Jedálniček dieťaťa medzi 1. a 2. rokom - ako by mal vyzerať?

jedálniček batoľa medzi 1. a 2. rokom života dieťaťa
24.1.2017 v kategórii Batoľa, autor MUDr. Katarína Vicianová, foto: istockphoto.com

Ako by mal približne vyzerať jedálniček dieťaťa v 2. roku života? Čo odborníci odporúčajú jesť na raňajky, desiatu, obed, olovrant či večeru?

Raňajky (25% celkovej dennej stravy dieťaťa)

Raňajky tvoria 25 % celkového denného potravy. Pred alebo po tuhej strave dieťatko dostane materské alebo umelé mlieko – formulu (najlepšie do 3 rokov života).

Na raňajky má mať chlieb alebo pečivo, maslo, domáce nátierky či džem, syr, ovocie alebo kúsok čerstvej zeleniny. Ku koncu druhého roku môže  i kvalitnú šunku.

Recept na hráškovú nátierku:

Potrebujeme: 10 dg mladý hrášok (príp. sterilizovaný alebo mrazený), 1PL olivového oleja, 2 ks mladej cibuľky, majoránku alebo bazalku, štipku soli

Príprava: Hrášok s cibuľkou rozmixujeme, pridáme olej a ochutíme. Znovu krátko pomixujeme. Podávame s chlebíkom či pečivom.

Desiata (5 % celkovej dennej stravy dieťaťa)

Desiatu môže tvoriť napríklad  mliečny výrobok s ovocím.  

Prečítajte si aj: Kedy zaviesť jogurt do jedálnička bábätka?


Obed, ako hlavné jedlo (40 % celkovej dennej stravy dieťaťa)

Obed pozostáva z mäsa, rýb, vajíčok, zeleniny, strukovín  a príloh (zemiaky, ryža, cestoviny, knedlíky) v rôznej kombinácii. Ovocie a zelenina má byť súčasťou každého jedla.  

Pripravíme ho z polievky a hlavného chodu. Avšak mnohé deti zvládnu dlhšie obdobie iba jeden hlavný chod.

Olovrant (5 % celkovej dennej stravy dieťaťa)

Olovrant má byť zložený z mlieka, jogurtu, pečiva, surovej zeleniny a ovocia, pravdaže, vhodne skombinovaných. 

Prečítajte si aj:  Kedy je najvhodnejšie zavádzať obilniny a teda lepok do stravy najmenších?

Večera (25 % celkovej dennej stravy dieťaťa)  

Na večeru majú mať deti medzi 1. a 2. rokom kašu s ovocím alebo zeleninou, alebo cestoviny, ryžu, zemiaky a zeleninu.

V noci, ak to dieťa vyžaduje, sa ešte dojčí.  

Recept na domácu pohánkovú kašu:

Potrebujeme: 30g pohánky, 2 PL jogurtu, 70 ml vody, ovocie: banán, jablko alebo bobuľovité ovocie, lieskové oriešky, príp.  trocha medu, štipka škorice

Postup: Aby sme zjemnili chuť a arómu pohánky, môžeme ju pred varením chvíľu nasucho popražiť na panvici. Potom pohánku dáme do hrnca a zalejeme ju 70 ml vody. Za občasného miešania ju rozvaríme úplne domäkka. Uvarenú pohánku dáme do mixéra a spolu s jogurtom a  ovocím rozmixujeme. Podľa chuti a preferencií tiež môžeme pridať aj iné ingrediencie ako napr.  med alebo škoricu. Všetky suroviny rozmixujeme na jemnú kašu a podávame posypanú nasekanými  orieškami a čerstvým  ovocím. 

Ďalšie výborné recepty pre vaše dieťa nájdete tu.

Mohlo by vás zaujímať aj:  Vzorový jedálniček dojčaťa