Zležaná hlavička - dá sa to ovplyvniť?

Redakcia | 24. august 2020
Zležaná hlavička

Vyberáme najčastejšie otázky z archívu poradní.

Vaša otázka: Pri návšteve poradne sa detská lekárka zmienila, že syn má zležanú hlavičku a odporučila nám podávať viac vitamínu D. Ako a do akého veku bábätka možno tvar hlavičky ovplyvniť?Synček spáva len na chrbte, mení polohu hlavičky, v priebehu dňa ho od narodenia často kladiem aj na bruško.

"Zležaná" hlavička môže mať dve príčiny

Na vašu otázku odpovedá Prof. MUDr. Svetozár Dluholucký CSc: 

„Zležaná hlavička“ u dojčiat vzniká najčastejšie v prvom polroku života z dvoch príčin. Buď sa jedná o relatívny alebo absolútny nedostatok vitamínu D alebo druhá možnosť je  trvalá poloha dieťaťa a jeho hlavičky v postieľke.

Nedostatok vitamínu D sa prejaví ako zmäknutie kostí – na lebke v záhlaví – vtedy, keď dieťa rastie.

Teda – rýchlo rastúce a priberajúce deti (napríklad nedonosené deti) potrebujú viac D vitamínu ako deti neprospievajúce. Detská lekárka vám určite poradí jeho dávkovanie.

Druhou príčinou je trvalá poloha hlavičky v postieľke. Ak dieťa leží stále tak, že do miestnosti pozerá rovnakým smerom, „zaleží“ si záhlavie. Je vhodné meniť jeho polohu v postieľke tak, aby ležalo hlavičkou tam, kde malo predtým nožičky. No a v bdelom stave je veľmi dôležitá poloha na brušku (nie v spánku!). Ak to robíte, záhlavie sa s istotou vyrovná.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: