Viete o tom, že plač bábätka stimuluje tvorbu prolaktínu?

Redakcia | 30. máj 2019
Viete o tom, že plač bábätka stimuluje tvorbu prolaktínu?

Všetky deti občas plaču, pretože – musia plakať. Dokonca úplne zdravý novorodenec plače priemerne jednu až tri hodiny denne. Malé deti nie sú schopné samy si pomôcť, spoliehajú sa na niekoho iného , aby im poskytol potravu, teplo a pohodu, ktoré potrebujú.

Plač je ich spôsob komunikácie, ktorým upozorňujú na svoje potreby. U matky plač dieťaťa podporuje tvorbu prolaktínu, hormónu stimulujúceho tvorbu materského mlieka.

Pre nových rodičov je niekedy veľmi ťažké zistiť, čo bábätko plačom hovorí – je hladné, je mu zima, je smädné, unudené, želá si pohladkanie? V prvých dňoch, keď ste sa ešte nezorientovali v jeho potrebách, vás môže tento plač deprimovať alebo znepokojovať.

Ale ako postupne začnete rozoznávať rôzne druhy plaču, budete schopní okamžite uspokojiť potreby vášho dieťatka.

Prečo bábätko plače?

  • Chcem jesť

Hlad je najčastejším dôvodom , prečo bábätko plače. Čím je bábätko mladšie, tým je plač kvôli hladu častejší. Malý žalúdok bábätka nemôže prijať veľa potravy, takže si bude mliečko pýtať vo veľmi častých časových intervaloch. Keď plače bábätko aj po nakŕmení, pravdepodobne má nejakú ďalšiu potrebu.

  • Potrebujem pohodlie

Bábätká veľmi citlivo protestujú, ak je ich oblečenie príliš tesné, alebo ich znepokojuje znečistená plienka. Preto vždy stojí za námahu , aby ste kontrolovali plienku a jej výmenou sa pokúsili o jeho pohodlie. Častým dôvodom plaču býva i príliš tesne uviazaná či zapnutá plienka alebo časť oblečenia.

  • Potrebujem teplo – nie horúco ani chladno

Niektorí novorodenci neznášajú výmenu plienok alebo kúpeľ – nie sú zvyknutí na styk so vzduchom a uprednostňujú zabalenie v teple. Naučte sa urobiť výmenu plienok i kúpeľ rýchlo, aby ste ho mohli zabaliť a utíšiť. Takýmto deťom pomôže, ak ich po kúpeli ihneď zabalíte do nahriatej plienky, alebo deky, a tak urobíte ďalšiu hygienu. Základným pravidlom je, že bábätko potrebuje oproti dospelému iba jednu vrstvu oblečenia navyše, aby sa cítilo dobre.

Kontrolujte či mu je teplo alebo zima priložením svojej ruky na jeho bruško: ak je horúce, odstráňte jednu prikrývku, ak je chladné, pridajte ďalšiu. Neriaďte sa nikdy teplotou jeho rúk a nôh, pretože je väčšinou normálne, aby boli mierne chladné. V detskej izbe udržiavajte teplotu okolo 18˚C a dieťa ukladajte na chrbát, nohami pri konci postieľky, aby sa nemohlo zamotať hlbšie pod prikrývky a aby mu nebolo príliš teplo.

  • Chcem, aby ste ma nosili

Niektoré bábätká potrebujú veľa pozornosti a pocit istoty. Novorodenci často potrebujú pre svoju pohodu tesný fyzický kontakt. Ak ste svoje bábätko práve nakŕmili a vymenili mu plienku, možno zistíte, že si teraz želá, aby ste ho nosili v náručí. Pokúste sa použiť „baby vaky“  alebo iné nosidlá, ktoré vám umožňujú držať bábätko tesne pri sebe a nechajú ruky voľné na inú činnosť.

  • Potrebujem odpočinok

Novorodenci sa ťažko vyrovnávajú s veľkou dávkou stimulu – svetlo, hluk, podávanie z ruky do ruky medzi príbuznými. Ak nemá žiaden iný dôvod na plač, možno chce len povedať : „Mám toho už dosť“. Ak môžete, zoberte ho na tiché a pokojné miesto, postupne odstráňte rušivé podnety.

  • Potrebujem niečo, aby som sa cítilo lepšie

Ak ste bábätko nakŕmili a prekontrolovali , že ho nič netlačí má suchú plienku, ale doteraz plynulo plače, asi si robíte starosti, či nie je choré alebo či nemá bolesti. Ak cítite, že niečo nie je v poriadku, obráťte sa na detskú poradňu, detského lekára. Vždy navštívte lekára, ak má dieťa ťažkosti s dýchaním pri plači alebo keď je plač sprevádzaný vracaním, hnačkou alebo zápchou.

  • Potrebujem niečo, ale neviem čo

Niekedy neviete zistiť, čo je príčinou plaču vášho bábätka. Niektoré bábätká jednoducho prechádzajú obdobím trápenia sa a nie je možné ich uspokojiť.

Kolika sa definuje ako trvalý plač v trvaní aspoň troch hodín denne alebo aspoň trikrát týždenne, najčastejšie vo večerných hodinách.
Neexistuje žiaden recept na liečenie koliky, jediné čo vás môže utešiť je, že väčšinou netrvá dlhšie ako tri mesiace.

Moje dieťa plače – čo môžem urobiť?

  • Zabaľte ho a držte pevne
  • Nájdite pravidelný rytmus
  • Kolíšte ho
  • Pokúste sa o masáž
  • Nechajte ho niečo cmúľať
  • Nežiadajte od seba príliš veľa


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: