7 tréningových tipov pre začínajúcich bezplienkáčov

Michaela Klamová | 9. jún 2022
Naučiť dieťa na nočník

Nastal čas rozlúčiť sa s plienkami? Možno vám na začiatok pomôže pár našich tipov.

1. Správny moment

Naučte sa čítať signály svojho dieťaťa a vybrať ten správny čas, kedy ho usadíte na nočník. Ak tento moment prešvihnete, očakávajte možné protesty a nevôľu spolupracovať. 

2. Pripravená mama

Nielen dieťatko musí byť pripravené začať chodiť na nočník, pokiaľ nie ste pevne rozhodnutá vy, úspech bude v nedohľadne.

3. Iné dieťa, iný príbeh

Nepočúvajte svokru, ktorá odplienkovala syna v rekordne krátkom čase, ani sa neporovnávajte s inými matkami. Každé dieťa má svoje vlastné tempo, to vaše taktiež.

4. Doprajte im kontrolu

Nechajte deti vybrať si nočník, záchodový schodík alebo spodnú bielizeň. Ak im prenecháte možnosť rozhodnúť sa, podporíte ich nadšenie.

5. Krok za krokom

Stiahnuť si nohavice a posadiť sa na nočník sa dá naučiť rýchlo, no počúvať svoje telíčko a odhadnúť, kedy vyraziť k nočníku, trvá zvyčajne dlhšie. Predchádza tomu séria pokusov a omylov, na ktoré je treba sa pripraviť.

6. Odmena

Chodenie na nočník nemá z pohľadu dieťaťa žiadny význam. Nerozumie cene plienok či znečisteniu životného prostredia a nechápe, prečo tak dobre fungujúci systém plienkovania potrebujete odrazu zmeniť. Motivujte ho malou odmenou, napríklad nálepkou alebo čítaním knižky nielen za vydarený pokus, ale napríklad aj keď pomôže pri upratovaní toho nevydareného.

7. Jednotný tréning

Ak dieťa trávi čas aj s inými ľuďmi, dbajte na to, aby sa v zabehnutom tréningu nepoľavilo. Naučte starých rodičov či pani učiteľky, aké slovíčka používate pre záchod, alebo ako dáva dieťatko najavo, že je čas ísť tam, kam aj králi chodia pešo.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: