Na ktorej strane nosíte svoje dieťatko?

Redakcia | 14. apríl 2023
Nosiť dieťa na ľavej strane

Tak schválne, platí aj u vás?

Nedávna štúdia ukázala, že mamičky oveľa častejšie nosia svoje deti na ľavom boku. Dokonca aj malé dievčatá pri hre s bábikami uprednostňujú túto stranu.

Nosíte dieťa na ľavom boku?

Vedkyne Victoria J. Bourneová a Brenda K. Toddová (ext. zdroj štúdia) predpokladali, že je to práve z dôvodu, že potrebujú mať svoju pravú ruku voľnú, keďže väčšina ľudí má preferenciu pravej ruky. Vedci si pri skúmaní všimli, že preferenciu ľavého boku však majú aj mamy-ľaváčky. Štúdia vysvetlila, že naša preferencia ľavého boku súvisí s naším mozgom.

Pravá strana nášho mozgu súvisí so sústredením a zabezpečuje našu schopnosť budovať vzťahy. A práve ľavá strana tela posiela signály do pravej časti mozgu.

Srdce matky

To znamená, že nosením dieťaťa na ľavej strane sa podvedome pripravujeme na väčšiu sústredenosť a pomáhame tak nášmu mozgu podporiť materské puto tým, že sme schopné lepšie pozorovať a reagovať na potreby detí. Vedci ďalej zistili, že aj deti viac preferujú ľavú stranu, pretože tlkot nášho srdca pôsobí na ne upokojujúco. 

Vezmite dieťatko na ruky, ak sa mu žiada. Ak je unavené, uplakané, šťastné, vysmiate... Vždy bude potrebovať vašu náruč. Či má rok, alebo desať. Aj pubertiak sa oprie o vaše rameno na ľavej strane, ste už navždy prepojení. Srdcom.    

Zdroj: www.verywellfamily.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: