosorky a strach zaspať

Ako možno dieťaťu pomôcť?

Hoci je strach z tmy u detí úplne normálny, spravidla sa stratí sám od seba a z úzkostných detí vyrastú úplne normálni zdraví jedinci, ktorí síce budú trošku neistí, ale život zvládnu v pohode (aspoň tak to tvrdí nestor detskej psychológie Zdeněk Matějček). No rodičia môžu aj aktívne urobiť niečo pre to, aby detí strachu zbavili.

Nájdite príčiny strachu

Strach pozná asi každý, často sa ale vôbec nedá odôvodniť. Aj mnohí dospelí sa cítia v tme neisto a zle, aj keď nevedia pomenovať pádny dôvod. V rozhovore s dieťaťom môžete nájsť možné dôvody jeho strachu z tmy a dozviete sa tak, že sa môže jednať o nasledujúce formy strachu:
  • Strach, že sa dieťa v prípade núdze nevie orientovať, nenájde cestu ku dverám izby, do kúpeľne alebo k rodičom.
  • Strach zo straty: „Nevidím mamu ani ocka. Sú vôbec ešte tu?“
  • Strach z vlastnej fantázie: Bez toho, aby to dieťa chcelo, sa v jeho hlave vynárajú duchovia, príšery, zlodeji a iné nepríjemné postavy.
  • Strach z prežitého: Hádka v materskej škole, zlý zážitok zažitý počas dňa ešte raz ožije a pôsobí v tme ohrozujúcejšie, ako naozaj bol.

Nechajte pokojne doznieť deň

Zvyčajné rituály napomáhajú príjemnému zaspávaniu a poskytujú dieťaťu istotu a spoľahlivosť: nie príliš napínavá rozprávka na dobrú noc, vždy v tom istom čase, spomínanie na pekné zážitky dňa, spoločné maznanie, spievanie uspávanky a nakoniec pusa na dobrú noc. Toto všetko sú veci, ktoré dokážu dieťa upokojiť a uviesť ho bezpečne do noci.

Zaobchádzanie so strašidlami 

Dôležité je samozrejme zobrať tento strach vážne a neodbiť dieťa vetou „Strašidlá predsa neexistujú, sú len v rozprávkach!“. Odpoveď, že strašidlá nejestvujú a obvinenie dieťaťa, že si len vymýšľa, povedie k tomu, že si bude myslieť, že ho nikto nechápe a neberie vážne.

Bojazlivé deti sa cítia aj bez takýchto pripomienok veľmi bezmocné. Je samozrejme zmysluplné zažať lampu, vysvetliť dieťaťu, že netvor, ktorého videlo, je kôpka oblečenia na stoličke a pod. Ale rovnako dôležité je dať dieťaťu do ruky prostriedok, ktorý mu pomôže vysporiadať sa so strašidlami aj vtedy, keď tam rodičia práve nie sú.

Inými slovami: Je dôležité pomôcť mu, aby sa cítilo silnejšie a menej závislé od „milosti“ strašidiel. Aby sa naučilo bojovať a zdolávať vlastný strach a obavy.

Tip MAMA a ja:
Pomôcť môže napríklad nočná lampa, ktorá strašidlo zaručene udrží v bezpečnej vzdialenosti. Iné techniky na odstránenie príšer sú napríklad ich vysávanie (detským vysávačom), zaklínanie, postriekanie parfumom (prázdnou dózou od spreja), odfúknutie z okna a pod.

 

Dajte dieťaťu možnosť nakresliť strašidlá a obrázok potom roztrhať alebo vymodelovať ich z hliny alebo plastelíny a potom ich rozmliaždiť. To umožní vášmu synovi alebo dcére vyjadriť svoje „monštruózne“ pocity, ale i mať menej strachu z týchto pocitov a získať nad nimi kontrolu.

Vytvorte z detskej izby útulné miestečko. Nikdy neposielajte dieťa do postele za trest, inak si bude detskú izbu spájať s nepríjemnými pocitmi. Izba spojená s nepríjemnými pocitmi predstavuje prostredie priateľské k strašidlám.

Zaobchádzanie so zlodejmi

Niekedy sa nočný strach detí točí okolo zlodejov a únoscov. To sa stáva najmä vtedy, keď dieťa takéto prípady zachytí v správach alebo diskusiách dospelých. S deťmi, ktoré majú strach zo zlodejov, únoscov a pod., je vhodné prejsť praktické prostriedky a rady, ktoré môžu využiť, keď sa cítia ohrozené.

Napríklad, ak majú pocit, že počujú zlodejov, môžu utekať do izby svojich rodičov alebo hlasno kričať. 

Prečítajte si: 11 rád pre rodičov detí, ktoré sa boja spať vo svojej izbe
Tip MAMA a ja:

Ukážte svojim deťom, že okná sú zatvorené a dvere zamknuté a že sú tak v noci dobre chránené. Deti si však môžu zmajstrovať svoj vlastný alarm-systém alebo odstrašujúci prostriedok na zlodejov. Ten môže byť veľmi dôvtipný. Proti skutočným zlodejom je takýto systém zvyčajne márny, ale na dieťa pôsobí upokojujúco. Ide o akési „magické riešenie“. Dieťa opäť nadobúda pocit, že má nad problémom kontrolu.

Zoznamujte deti s tmou

Ukazujte im večer hviezdy, občas za tmy vyjdite von na prechádzku, počúvajte zvuky nočných zvierat. V lete vezmite dieťa večer do záhrady, prestrite na tráve deku a ľahnite si na ňu.

Preukážte blízkosť

Deti potrebujú istotu, že rodičia sú tu pre ne neustále. A k tomu nie je nevyhnutné, aby sa s nimi delili o manželskú posteľ. Rodičia musia reagovať na ich volanie, v noci po zlom sne dieťa utešia, nechajú otvorené dvere na detskej izbe –  mnohým drobcom stačí už len tento pocit blízkosti

Ak je príčinou večerného strachu nepríjemný zážitok, často pomôže, ak sa môže dieťa v pokojnej atmosfére vyrozprávať zo svojich starostí. Ak to nepostačí, je potrebné, aby rodičia nepotláčali daný problém, ale dieťaťu sľúbili, že sa čo možno najskôr pokúsia spoločne nájsť nejaké riešenie.

Prineste svetlo do tmy

Ak dieťa potrebuje pri zaspávaní rozsvietiť lampičku, nebráňte mu v tom. Ak by ste ho nútili zaspávať potme, nevyhnete sa pravdepodobne plaču, a čo je horšie, mohli by ste v ňom vypestovať fóbiu z tmy.

Aby v izbe nebola úplná tma, postačí tlmená žiarovka, pootvorené dvere do rozsvietenej chodby, svetielko do zásuvky alebo svietiaca hračka. Možností je veľa, stačí si vybrať. 

Tip pre staršie dieťa
Položte dieťaťu vedľa postele nočnú lampičku. Dáte mu tak možnosť zažať si v prípade núdze svetlo. 

Aby detská izba nepôsobila ako príbytok strašidiel

Odstráňte z výhľadu všetkých veľkých „plyšákov“ a iné predmety, ktoré v šere vyzerajú strašidelne. Alebo to urobte naopak – dajte veľkým plyšákom magickú moc: „Tento macko ťa v noci ochráni!“

Keď nič v boji so strachom nepomáha

Pokiaľ ale rodičia zistia, že je strach u dieťaťa nezvládnuteľný a že sa s ním nedá nič robiť, je dobré zájsť za psychológom. Ten si už bude vedieť dať rady. Odborníka by mali navštíviť i v prípade, kedy sa k strachu pridajú i zmeny správania, plač zo spánku a nočné mory.

Vedeli ste, že...

strach z tmy sa často vyskytuje u detí, ktorých mamička v dobe tehotenstva prežívala nejaké silné stresové situácie, alebo u detí, ktoré boli od matky po pôrode odlúčené – napr. nedonosené, pobudli nejaký čas v inkubátore alebo z iných zdravotných dôvodov nemohli byť hneď po pôrode s matkou?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: