Prečo je blízkosť matky počas spánku pre dojčatá taká dôležitá?

MK | 27. september 2024
Prečo je blízkosť matky počas spánku pre dojčatá taká dôležitá?

Dojčatá nie sú evolučne prispôsobené na to, aby spali samostatne. Počas celej ľudskej histórie bolo spoločné spanie normou. Umožňuje deťom zostať v tesnom kontakte s matkami pre reguláciu telesných funkcií, teplo a ochranu.

Spoločné spanie

Spoločné spanie – keď dieťa zdieľa posteľ alebo miestnosť s rodičom – sa praktizuje tisíce rokov naprieč rôznymi kultúrami. Naopak, samostatné spanie, kde bábätká spia v oddelenej miestnosti, sa stalo bežným v mnohých západných spoločnostiach. Čo však o týchto spôsoboch  spánku hovorí veda?

  1. Blízkosť matky je pre dieťa veľmi dôležitá, pomáha mu regulovať fyziologické procesy.
  2. Oddelenie matky od novorodenca zvyšuje stres a znižuje kvalitu spánku u dieťaťa.

Veľa výskumov (ext. zdroj výskum) ukázalo, že nezrelá fyziológia dojčiat si vyžaduje blízkosť matky, aby dokázali regulovať svoje telesné funkcie. V tomto článku sa pozrieme na dve štúdie, ktoré podporujú závery, že blízkosť matky má regulačný vplyv na bábätká.

Čo hovorí veda s spoločnom spaní s deťmi? 

Prvá štúdia, ktorú vykonal Raghunath a jeho tím, skúmala, ako rôzne spôsoby spánku ovplyvňujú fyziologický stav dojčiat. Merali sa fyziologické indikátory stavu autonómneho nervového systému, ako je variabilita srdcovej frekvencie  a interval medzi údermi srdca u dojčiat, ktoré spali v troch rôznych podmienkach:

Spoločné spanie s matkou (na rovnakom povrchu).

Spanie mimo dosahu ruky matky (v tej istej miestnosti, ale ďalej od matky).

Spanie o samote (v inej miestnosti).

Dojčatá mali vek od 1 do 3 mesiacov. Zistenia ukázali, že deti, ktoré spali so svojimi matkami, mali najvyššiu úroveň fyziologického upokojenia. Deti, ktoré spali samostatne v inej miestnosti zaznamenali vyšší fyziologický stres a búšenie srdiečka spôsobený oddelením od matky.

Druhá štúdia, ktorú vykonal Morgan a jeho tím, sa podrobnejšie zamerala na účinky oddelenia matky a novorodenca.  Táto štúdia merala variabilitu srdcovej frekvencie u novorodencov počas spánku v kontakte koža na kožu s matkou alebo v postieľke vedľa matky.

Výsledky tejto štúdie (ext, zdroj štúdia) boli veľmi výrazné: novorodenci, ktorí boli oddelení od matiek, zažili 176 % nárast aktivity autonómneho nervového systému – čo je znak stresu – a 86 % pokles hlbokého spánku.

Prečo je blízkosť matky počas spánku pre dojčatá taká dôležitá?

Dojčatá nie sú evolučne prispôsobené na to, aby spali samostatne. Počas celej ľudskej histórie bolo spoločné spanie normou. Takýto spôsob umožňuje deťom zostať v tesnom kontakte s matkami pre reguláciu telesných funkcií, teplo a ochranu. Výskumy ukazujú, že kontakt koža na kožu reguluje telesnú teplotu dieťaťa, znižuje hladinu kortizolu (stresový hormón) a zlepšuje spánkové vzorce.

Naopak, samostatné spanie môže tieto prirodzené regulačné mechanizmy narušiť, čo vedie k stresu a slabšej schopnosti regulovať svoje telo v budúcnosti.

Zistenia z týchto štúdií majú zásadný význam pre pochopenie spánku dojčiat a rodičovstva. Aj keď sa môže zdať, že samostatné spanie podporuje nezávislosť, je dôležité zvážiť vývojové potreby dojčiat počas ich prvých rokov života. Dojčatá potrebujú fyzickú blízkosť  matky – a to platí aj počas spánku. Práve táto blízkosť v prvých rokoch života môže neskôr viesť k rozvoju skutočnej nezávislosti.

Prečo je blízkosť matky počas spánku pre dojčatá taká dôležitá?

Namiesto zameriavania sa na "učenie" dojčiat spať osamote by sme mali podporovať praktiky, ktoré znižujú stres, posilňujú väzby medzi rodičmi a deťmi a podporujú optimálny fyziologický vývoj počas tohto dôležitého obdobia.

Každá rodina si bude zrejme vyberať spôsob spánku podľa vlastných kultúrnych, osobných a bezpečnostných dôvodov. Napriek tomu je zjavné, že deti ťažia z blízkosti svojich rodičov. Zabezpečenie blízkosti rodiča – aj počas spánku – môže mať pozitívny vplyv na vývoj dieťaťa a môže pomôcť znížiť stres nielen počas detstva, ale aj v neskoršom živote.

Zdroj: www.psychologytoday.com

MAMA AKADÉMIA

Ak sa chcete dozvedieť viac spánku detí, pozrite si VIDEÁ v KLUBE MAMA a ja so spánkovou antropologičkou Mgr. et Bc. Lenkou Medvecovou Tinkovou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: